PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 

URBANISME I TERRITORI

 

04
Febrer
2015

L’Ajuntament rehabilitarà un total de 16 habitatges de Can Puiggener per incorporar-los al Fons d’Emergència Social

La reforma es farà a través d’un encàrrec a VIMUSA i de Plans d’Ocupació del Vapor Llonch, que permetran donar feina a un total de 28 persones

puigr

L’Ajuntament impulsarà la rehabilitació de 16 habitatges ubicats a Can Puiggener, amb l’objectiu d’incorporar-los al Fons d’Emergència Social de la ciutat. Vuit dels pisos s’ubiquen al passatge Escoles i els altres 8 són els pisos dels mestres situats al carrer de Florit. L’Ajuntament n’impulsarà la reforma a partir d’un encàrrec a VIMUSA. Els treballs, que s’han iniciat aquests dies als habitatges del passatge Escoles, es realitzaran a través de Plans d’Ocupació del Vapor Llonch, que permeten contractar 28 persones en situació d'atur. Les obres de rehabilitació dels pisos tindran un cost total superior als 350.000 euros, finançats per l’Ajuntament.

Amb l’actuació, s’avança en el compliment del document La política municipal d’habitatge: accions i estratègies prioritàries en el context actual, aprovat pel Ple Municipal l’any 2013 i que, entre les accions, preveia rehabilitar pisos públics per tal d’incorporar-los al Fons d’Emergència Social. Els 16 pisos se sumaran a les més de 230 vivendes de lloguer que integren aquest fons a la ciutat.

Tal i com ha assenyalat la tinenta d’alcalde i regidora de Serveis Socials i Habitatge, Marta Farrés,

aquest pisos es destinaran a les famílies més fràgils de la ciutat i es farà integrament amb diners de l’administració local. D’aquesta manera, l’Ajuntament planta cara a la situació impulsant aquesta rehabilitació a 16 habitatges i ho fem al barri de Can Puiggener perquè volem invertir esforços en dinamitzar la zona.

Així mateix, l’acció constitueix un pas més en el foment de l’ocupació. En el marc de la rehabilitació d’aquests habitatges, ja han iniciat els treballs els participants en programes de formació i treball gestionats pel Vapor Llonch en les especialitats de construcció, pintura, fusteria i instal·lació. En total, 28 persones en atur estaran treballant en aquest projecte, contractats per un període de sis mesos. Aquests contractes s'efectuen en el marc dels programes de Formació i Treball i Pla de Treball als Barris de l'àmbit del riu Ripoll finançats per la Generalitat.

En aquest sentit, el tinent d’alcalde de Presidència, Josep Ayuso, ha destacat que

aquests Plans d’Ocupació posen en sintonia la formació, l’ocupació i la possibilitat d’oferir un servei a la ciutat. Les polítiques d’habitatge són una prioritat dins les polítiques que porta a terme el govern de la ciutat i, en aquest cas, afegim una nova mesura amb la rehabilitació dels antics pisos del mestres, una actuació per la qual necessitàvem el finançament de l’Estat i la Generalitat, però que finalment farem sols.

L’objectiu d’aquests programes d’ocupació és doble. Es tracta d’oferir una experiència laboral als participants, alhora que realitzen obres i serveis d’interès general i social per millorar les zones habitades. De fet, tots els participants tenen un projecte laboral associat i la seva activitat laboral es combina amb la formativa. D’aquesta manera, es proporciona als participants, a més d’experiència laboral per millorar el seu entorn més proper, els coneixements i les habilitats que els capacitin professionalment i possibilitin la seva inserció posterior en el mercat de treball.

D’altra banda, l’acció s’emmarca dins el Pla que l’Ajuntament està portant a terme a Can Puiggener. Aquest pla, tranversal i participatiu, dóna continuïtat a altres iniciatives de treball comunitari (com el Pla de Barris), i té com a primer objectiu fomentar el treball conjunt i col·laboratiu de tots els agents municipals que actuen al barri.

La reforma dels pisos s’ha iniciat començat per la rehabilitació dels habitatges ubicats al passatge Escoles. És previst que un cop finalitzin aquestes obres, s’iniciï la intervenció als pisos del carrer de Florit. En tots dos casos, s’inclouran actuacions de millora interior dels habitatges, de foment de l’eficiència energètica i també accions en l’exterior dels immobles.

Passatge Escoles

Al passatge Escoles, els 8 habitatges a rehabilitar estan situats en dos edificis (números 5 i 7), que comparteixen mitgera. Cal recordar que en l’edifici de l’escala 5, ja es van rehabilitar 2 habitatges amb els ajuts obtinguts de la Diputació de Barcelona i que han passat a integrar també el Fons d’Emergència Social.

