PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 

URBANISME I TERRITORI

 

31
Maig
2021

Nova campanya per fomentar la recollida de matèria orgànica, per fer-ne compost de qualitat

L’Ajuntament repartirà 240.000 bosses i 8.000 cubells, a més de fulls de mà, perquè els ciutadans separin més aquest tipus de restes

Nova campanya per fomentar la recollida de matèria orgànica, per fer-ne compost de qualitat

L’Ajuntament engega una nova campanya amb l’objectiu que les llars de Sabadell separin més i millor la matèria orgànica a fi d’obtenir-ne compost de qualitat. I ho fa la primera setmana de mes, per recordar que el 5 de juny és el Dia Mundial del Medi Ambient. El lema: Separem bé per reciclar millor!

Així, es reparteixen 8.000 cubells airejats de color marró, dins de cadascun dels quals es distribueix també 1 paquet amb 30 bosses compostables. Qualsevol família sabadellenca pot anar a recollir un cubell i un paquet de bosses a un dels dos punts blau que hi ha ara mateix a la nostra ciutat: el de Can Llong –situat a la ronda d’Europa, 310– o el de Parc Central del Vallès –situat al carrer de Moragas i Barret, 33. Els horaris són de dilluns a dissabte, de 8 a 20 h,  i el diumenge, de 9 a 14.30 h.

Aquesta mesura pretén que més del 10% de les famílies sabadellenques disposin d’un cubell a casa i que en total es reparteixin 240.000 bosses compostables. L’objectiu és fomentar que a les llars es separin més les restes orgàniques, es posin dins la bossa, es guardin dins el cubell i posteriorment es llencin, al contenidor de color marró, que és l’indicat per a aquest tipus de residu.

L’ús de cubells airejats i de bosses compostables permet la transpiració del líquid en forma de vapor que contenen les restes orgàniques. D’aquesta manera, s’evita l’acumulació de lixiviats, es redueix el pes dels residus i s’optimitza la resistència de la bossa compostable. Alhora, es genera menys pudor.

L’Ajuntament també vol acompanyar els ciutadans en el reciclatge de l’orgànica. Per aquest motiu, durant la primera setmana de juny reforçarà el personal que treballa a les dues deixalleries. Hi haurà, doncs, treballadors que s’encarregaran de distribuir els cubells i les bosses i d’explicar als ciutadans que separar l’orgànica no és difícil ni molest i que fent-ho la societat hi surt guanyant.

La campanya inclou també d’uns fulls de mà per repartir entre la ciutadania, els quals aporten informació de com separar la matèria orgànica i dels avantatges que la societat obté si la ciutadania separa aquesta matèria i la llença al lloc adequat.

Aquesta iniciativa l’ha presentada avui Jesús Rodríguez, tinent d’alcaldessa  de Cohesió Territorial, Desenvolupament Urbà, Seguretat i Civisme, el qual ha assenyalat que

“repartint els cubells, les bosses i els fullets volem millorar els nivells de reciclatge a Sabadell, perquè reciclar és una obligació que tenim com a ciutadans i ciutadanes i, com a ciutat, encara hi ha marge per incrementar els quilos de matèria reciclada i convertir-la en compost.  Els nivells de recollida de la fracció orgànica tenen un pes molt important en el total de fraccions de recollida selectiva”.

Al contenidor marró hi poden anar restes de fruita i verdura, de peix i de carn, closques d’ou i pellofes i closques de fruits secs, restes de pa, de menjar i menjar en mal estat, marro de cafè i restes d’infusions, paper de cuina brut i tovallons de paper bruts, restes vegetals de petites dimensions, com ara rams de flors pansits, flors i fulles seques, males herbes, gespa petites branques d’esporga, fullaraca i materials compostables, a més de taps de suro.

Un 37% del total de residus que es generen són matèria orgànica

Les xifres del 2020 indiquen que la recollida selectiva a Sabadell va representar el 36,31% dels residus municipals generats i la fracció orgànica va ser tan sols el 5,76% del total de residus recollits. Tenint en compte que en una ciutat com la nostra la fracció orgànica hauria de representar el 37% del total de residus generats, hi ha un marge de millora per incrementar el reciclatge.

La correcta gestió dels residus és un dels principals reptes en la transició cap a un model d’economia circular. Cal considerar els residus com una font de recursos a reintroduir en els processos productius. Concretament, del reciclatge de l’orgànica se n’obté biogàs –que és un combustible renovable– i adob orgànic –que es pot aplicar a l’agricultura, la jardineria, l’obra pública i la restauració d’espais degradats.

Categories Espai públic , Residus Tags matèria orgànica, reciclatge, residus