PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

22
Novembre
2021

Aquesta temporada, l’OSV ha apropat la cultura a 143 persones vulnerables mitjançant la musicoteràpia

Gràcies a l’Apropa Cultura i a l’Obra Social “la Caixa”, ha dut a terme 16 sessions del projecte social “Un matí d’orquestra”

Aquesta temporada, l’OSV ha apropat la cultura a 143 persones vulnerables mitjançant la musicoteràpia

Avui s’acaba el projecte “Un matí d’orquestra”, una iniciativa promoguda per Apropa Cultura i l’Obra Social “la Caixa”, que l’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) ha dut a terme aquesta temporada en una sèrie de 16 sessions dirigides pel musicoterapeuta Raül Hernàndez per a un col·lectiu de 143 persones –col·lectius amb discapacitat intel·lectual, Salut Mental, Alzheimer i altres demències, i els seus acompanyants– d’11 centres de serveis socials del Vallès.

La iniciativa té la finalitat de facilitar l’accés a la programació cultural dels principals equipaments culturals a les persones en situació de vulnerabilitat ateses per les entitats serveis socials. Apropa Cultura és present avui en més de 130 equipaments culturals, amb participació de la Generalitat, l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona i de Lleida, així com de l’Obra Social de “la Caixa”.

És una finestra única en el sector social, per fomentar l’accés a la cultura d’una forma digna i normalitzada. Després de 13 anys, aquest recurs és reconegut com una opció d’oci cultural inclusiu que resulta transformadora des de la qualitat de la proposta.

Tal i com assenyala el regidor de Cultura, Carles de la Rosa,

"des de l'Ajuntament volem fer arribar la cultura a totes les persones, també les més vulnerables. Així ho hem fet els últims anys i així ho continuarem fent, amb la voluntat de construir una ciutat més inclusiva".

 “Un matí d’orquestra” va néixer el 2012 a l’Auditori de Barcelona de la mà de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) amb el suport de l’Obra Social “la Caixa”. El projecte consisteix a convidar un grup de persones en situació de vulnerabilitat a un equipament cultural i proposar-li una activitat en 3 parts:

  • Un taller de música amb instruments d’orquestra, de la mà d’un especialista en musicoteràpia.
  • Una trobada amb un parell de músics de l’OSV, que, de manera propera i amena, introdueixen els instruments, la passió per la música i fomenten el diàleg amb els participants.
  • Una oportunitat d’entrar a la Sala Simfònica i escoltar una estona d’assaig en directe del concert que estan preparant, gaudint de l’espai, de l’acústica i de l’orquestra.

El programa de sessions de l’OSV per a la temporada 2020-2021

Aquesta temporada s’han dut a terme un total de 16 sessions a la seu de l’Orquestra Simfònica del Vallès, des del 7 d’octubre de 2020 fins al 22 novembre 2021, i hi han participat 143 persones d’11 centres del Vallès: Associació Salut Mental de Sabadell, Fundació Privada Tutelar Família i Societat, Club Social Suport Castellar, Servei de Rehabilitació Comunitària ANTAVIANA - Parc Taulí, Club Social Egara, Club Suport Castellar, Salut Mental Xamba, Tres Pins, Fundació Salut i Comunitat, Residència IMM Catalònia i Fundació Privada Tutelar Família i Societat.

L'OSV ha estat una de les formacions orquestrals pioneres en l'actuació dins de l'àmbit social. Ha desenvolupat diversos programes, tant propis com promoguts per diferents institucions: Cantem el Messies (projecte de creació musical adreçat a nens i nenes en risc d’exclusió), Kanon Desenkadenant (classes de violí per a reclusos del CP Joves de la Roca del Vallès i CP de Lledoners), Música en Vena (miniconcerts de música en hospitals per a pacients i familiars), Mosaico de Sonidos (projecte de col·laboració entre músics de les orquestres simfòniques espanyoles i persones amb discapacitat intel·lectual), Beethoven 250 (en col·laboració amb l’Hospital Sant Joan de Déu i la Fundació GAES, adreçat a fomentar la música entre els nens i nenes amb implant coclear de l'orquestra Graeme Clark), A-Cordant (tallers d’instrument a 3 escoles de primària de Sabadell), Assaigs oberts per a Escoles Bressol, Casals de Gent Gran i beneficiaris del programa Apropa Cultura. La zona del Vallès és molt poblada i hi ha una gran presència d’entitats socials, que es desplacen en alguna ocasió a Barcelona, tot i que per la fragilitat de les persones que atenen, no ho poden fer d’una manera recorrent.

La possibilitat de fer tot el programa a les instal·lacions de l’OSV ha sigut imprescindible per poder dur a terme les activitats en un entorn propici per a l’èxit de l’activitat i per atendre les necessitats del col·lectius participants.

Vídeo de l’activitat amb persones amb discapacitat intel·lectual

Vídeo amb persones amb Alzheimer i els seus acompanyants