PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 

URBANISME I TERRITORI

04
Maig
2020

La Junta de Govern aprova el resultat del concurs de projectes arquitectònics per a l’edifici Sallarès i Deu

La Junta de Govern aprova el resultat del concurs de projectes arquitectònics per a l’edifici Sallarès i Deu

La Junta de Govern ha aprovat el resultat del concurs de projectes arquitectònics per a la transformació del conjunt d’edificis de l’antiga fàbrica Sallarès i Deu en un centre d’innovació social i tecnològic. La proposta “Intersticis Actius” de Julià Arquitectes Associats SL ha estat l’escollida. Aquesta actuació forma part d’un dels objectius de l’Estratègia DUSI a Sabadell, relacionada amb la transformació d’espais en obsolescència en centres per a la cohesió social i la innovació. La Junta de Govern Local ha aprovat avui la classificació de les propostes i proposa aquest projecte per l'adjudicació del contracte.

El Jurat del concurs ha designat aquesta proposta tècnica, d’un total de sis seleccionades a la fase final del procediment, per adequar-se millor als criteris establerts al plec de prescripcions tècniques. Aquest és el pas previ a l’adjudicació del contracte a l’equip guanyador. 

El passat mes de juny de 2019 es va convocar el concurs de projectes per donar solucions arquitectòniques al conjunt de l’edifici de Sallarès i Deu, adquirit per l’Ajuntament l’any 2018, amb l’objectiu de condicionar-lo per poder oferir serveis d’innovació social i tecnològics, en consonància amb el projecte EDUSI. D’un total de 18 candidatures presentades, el jurat va seleccionar sis propostes finalistes per ser valorades fins a la classificació i resolució final.

La valoració dels projectes s’ha fet segons l’adequació als criteris marcats al plec de clàusules: la intervenció arquitectònica global en el conjunt d’edificis; l’adequació del conjunt com a centre d’innovació social i tecnològic; i la consolidació estructural i rehabilitació i solucions d’estanqueïtat del conjunt.

Conjunt arquitectònic protegit

El conjunt fabril Sallarès i Deu, al barri de Gràcia és un edifici industrial, de caràcter singular, amb valors històrics i patrimonials. El formen 4 naus paral·leles als carrers de Cellers i de Viladomat, i un cinquè edifici, perpendicular a aquestes naus, amb façana al carrer de Jacint Verdaguer. El conjunt consta com a protegit des del 1986 i en el Pla especial de Protecció dels Béns Arqueològics, Mediambientals i Arquitectònics de Sabadell (PEPBAMAS) vigent té una protecció global. La superfície construïda actual és d’uns 8.318,15 m2, que es distribueixen en 5.476 m2 en planta baixa i 2.842,15 m2 de soterrani.

L'edifici data de 1920 tot i que ha tingut diferents etapes constructives. El conjunt ha tingut denominacions diverses. Entre els anys 1920-1931 va denominar-se “Hilados Mohair, SA”. Entre els anys 1931-1966, “La España Industrial, SA”, que és una de les denominacions més assenyalades juntament amb la de “Sallarès Deu, SA”, que és la que va tenir entre els anys 1966-1983. Una darrera denominació és la de “Textifibra i Sallarès Deu S.A.” entre els anys 1983-2005.