PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 

URBANISME I TERRITORI

25
Setembre
2018

L’Ajuntament rehabilita la xemeneia del Vapor Buxeda Vell

Obra del 1906, té 39,83 metres d’alçària i es compon de més de 22 mil peces diferents

L’Ajuntament rehabilita la xemeneia del Vapor Buxeda Vell

L’Ajuntament de Sabadell ha començat a rehabilitar la xemeneia del Vapor Buxeda Vell amb la intenció de reforçar-la i garantir-ne l’estabilitat i seguretat. L’obra té un pressupost de licitació de 95.918,25 € i un termini d’execució d’uns tres mesos.

L’actuació comprèn, d’una banda, la reconstrucció del coronament de la xemeneia, afectat per esquerdes i deformacions, que provoquen que actualment sigui inestable. Ara cal fer-ne l’enderroc i reconstruir-lo, mitjançant materials de qualitats similars i respectant la geometria del projecte original.

En segon lloc, i en referència a les fissures verticals que afecten la xemeneia en diversos trams, es substituiran les peces trencades per unes de noves, de dimensions i qualitat equiparables, de tal manera que les fissures visualment quedaran eliminades i les noves peces lligaran novament els trams de xemeneia que havien quedat deslligats com a conseqüència de l’aparició de les esquerdes.

Finalment, es col·locaran unes anelles noves mitjançant franges horitzontals de fibra de carboni, amb un acabat equiparable al de les anelles metàl·liques clàssiques. L’objectiu és dotar el conjunt estructural de prou rigidesa per garantir que l’obra de fàbrica treballi conjuntament.

La xemeneia, de 39,83 metres d’alçària en superfície, la va construir La Mercantil Sabadellense el 1906 a partir dels plànols de l’enginyer Francesc Izard. Sense comptar la part del coronament, la xemeneia es va fer amb 22.175 peces diferents. L’actual, però, ja no conserva el coronament original, ja que va ser objecte d'una reparació i escapçament a causa de l'impacte d'un llamp, molt probablement cap als anys 1970. 

Finalment, cal destacar que darrerament han estat objecte de rehabilitació altres xemeneies de la nostra ciutat. És el cas, per exemple, de la de la fàbrica de Llagostera i Sampere, la fàbrica Bósser –antic Vapor de Ca l'Escardat - Joaquim Casanovas– o la fàbrica Montllor (Cooperativa de Paqueteria i Astracans).