Entre les actuacions que s’hi portaran a terme es netejarà l’interior dels pisos, així com la superfície exterior de la galeria. Es pintaran els immobles i arranjaran portes i paviments. També es revisarà la instal·lació elèctrica i es renovaran les instal·lacions d’aigua. Es renovaran les cuines i els lavabos. Així mateix, s’actuarà en alguns espais comuns.

En l’àmbit de la millora d’eficiència energètica, es substituiran les finestres existents per finestres d’alumini i amb vidres dobles amb càmera d’aire de tipus climalit. Es col·locarà aïllament tèrmic en tots els tancaments de façana i es prendrà especial cura amb l’aïllament de les caixes de persiana. Així mateix, es substituiran les aixetes existents per d’altres que disposin de sistemes d’estalvi d’aigua i energia i s’instal·laran inodors amb cisternes de doble descàrrega. El pressupost d’actuació al passatge Escoles és 130.000 euros

Carrer Florit

L’edifici on s’actua, carrer Florit, 44, té la façana principal al carrer Florit i la façana posterior al pati del CEIP Alcalde Marcet. És un conjunt d’habitatges que es va construir als anys 60 pel dret que tenien els mestres a un habitatge gratuït al costat de l’escola on exercien la seva professió. Un cop extingida aquesta prestació a través de la Llei d’Ordenació del Sistema Educatiu, l’immoble va passar a ser propietat de l’Ajuntament de Sabadell. Es tracta d’un edifici aïllat de planta baixa i tres plantes pis. Té una escala amb dos habitatges per replà sense ascensor, formant un conjunt de 8 habitatges.

L’actuació inclou la millora dels habitatges i la instal·lació d’un ascensor dins el solar amb accés als habitatges per la façana del carrer Florit. Així mateix, s’arranjarà l’exterior de l’edifici, es repararà la façana, els balcons i la coberta. També s’actuarà als espais comuns relacionats amb les instal·lacions i els acabats.

A l’interior dels immobles, es netejarà l’interior de l’habitatge i la superfície exterior de la galeria. Es renovarà la pintura, les portes i s’enderrocaran envans existents per fer canvis a la distribució. Es reformaran la cuina i el bany, paviment i sòcols. També es repassarà les instal·lacions elèctrica i d’aigua.

Pel que fa a actuacions relacionades amb l’eficiència energètica, la intervenció a la coberta comporta la seva transformació en una coberta amb aïllament. També s’incorporarà aïllament als tancaments de les façanes, incidint en finestres i les caixes de persiana. Així mateix, s’utilitzaran criteris d’eficiència energètica en la instal·lació d’aixetes i cisternes dels inodors i s’incorporaran lluminàries led a espais comuns d’accés als habitatges.

El pressupost de la rehabilitació dels habitatges del carrer Florit és de 221.000 euros.

Pla de treball a Can Puiggener

Dins les actuacions que s’impulsen en el marc d’aquest pla, s’han establert cinc àmbits prioritaris: Acompanyar i donar suport en problemàtiques derivades d’habitatge a nivell individual i comunitari. En aquest àmbit s’emmarca la rehabilitació d’habitatges i també elprograma de suport a les comunitats així com la feina continuada amb les famílies en risc de pèrdua de l’habitatge; un altre àmbit passa per incrementar l’atenció a la població infantil i juvenil; també per incrementar la percepció de seguretat al barri a través d’una major presència de la Policia Municipal; així mateix, es treballa per fomentar la participació i col·laboració ciutadanes en la millora del barri; i per optimitzar els recursos públics que s’esmercen al barri, adequant-los cada cop més a les circumstàncies concretes que s’hi viuen. Així, per exemple, Can Puiggener és una de les zones de la ciutat que compta amb un dispositiu d’intermediació laboral gestionat pel Vapor Llonch i que dóna servei des del centre cívic del barri.

Millores en l’àmbit urbà

Les accions es complementen alhora amb d’altres en l’espai públic. En el marc del projecte “Posem a Punt la ciutat”, recentment s’ha rehabilitat la vorera del carrer d’Amílcar Barca per tal de poder tenir un espai de pas superior a l’existent. Quant al carrer de Florit, s’està treballant per incorporar-lo al sistema viari, atès que entre els carrers de Florit i d’Empúries hi ha un desnivell de 2 metres. La proposta és refer les escales adossades a l’edificació i donar continuïtat amb les escales a la resta de l’espai. L’objectiu és salvar els desnivells, fer un pas de vianants i instal·lar baranes. També s’està actuant al passatge de les Escoles, substituint les escales actualment existents per altres de noves, amb la instal·lació d’una barana en el recorregut.

Altres actuacions recents al barri han consistit en el reforç de l’enllumenat a les pistes de petanca a la plaça del Primer de Maig, la plantació de 40 arbres en escocells buits i actuacions de poda.

Categories Districtes, Habitatge, Urbanisme i Habitatge Tags Can Puiggener, Districte 2, habitatges, urbanisme