PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

10
Juny
2022

Consells per actuar davant la presència de vespa asiàtica

Consells per actuar davant la presència de vespa asiàtica
© Antoni Armengol

La vespa asiàtica (vespa velutina nigrithorax) és una espècia invasora que ha anat colonitzant el territori català des del 2012. A Sabadell se n’ha detectat tan al rodal com a les zones urbanes. No és especialment agressiva amb les persones, només si es molesta el vesper, però sí que cal controlar la seva proliferació donat l’impacte negatiu en la biodiversitat. L’Ajuntament de Sabadell recomana seguir algunes pautes quan es detecta la presència d’aquest insecte.

El primer a tenir en compte és saber identificar aquesta espècie. Fa uns 3 centímetres i es caracteritza per tenir el tòrax negre, l’abdomen amb una fina línia groga al segon segment i una àmplia franja taronja al quart segment. Té el cap negre i la cara taronja i la meitat de les potes de color groc

Pel que fa als vespers, els nius embrionaris de finals d’hivern solen tenir la mida d’un ou de gallina i els amaguen sovint a voladissos de teulades, dins de coberts, en càmeres d’aire o en armaris de comptadors d’aigua, entre altres. Durant la primavera neixen les primeres obreres i es comença a parlar de vesper primari que va creixent i pot arribar a la mida d’una pilota d’handbol. Sovint les vespes es traslladen i comencen a fer un vesper anomenat secundari i que es convertirà en el definitiu. Aquest vesper pot arribar a fer un metre i sovint es detecten en capçades d’arbres, però es poden adaptar a altres espais. A finals d’estiu s’inicia la fase d’aparellament i el declivi del vesper, amb la mort –entrada la tardor- de la reina fundadora.

Quan es detecta un niu és important concretar al màxim la ubicació per facilitar-ne la detecció i notificar l’avistament per mitjà del tràmit de la seu electrònica municipal. Cal evitar sobretot capturar o molestar les vespes, davant del risc de picada, i mantenir-se a una distància prudencial al voltant de cinc metres. L’Ajuntament assumeix el seguiment i retirada dels nius de vespes asiàtiques a la via pública, tan a les zones urbanes com al rodal. Tanmateix, en propietats privades és responsabilitat de la propietat.

Si es pateix una picada de vespa asiàtica rentar bé la zona afectada amb aigua i sabó neutre i aplicar-hi una gasa o roba neta amarada amb aigua freda. Es pot aplicar també un preparat farmacèutic a base d'amoníac, o bé fred (gel), sobre la picada. Cal evitar gratar o fregar la zona afectada. En cas de picades múltiples, davant de reaccions al·lèrgiques o bé si la picada és a l’interior de la boca, cal trucar al serveis d’emergències (061).