PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 

URBANISME I TERRITORI

 

11
Desembre
2015

Sabadell reclama a les entitats financeres propietàries de 1.455 habitatges buits que lloguin o cedeixin els pisos

 

L’Ajuntament de Sabadell ha reclamat a totes les entitats financeres que tenen pisos buits a la ciutat que els lloguin o els cedeixin, en compliment de la llei 24/2015. El tinent d’alcalde de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat té la intenció de trobar-se amb tots els agents implicats necessaris per donar sortida a aquesta necessitat.

 

Des de la Regidoria d’Habitatge s’ha fet un seguiment de pisos buits a la ciutat i s’ha constatat que hi ha 7.250 habitatges buits des de fa dos anys o més. D’altra banda, la Regidoria ha sol·licitat a la Generalitat el registre d’habitatges buits. D’acord amb aquestes dades, del total de pisos buits hi ha 1.455 que pertanyen a entitats financeres, dels quals:

- 689 són del BBVA

- 255 són de la Sareb

- 136 són de Bankia

- 99 són de Caixabank

- 40 són del Banco Santander

- 39 són de Mare Nostrum

L’Ajuntament ha fet la demanda de cessió d’aquests habitatges buits, en primer lloc a la Sareb per escrit. En segon lloc, la propera setmana ho farà a la resta d’entitats financeres. I en tercer lloc, l’Ajuntament preveu de cara al mes de gener trobades amb representants de cadascuna de les entitats financeres que tenen pisos buits. En cas que durant el mes de gener no hi hagi acord amb les entitats, segons el què estipula la Llei 24/2015 s’iniciaran els processos sancionadors.

Objectius de la Regidoria d’Habitatge

D’altra banda, el Govern municipal ha estat fent la reorganització i posada en valor de la Regidoria d’Habitatge, per fer front a l’estat actual de l’habitatge a Sabadell, així com als processos de suport a comunitats i assessorament que s’han fet des de l’Ajuntament al llarg del 2015.

Aquesta Regidoria s’ha marcat tres objectius:

- donar resposta a les necessitats socials d’habitatge

- reforçar els aspectes jurídics i sancionadors

- que l’empresa municipal d’habitatge, formi part de l’estratègia orgànica

Entre altres mesures, el Govern municipal vol potenciar el lloguer amb nous habitatges i amb l’adquisició d’habitatge procedent de la cessió d’entitats financeres, amb l’objectiu de poder regular la política d’habitatge

Volem donar sortida a les necessitats d'emergènciasocial per la pèrdua l'habitatge que hi ha a la ciutat i tenim el repte de trobar els mecanismes que facin que aquests 1.455 pisos buits permetin donar resposta a l’emergència habitacional

ha afirmat Maties Serracant.

Entre les propostes que es treballaran en el futur hi ha la de donar sortida a iniciatives, per exemple de cooperatives d’habitatge social de lloguer o de masoveria urbana, que permetin la cessió d’habitatge a cost zero o a preus simbòlics a canvi de la rehabilitació de les vivendes.

L’habitatge buit a la ciutat

Aquestes iniciatives responen a unes polítiques d’habitatge concretes que el Govern pot començar a desenvolupar, gràcies a la Llei del Dret de l’Habitatge, l’ordenança municipal de pisos buits i la llei 24/2015 de mesures urgents per a afrontar l’emergència social en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica.

És en aquest marc on cal situar la petició del Govern municipal de reclamar a totes les entitats financeres que tenen pisos buits a la ciutat que els lloguin o els cedeixin.

A més, l’Ajuntament té la voluntat d’establir un espai de trobada amb la PAH per tractar de forma àgil els casos que puguin anar sorgint gràcies a la figura d’un interlocutor.

El Govern municipal iniciarà a partir del gener una política contundent en la mobilització d’habitatges, que permeti que els grans propietaris lloguin o facin la cessió dels pisos buits

ha explicat Serracant.

Categories Habitatge, Transició Ecològica, Urbanisme i Habitatge Tags urbanisme