PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
          

POLICIA

 

 
          

POLICIA

 

23
Maig
2014

Els Bombers de la Generalitat presenten a Sabadell la campanya de seguretat a la llar “Ho pots evitar”

L’objectiu de conscienciar a la població sobre les mesures bàsiques de prevenció i d’actuació segura en cas d’un incendi a la llar

La presentació s’ha fet aquest matí a l’Ajuntament de Sabadell amb l’objectiu de posar a l’abast de la població consells de prevenció a la llar, així com d’actuació segura en cas d’incendi.

Amb l’objectiu de conscienciar a la població sobre les mesures bàsiques de prevenció i d’actuació segura en cas d’un incendi a la llar, els Bombers de la Generalitat de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS) han presentat avui a l’Ajuntament de Sabadell la campanya de seguretat a la llar: “Ho pots evitar”. Aquesta campanya, que es va engegar a principis d’any, segueix una de les directrius establertes pel Parlament Europeu en la Declaració per escrit sobre la seguretat contra incendis a la llar, una directriu de l’any 2012 i que instava els estats membre a fomentar iniciatives i campanyes de sensibilització per tal d’informar la població sobre els riscos d’un incendi a la llar. El passat mes de desembre, el Servei de Prevenció de la DGPEIS ja va posar en marxa una campanya específica per prevenir incendis en xemeneies i llars de foc.

Avui, durant la presentació de la campanya “Ho pots evitar”, l’alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez, ha afirmat que

és una bona iniciativa a la qual l’Ajuntament hi dóna suport, que tothom assumeixi què cal fer davant una situació en la qual no és gens fàcil poder actuar amb seny i serenitat. Per tant, és important poder col·laborar en aquesta tasca de difusió.

En aquesta mateixa línia s’ha expressat el regidor d’Espai Públic i Policia Municipal, Cristian Sánchez, que ha afirmat que

un cop més col·laborem amb el cos de Bombers, perquè entenem que la ciutat ha d’estar al costat de les persones

i de les accions que poden suposar un benefici per als ciutadans i ciutadanes. Així mateix, ha felicitat als Bombers per la tasca que porten a terme.

El cap de la Regió d’Emergències Metropolitana Nord, David Borrell, ha explicat que es tracta d’una campanya

per prevenir incendis a la llar i també per reduir les conseqüències del foc. En aquest sentit, és important remarcar que es donen pautes de comportament en cas que l’incendi es produeixi.

El cap del Parc de Bombers de Sabadell, Vicenç Devesa, ha subratllat la importància que amb la campanya

es traslladin al conjunt de la ciutadania consells operatius que indiquen què cal fer, per exemple, si el foc es produeix a casa o fora del nostre habitatge o què passa si hi ha foc a l’escala.

Per la seva banda, el responsable del Servei de Prevenció de Bombers de la Generalitat, Joan Gallart, ha explicat que l’objectiu és “difondre massivament aquesta campanya” i fer-ho d’una manera entenedora i que arribi al màxim de persones possible.

La campanya “Ho pots evitar” compta amb un espai dins el web del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya, www.gencat.cat/interior/seguretatalallar, on es pot consultar tota la informació encarada a la seguretat a la llar, així com també consells adreçats a la població.

Paral·lelament, s’ha editat material divulgatiu, on destaca la col·laboració d’en Eduard Agustí, dibuixant i bomber del parc de Gavà, que ha il·lustrat de forma desinteressada la campanya divulgativa, així com també del servei de Difusió del Departament d’Interior a l’hora del disseny de la pàgina web.

En aquesta mateixa línia, el Servei de Prevenció de la DGPEIS ha comptat amb la col·laboració d’altres organismes i institucions, tots ells implicats en la prevenció d’incendis: el Departament de Benestar i Família, els Col·legis d’Administradors de Finques de Catalunya o l’empresa El Corte Inglés (que ha editat el material divulgatiu). El Cos de Bombers de l’Ajuntament de Barcelona i el Sistema d’Emergències Mèdiques també han mostrat el seu interès a participar en la campanya divulgativa. Per la seva part, l’Ajuntament de Sabadell està col·laborant en la difusió de la campanya a la ciutat.

