PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 

URBANISME I TERRITORI

 

08
abril
2014

Ofideute Sabadell va tractar 593 expedients de famílies en risc de pèrdua de l’habitatge durant l’any 2013

El servei va realitzar un total de 1.220 entrevistes presencials l’any passat, superant en més de 400 la dada registrada el 2012

Ofideute Sabadell té com a objectiu la informació, l’assessorament i la intermediació per evitar el risc de pèrdua de l’habitatge, així com el treball de suport i acompanyament a les famílies que es troben en aquesta situació. Durant l’any 2013 s’han tractat 593 expedients, dels quals 492 eren nous i corresponien a 14 entitats bancàries, 10 societats financeres i 1 entitat pública. S’han realitzat 1.220 entrevistes presencials, xifra que incrementa en un 50% les atencions de l’any anterior. Les entrevistes es continuen fent a les oficines de Sabadell Atenció Ciutadana, al carrer de la Indústria, de dilluns a dijous en horari de matí i tarda, amb cita prèvia. Aquestes són algunes de les principals xifres del balanç de l’any passat d’Ofideute Sabadell, que avui ha presentat en roda de premsa la tinenta d’alcalde i regidora de Serveis Socials i Habitatge, Marta Farrés.

Tal com ha explicat Marta Farrés,

fem una valoració positiva del servei. Creiem que estem donant resposta a una de les problemàtiques més actuals com és la relacionada amb l’habitatge. Considerem que des de l’Ajuntament hem de fer aquest esforç per acompanyar les famílies.

Així mateix, la tinenta d’alcalde ha comentat que, a més de l’Ofideute, des de l’administració municipal s’impulsen altres mecanismes i s’està treballant en aquest àmbit des de diferents perspectives

per evitar el risc de pèrdua de l’habitatge. En aquest sentit, l’Ofideute no és l’únic que impulsem però sí un dels puntals de la nostra acció i per això vull agrair el treball dels professionals del servei i l’esforç que fan per adaptar-se a les noves realitats, canvis normatius, etc.

Durant l’any 2013 s’han tancat 319 expedients. Entre les xifres, destaquen que 220 han estat assessoraments, en 14 casos s’ha assolit un refinançament del deute, en 29 la dació i en 23 dels casos s’ha suspès el llançament.

Situació i perfil

El 68% de les famílies ateses tenen uns ingressos totals inferiors als 1.000 euros mensuals i d’aquestes, els 36,88% estan per sota dels 500 euros.

Pel que fa a l’origen, gairebé un 70% de les famílies són autòctones. Quant al gènere, tot i que tradicionalment la figura del cap de família ha estat representada per l’home, es constata que en situacions com la que ens ocupa és la dona la que acaba liderant aquests processos. Durant l’any 2013, i en prop del 60% dels casos, les demandants del servei que han anat a la primera visita han estat dones.

Estat en el moment d’obrir l’expedient

El moment en què es trobi la situació de risc de pèrdua de l’habitatge quan l’usuari/usuària arriba a l’Ofideute és determinant perquè la intermediació pugui ser efectiva. En aquest sentit, i respecte de l’any 2012, cal destacar un lleu increment dels casos que arriben amb quotes impagades: del 38% de 2012 es passa al 41,03% de l’any 2013. Baixen el nombre de casos que arriben amb el procés iniciat, del 25% al 18,27% i augmenta el nombre dels casos d’usuaris que arriben sense deutes, del 18,5% al 25,17%.

Servei en adaptació constant

Nascut l'any 2011, Ofideute Sabadell es posa en marxa com a referent de l’administració per atendre, respondre i intervenir de forma integrada en totes les demandes ciutadanes relacionades amb el risc de pèrdua de l’habitatge principal. Durant aquests anys, des d’Ofideute s’ha hagut de treballar constantment per adaptar-se als canvis socials i normatius en la matèria, així com als processos de fusions o adquisicions bancàries, per tal de donar el millor servei possible a la ciutadania.

Així mateix, la tasca d’Ofideute s’ha anat complementant amb diversos programes d’ajut i suport a les persones i a les famílies. En aquest sentit, s’han establert convenis amb organismes, entitats o associacions que donen un valor afegit a la tasca que es realitza i possibiliten una millor sortida o resolució a cadascun dels casos. En aquest marc se situen els convenis signats amb Càritas, la Creu Roja, el Col·legi de Procuradors de Barcelona o amb l’Associació d’Empleats Jubilats i Pensionistes de la Caixa d’Estalvis de Sabadell.

Convé destacar que, durant l’any 2013, Ofideute Sabadell va derivar a Càritas un total d’11 casos de famílies amb situació de risc de pèrdua de l’habitatge per impagament del lloguer o per impossibilitat de fer front parcial a aquest tipus de renda. Les famílies derivades van rebre suport econòmic per part de Càritas o es van beneficiar d’una reducció de la renda de lloguer o de tots dos serveis, segons el cas.

Pel que fa a l’acord amb l’Associació de Jubilats i Pensionistes de la Caixa d’Estalvis de Sabadell, es valora molt positivament per l’acompanyament als usuaris amb dificultats de comprensió dels processos relacionats amb els contractes hipotecaris. Durant l’any 2013 l’equip de voluntaris de l’entitat va acompanyar un total de 36 casos.

Categories Habitatge, Urbanisme i Habitatge Tags dret a l'habitatge, habitatge, Ofideute Sabadell, urbanisme