PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 

URBANISME I TERRITORI

 

27
Març
2017

Un canal kurd de televisió prepara un reportatge sobre el carrer que Sabadell té dedicat al Kurdistan

No tenen constància de cap més via pública al món que dugui el nom del seu país

Un canal kurd de televisió prepara un  reportatge sobre el  carrer que Sabadell té dedicat al Kurdistan

El canal kurd de televisió Kurdistan24, amb seu a l’Iraq, ha volgut saber de primera mà com és que Sabadell té un carrer dedicat al Kurdistan.

Sabunchi Saman, director de la delegació europea del canal, s’ha desplaçat expressament des de Brussel·les a la nostra ciutat per gravar un reportatge, que emetran properament, i ha entrevistat la regidora de Cultura, Montserrat Chacon, i la regidora de Drets Civils, Míriam Ferràndiz. Saman ha afirmat que no tenen constància de cap més via pública al món que dugui el nom del seu país.

El carrer del Kurdistan es troba al barri de Can Gambús, al costat de tres altres vies que designen també tres comunitats sense estat. Són el carrer del Tibet, el carrer del Poble Bubi i el carrer del Poble Sahrauí. Aquests noms els va aprovar l’Ajuntament el 28 de juny del 2000 quan es planejava la urbanització del nou barri. Molt propers, hi ha també carrers amb noms de petits estats europeus com Malta, Eslovènia, Estònia i Lituània.

Montserrat Chacon ha afirmat que “el nomenclàtor és el reflex no només de la història, la cultura i la tradició de la nostra ciutat, sinó que és també un espai d’expressió dels nostres anhels, inquietuds i valors. Per tant, no és d’estranyar que un municipi català com Sabadell tingui un carrer dedicat al Kurdistan, en uns moments en què compartim la manca d’un estat propi i independent”.

El nomenclàtor de Sabadell

El nomenclàtor de Sabadell té diverses zones on predominen noms relacionats amb un àmbit concret. És el cas dels rius i llacs de la península Ibèrica que hi ha al barri de Torre-romeu, el dels oficis del tèxtil situats a la part sud de la ciutat, els noms de lloc que integra la zona industrial de Sant Pau de Riu-sec, els escriptors sabadellencs que hi ha a Can Deu o els noms de persones que s'han significat per la lluita a favor de la llibertat i la dignitat humanes del barri de Castellarnau.

El Kurdistan –literalment “terra dels kurds”– és una extensa regió històrica i cultural de l'Orient Mitjà. Es tracta d’una zona muntanyosa habitada principalment per kurds. La seva extensió total és d'uns 500.000 km² i la població total oscil·la entre uns 27 i uns 30 milions d'habitants.

Actualment, dels quatre estats on els kurds representen una població considerable –l’Iran, l’Iraq, Turquia i Síria–, només dos han reconegut de manera oficial alguns territoris kurds sota el nom de Kurdistan: a l'Iran es tracta d'una província i a l'Iraq, d'una regió autònoma, tot i que són entitats amb graus d'autonomia molt diferents. El moviment independentista kurd lluita per aconseguir que el Kurdistan sigui un estat independent.

Míriam Ferràndiz s’ha expressat en el sentit que “coneixem la problemàtica que pateixen moltes persones kurdes i ens hi solidaritzem. Fa pocs dies vam tenir a la ciutat una dona kurda que ens va explicar les accions que porten a terme per seguir la seva lluita”.

Més informació: el carrer del Kurdistan

 

Categories Urbanisme i Habitatge Tags barris, carrer, Kurdistan, urbanisme