PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

21
Juny
2016

Consells de l’OMIC quan es contracta un viatge, un vol o un servei turístic

 L’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) de Sabadell vol recordar als consumidors els elements que s’han de tenir en compte a l’hora de contractar el seus viatges. En concret, des de l’OMIC s’adverteix que, en cas de recórrer a una agència de viatges -encara que sigui on-line- és convenient adreçar-se a aquelles que disposin del número d’identificació que atorga l’Administració com a garantia de legalitat.

Quan es procedeix a contractar el viatge cal llegir detingudament les condicions especials i generals i prendre consciència que l’expressió “facultativa”, d’excursions i visites, significa que és opcional i, per tant, s’haurà de pagar a part del preu del viatge. D’altra banda, es recorda que la informació sobre la categoria dels hotels que apareix en el programes de les agències té un valor relatiu, perquè segons el país pot canviar la consideració d'una categoria o una altra.

D’altra banda, l’OMIC recorda que les agències de viatges només poden demanar un 40% de l'import del viatge contractat en concepte de dipòsit i que en cas d'anul·lació per part de la persona consumidora, haurà d’assumir les despeses de gestió, les d’anul·lació degudament justificades, si s’escau, i una penalització que va del  5% de l’import total del viatge, si el desistiment es produeix amb més de 10 d’antelació a la data de començament del viatge, al 25% dins les 48 hores anteriors a la sortida; és per això que cal sol·licitar informació sobre les pòlisses d'assegurances en cas d'imprevistos.

En cas de canvis en les condicions econòmiques del contracte, l'agència està obligada a notificar-les amb 20 dies d'antelació i ha d'oferir la possibilitat de rescindir el contracte en cas de no satisfer al comprador.

Si durant el viatge s'incompleixen les estipulacions del contracte, el consumidor té dret a reclamar, tant en les vies de mediació i arbitral de consum com en la via judicial. L’agència de viatges té una fiança que cobreix el reembossament dels fons dipositats o la repatriació dels viatgers. Aquesta fiança només es pot executar mitjançant un laude arbitral o sentència judicial.

En el cas de contractar directament una estada en un hotel o càmping o qualsevol altre establiment d’allotjament turístic es recomana informar-se del preu total de l'estada, de la categoria i serveis que ofereix. Per qualsevol incidència es pot contactar amb la direcció de l'establiment o fer ús del Fulls Oficials de Reclamació/Queixa/Denúncia. En cas que es vulguin denunciar unes activitats o actuacions irregulars els clients poden posar els fets en coneixement de la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya que és l'organisme amb competències sancionadores pel que fa a les activitats dels allotjaments turístics.

També cal tenir en compte que la publicitat és vinculant, per tant, és necessari guardar els catàlegs i fullets informatius juntament amb els contractes, comprovants, tiquets, factures, etc., ja que es poden necessitar davant d’una possible reclamació.

Transport aeri

Pel que fa al contracte de vols cal vigilar que el preu final del bitllet sigui el mateix que l’anunciat per l’oferta. A la informació precontractual que ha de donar la companyia aèria s'ha d'haver informat clarament les persones consumidores que les despeses addicionals imprevisibles que se'ls hi puguin arribar a repercutir poden variar per circumstàncies alienes a la companyia aèria i que, per tant, en aquests casos -d'increment dels costos de carburants, costos de seguretat o canvis de tarifes aeroportuàries, entre d'altres-, es pot arribar a modificar el cost total amb la notificació de la modificació contractual a les persones consumidores amb antelació raonable. Tot i així, la companyia aèria ha de donar l'opció de "resoldre el contracte" sense cap penalització addicional.

Davant una situació de denegació d’embarcament, anul·lació o gran retard del vol, la companyia té obligació d’informar exhaustivament als passatgers dels drets que els assisteixen i oferir gratuïtament menjar i beguda suficient, mitjans de comunicació (telèfon) i allotjament, si és necessari. La denegació d’embarcament i la cancel·lació del vol sempre comporta el dret al retorn de l’import del bitllet o al transport alternatiu i, en determinats casos, és té dret a una compensació econòmica en funció de la distància.

Pel que fa a l’equipatge, si sobrevenen incidències per danys, retards, pèrdua o destrucció de les maletes, s’ha de reclamar per escrit a la companyia de transports, ja que l’usuari té dret a compensacions econòmiques. Es pot reclamar abans d’abandonar l’aeroport al taulell de la companyia, emplenant l’Informe d’irregularitat d’equipatge (PIR).

Si s’ha de formalitzar una queixa pel funcionament dels serveis de la terminal, es poden utilitzar els Fulls Oficials de Reclamació/Denúncia que té l’aeroport.

Si la companyia aèria no compleix amb les seves obligacions, cal presentar la reclamació a la mateixa des del país de la UE d’on hagi sortit el vol. Si es viatja en un vol operat per una companyia comunitària des d’un aeroport d’un país fora de l’UE però amb destinació a un país de la Unió, cal presentar la reclamació en el país europeu que aterri el vol.

Es recorda la importància d’arribar amb antelació a l’aeroport de partida a fi d’evitar la pèrdua del vol per tancament del taulell de facturació, atès que cada companyia indica a les seves condicions contractuals el temps d’antelació límit de presentació al taulell de facturació respecte a l’horari del vol contractat.

Telèfon de cita prèvia

Per més informació podeu dirigir-vos al Servei d’Atenció Ciutadana (SAC) de l’Ajuntament on us donaran cita prèvia per l’OMIC, també al telèfon 93 745 31 68, o bé escriure un correu a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..