PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

06
Novembre
2019

Conferència sobre flors i plantes en l’arquitectura modernista, al Museu d’Història

A càrrec de Marta Saliné, tindrà lloc aquest dijous com a activitat complementària a l'exposició “El Modernisme i les flors. De la natura a l’arquitectura”

Conferència sobre flors i plantes en l’arquitectura modernista, al Museu d’Història

El dijous 7 de novembre, a les 7 de la tarda, al Museu d’Història de Sabadell (MHS), tindrà lloc la conferència El llibre imprès de la natura... Flors i plantes modelades a través de les arts aplicades a l’arquitectura, a càrrec de la historiadora de l’art Marta Saliné. Es tracta d’una activitat complementària a l’exposició “El Modernisme i les flors. De la natura a l'arquitectura”, que es pot visitar al MHS fins al 8 de desembre.

La conferenciant farà un recorregut per les façanes i els interiors de l'arquitectura modernista, en què predominen les flors i les plantes, entre les quals la rosa, el lliri i la flor de card. I és que entre finals del segle XIX i començaments del segle XX, la natura va ser la gran font d'inspiració d'arquitectes i artistes. Per Europa es va estendre un nou estil que genèricament s'anomenà Art Nouveau i que a Catalunya es va dir Modernisme. El món vegetal era el repertori més utilitzat d'aquest nou estil i difonia valors com la llibertat creativa, la fantasia, la línia corba i la sensualitat.

Com deia Antoni Gaudí: “Tot surt del gran llibre de la naturalesa; les obres dels homes són ja un llibre imprès”. Per mitjà de les arts aplicades a la construcció les flors i les plantes seran modelades per ser el llenguatge visual de l'època. Així, façanes i interiors es cobrien de flors, fulles i tiges en forma de vitrall, de ferro, de ceràmica o de mosaic.

El Modernisme es va estendre més enllà del centre neuràlgic de Barcelona, fins a altres municipis, com ara Sabadell, on trobem elements d'una gran bellesa i que ens mostren una arquitectura en bona part desconeguda.

La conferenciant

Marta Saliné i Perich és co-comissària de l'exposició temporal que allotja ara mateix el MHS. Saliné és doctora en Història de l'Art per la Universitat de Barcelona i col·labora en el Grup de Recerca en Història de l'Art i del Disseny Contemporanis (GRACMON).