PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 

URBANISME I TERRITORI

 

20
Gener
2017

La plaça d’Espanya es configurarà com un petit jardí dins la ciutat

La remodelació de la segona fase de la plaça costarà més d’1 milió d’euros i significarà la finalització de les obres

La plaça d’Espanya es configurarà com un petit jardí dins la ciutat

Les obres de remodelació de la segona fase de la plaça d’Espanya començaran durant el mes de maig i té una superfície d’actuació de 9.458 m2 d’actuació per un import de contracte, d’1.193.178,13€. Amb aquesta nova intervenció s’acabarien les obres en aquest espai. Aquestes dades s’han donat a conèixer en el transcurs de la presentació del projecte de la nova plaça a càrrec de Maties Serracant, tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, i de Xavier Guerrero, regidor d’Espai Públic.

L’objectiu és que la plaça d’Espanya es configuri com un petit jardí dins la ciutat, que permeti passejar-hi, estar-s’hi i també accedir a les dues estacions de tren que hi ha sota: la línia de ferrocarril de Barcelona a Lleida per Manresa de Renfe i la línia dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). Serà l’únic intercanviador de la ciutat.

La voluntat és configurar una façana verda gruixuda que separi l’interior de la plaça de l’anella viària. Per aquest motiu hi haurà un espai d’infiltració d’amplada variable, que allotjarà diversos estrats de vegetació.

Una plaça amb més espais verds

La nova plaça inclourà tres àmbits diferenciats. D’una banda, l’espai d’actes cívics, a l’extrem sud, tocant a l’avinguda de Josep Tarradellas, que estarà embolcallat per un talús verd molt suau, amb algunes grades per a seure-hi. S’hi podran desenvolupar activitats diverses a l’aire lliure. En segon lloc, diversos espais de jocs i, finalment, espais d’estada i un mirador.

Es preveuen tres indrets de joc. D’una banda, una àrea per a infants de 0 a 6 anys amb una caseta, unes hamaques i un quatre en ratlla. Aquests elements aniran disposats sobre sauló per tal que siguin accessibles. A banda, hi haurà un petit tractor disposat sobre la gespa, que recordarà que el sector primari encara forma part activa del paisatge. En segon lloc, hi haurà una zona de joc de mitjans, composta per bosc de trepa, i al voltant hi haurà el tronc de seure i jugar. En tercer lloc, s’habilitarà una zona destinada en principi a adolescents, molt a prop de l’accés a l’estació dels FGC, amb un carregador de mòbils mitjançant placa solar, al voltant d’un banc de gran longitud.

El regidor d’espai públic Xavier Guerrero ha manifestat que “l’objectiu és que la plaça d’Espanya es configuri com un gran espai jardí dins la ciutat per al gaudi de les persones. És un projecte emblemàtic que indica la nostra voluntat de transformació: el pas d’una ciutat dominada pel cotxe a una ciutat pensada per a les persones”. Per a la configuració d’aquest “espai-jardí” s’ha previst aplicar una solució tècnica innovadora, que consisteix en un espai tou d’infiltració d’amplada variable, que allotjarà diversos estrats de vegetació que afavoriran el drenatge de les aigües de la plaça.

Els espais de l’indret estaran connectats per una trama de camins, amb zones verdes i agrupacions d’arbres. Hi haurà dos itineraris principals anulars, que afavoriran que els vianants es desplacin per l’espai verd de la plaça. Seran en sentit nord-sud, abraçaran la plaça per ambdós costats i connectaran el nivell superior amb l’inferior. També s’han previst dos itineraris secundaris radials, amb escales tipus jardí, que permetran travessar la plaça des d’altres indrets.

Pel que fa als arbres, a la superfície es plantaran quatre fileres de pomeres en espatllera. Al voltant hi haurà una bosquina d’arbres caducifolis. Es tracta d’un bosquet de caire caducifoli, amb alguna alzina esparsa. Dins hi haurà tres espècies predominants: l’auró blanc, l’auró negre i la blada. A més, hi haurà altres agrupacions, també caducifolis, d’interès per al viratge de les fulles i de la floració, com la perera de flor i el bedoll.

Projecte estratègic de ciutat 

L’obertura de la nova estació dels Ferrocarrils de la Generalitat de la línia S2 Vallès, esdevé en si mateixa un punt de centralitat que transformarà la ciutat generant una nova polaritat per la seva atracció i generació de desplaçaments. Així mateix, s’hi afegeix la connexió amb les línies de rodalies de RENFE R4 i la línia de ferrocarril de Barcelona a Lleida per Manresa que donaran lloc a l’únic intercanviador de ferrocarril de la ciutat.

El nou intercanviador de Sabadell Nord és un espai que permet transformar no només aquells espais que l’envolten de forma directa sinó el conjunt de la xarxa de connexió amb la resta de la ciutat. Així doncs, es treballa per la nova plantació d’arbrat de l’avinguda de Josep Tarradellas durant aquest hivern, i s’emmarca dins el projecte estratègic de connectivitat de la ciutat de l’Eix de Ponent que puja des de la rambla d’Ibèria fins a l’avinguda de l’Alcalde Moix afavorint i recuperant espais de recorregut a peu i per a bicicletes.

El tinent d’alcalde Maties Serracant ha volgut fer èmfasi en què “la mobilitat esdevé un factor clau per la reconstrucció de ciutat i els desenvolupaments espacials d’escala de ciutat, com la construcció d’estacions de ferrocarril, arriben a definir un nou model de ciutat” manifestant que “el Govern municipal té la determinació d’actuar en aquests espais amb la voluntat de construir llocs de trobada segurs, agradables i tranquils, garantint espais que contribueixin també una millora de la qualitat de l’aire”.

Una estratègia compartida amb la ciutadania 

El Govern municipal i els veïns i veïnes de la zona nord de la ciutat han treballat en el projecte en una taula conjunta, per tal d’arribar a un consens ampli que permeti a la ciutadania guanyar cada dia amb les obres un alt grau de sentiment de pertinença. Així mateix la proposta va ser presentada amb bona acceptació a finals de 2016 amb el conjunts de veïns i veïnes.

“Seurem per parlar amb la ciutadania tantes vegades com calgui perquè aquest tipus d’actuacions generin aquest sentiment de pertinença per part dels veïns i veïnes que asseguren l’èxit d’actuacions tan importants com aquesta” ha afegit Serracant.

La primera fase

La primera fase d’urbanització de la plaça es va acabar el 20 de gener de 2016 i va permetre urbanitzar tot el sector nord-oest –el més assolellat, entre l’avinguda de l’Alcalde Moix i el carrer de l’Alcalde Ribé– amb l’accés a l’estació de Renfe. L’actuació va permetre passar d’una plaça amb una anella viària circular a la configuració excèntrica, de tal manera que l’espai verd es troba annexat a la vorera nord-oest.

Fitxa tècnica de la plaça d’Espanya

 

Categories Urbanisme i Habitatge Tags obres, Plaça Espanya, urbanisme