El nou apartat al web d’Interior: la porta d’entrada a la prevenció

A la nova pàgina web, www.gencat.cat/interior/seguretatalallar, es poden trobar diferents continguts, tots adreçats a millorar el coneixement de la ciutadania sobre les mesures de prevenció i d’autoprotecció a prendre en l’àmbit dels incendis a la llar. També es recorda el telèfon únic d’emergències, el 112, al qual trucar en cas d’incendi.

En aquesta línia, es poden consultar els consells de prevenció d’incendis a casa, i els consells relatius a l’actuació correcta en cas d’incendi, així com vídeos divulgatius que han estat elaborats pels Bombers de la Generalitat, i que volen il·lustrar d’una forma molt senzilla i clara com es comporta el fum en un incendi en un edifici o per exemple com actuar si se’ns encén una paella a la cuina.

A més a més, aquesta nova pàgina web, fomenta la bidireccionalitat des d’una doble vessant:

  • Els ciutadans poden enviar qualsevol pregunta per resoldre dubtes sobre la seguretat a la llar, qüestió que serà resolta directament des del Servei de Prevenció de la DGPEIS.
  • Les associacions cíviques i veïnals tenen accés a un formulari per concertar una xerrada divulgativa a les seves instal·lacions amb un tècnic de l’àrea de Prevenció de la DGPEIS.

Tots els consells seran difosos, també, a través del compte de Twitter dels

Bombers de la Generalitat: @bomberscat.

Edició de nou material divulgatiu: 100.000 quadríptics

La campanya compta amb el suport de nou material divulgatiu, 100.000 quadríptics, que es distribuiran a través de tots els parcs de bombers del país i que igualment es podran consultar i imprimir a través de l’espai web esmentat.

Idiomes

Amb l’objectiu de fer arribar la informació a la població immigrada, el Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya ha traduït el material informatiu a diversos idiomes. En aquesta mateixa línia col·laborativa, el Departament ajudarà en la difusió dels materials divulgatius.

Col·laboració amb els Col·legis d’Administradors de Finques

La DGPEIS també ha dissenyat un pòster informatiu que ha estat difós entre tots els col·legiats dels Col·legis d’Administradors de Finques de Catalunya. Es tracta de material pensat per tal que es pugui penjar a les comunitats de veïns, i que conté consells sobre com prevenir incendis a la llar i com actuar en cas que hi hagi una emergència. Aquest pòster està dissenyat en format DINA4 per tal de facilitar la impressió per part dels ciutadans. També recorda el telèfon únic d’emergències, el 112, al qual trucar en cas d’incendi.

El Servei de Prevenció de la DGPEIS

El Servei de Prevenció de la DGPEIS té diverses tasques encomanades. Entre elles, destaquen la supervisió del compliment de la normativa en relació a la seguretat contra incendis en els projectes de construcció i d’implantació de determinades indústries i establiments, l’assessorament sobre normativa tècnica de construcció i d’instal·lacions, i l’elaboració de criteris tècnics en l’àmbit de la seguretat contra incendis en edificis i infraestructures.

Sistema d’Emergències Mèdiques

L’any 2013 el SEM va atendre a tot Catalunya un total de 1.661 afectats per intoxicació de monòxid de carboni (CO), en incidents produïts per intoxicacions per fum o per una mala combustió d’elements calefactors, xifra lleugerament inferior respecte al 2012 en que en va atendre 1.734. El període de l’any que va recollir més activitat correspon als mesos de gener i febrer (25%) i el grup d’edat amb major nombre d’assistències és dels 30 als 50 anys (41%).

L’any 2013 el SEM va atendre a Sabadell un total de 48 afectats per intoxicació de monòxid de carboni (CO), en incidents produïts per intoxicacions per fum o per una mala combustió d’elements calefactors, xifra lleugerament inferior respecte al 2012 en que en va atendre 50. El període de l’any que va recollir més activitat correspon als mesos de gener i desembre (50%).

Categories Policia Municipal Tags Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Generalitat, prevenció, seguretat