PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 

URBANISME I TERRITORI

25
Octubre
2021

L’Ajuntament rehabilitarà les xemeneies de la Granja del Pas i de Cal Marcet

Ho ha aprovat avui la Junta de Govern Local, amb un pressupost total de més de 260 mil euros

La Junta de Govern Local ha aprovat avui el projecte que permetrà reforçar i rehabilitar les xemeneies de la Granja del Pas i de l’antiga fàbrica de Cal Marcet. L’objectiu és garantir que l’estructura de les dues construccions es mantingui estable i que duri de cara al futur. En el cas de Cal Marcet, el pressupost és de 130.899 €, mentre que en el de la Granja del Pas és de 130.116,93 €. El pressupost total és, doncs, de 261.015,93 €.

L’obra consistirà a fer una reparació completa de les fissures i esquerdes exteriors i interiors que hi ha a les xemeneies, a sanejar les anelles i a rejuntar l’obra. També s’enderrocaran els trams malmesos de les dues xemeneies, els quals es troben afectats per nombroses esquerdes, i es reconstruiran cornises i trams visualment destacables de la xemeneia original que s’hagin eliminat o malmès en actuacions anteriors. Per tal de reforçar-ne la base, es col·locaran micropilons de petit diàmetre a les bases, a fi que els conjunts siguin més estables. D’altra banda, s’aprofitarà l’actuació per posar un parallamps a cada xemeneia. Els interiors es dotaran d’il·luminació de cara al manteniment futur, s’hi rehabilitarà l’escala de gat i es renovaran els revestiments, a més de pintar de nou les superfícies arrebossades.

Dues de les 45 xemeneies industrials conservades a Sabadell

En el cas de l’antiga fàbrica de Cal Marcet, la fàbrica es troba situada a la Illa delimitada pels carrers de Pau Claris, Jacint Verdaguer, del Riu-sec i de Permanyer. És obra de l’enginyer Antoni Forrellat i data del 1942. La xemeneia fa 30,12 m d’alçària. Avui aquesta antiga fàbrica serveix d’oficines per a serveis municipals i per a equipament esportiu.

Pel que fa a la Granja del Pas, es troba al Parc Central del Vallès, en un terreny entre el camí antic de Terrassa i el carrer de Leonardo da Vinci, al barri de Campoamor. Es va construir el 1945-1949, però se’n desconeix l’autor. La xemeneia fa 27,75 m d’alçària i es tracta de l'única xemeneia de bòbila que s'ha conservat a la nostra ciutat. En aquest cas, la família Baranera van ser primer masovers i després propietaris de la Granja de Pas; explotaven la bòbila que proveïa material per a la construcció de les primeres promocions de pisos del sector sud de Sabadell.

A Sabadell es conserven un 45 xemeneies industrials. Un bon nombre forma part de conjunts industrials encara existents –en funcionament, tancats o en ruïnes–, mentre que altres han perdut la instal·lació a la qual estaven associades i ara formen part del teixit urbà, bàsicament en places o parcs, en patis d’equipaments culturals o educatius o a l’interior d’illes construïdes.

Inventari de xemeneies de Sabadell

Categories Urbanisme i Habitatge Tags espai públic, Junta de Govern Local, obres de millora, urbanisme