PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

13
Mai
2022

El 16 de maig es commemora el Dia de la Resistència Romaní de la mà del projecte comunitari CODIS

L’acte de commemoració es farà el mateix dia 16 de maig a l’Institut Jonqueres amb una programació per a totes les edats

El 16 de maig es commemora el Dia de la Resistència Romaní de la mà del projecte comunitari CODIS

El proper 16 de maig es commemora el Dia de la Resistència Romaní i la Comissió Comunitat Gitana del procés comunitari CODIS vol celebrar l’efemèride amb una programació d’actes per a totes les edats a l’Institut Jonqueres. L’acte gira al voltant dels fets que van succeir fa 74 anys, quan entorn de 6.000 gitanes i gitanos internats al camp de concentració d’Auschwitz – Birkenau van ser informats del seu pròxim extermini. Això va provocar una revolta al campament, on els Rroma es van tancar als seus barracons i es van armar amb tot el que van poder. Els oficials de les SS van trobar-se amb un grup d’homes, dones i nens i nenes que van oferir una resistència feroç i els van obligar a desistir. 

Malauradament, aquesta revolta no va impedir que, mesos més tard, després del trasllat dels i les gitanes més joves a altres camps d'extermini, els nazis assassinessin tots i totes les gitanes del campament. Aquell dia es recorda com el Dia de la Resistència Romaní i contra l’antigitanisme.

La iniciativa ha estat impulsada per la Comissió Comunitat Gitana del procés comunitari CODIS –formada per l’Ajuntament de Sabadell, la Fundació MAIN, l’Associació Esportiva Can Deu, l’Institut Jonqueres, la Fundación Secretariado Gitano, el Programa Instituts Oberts i la Biblioteca del Nord–. L’objectiu d’aquest grup de treball i dels actes que se’n deriven és treballar per una millora de la convivència en els barris del nord, apropant les diverses realitats culturals i promovent el coneixement i respecte mutu.

La jornada començarà a les 16.30 h perquè les famílies puguin assistir-hi després de l’escola.

L’acte s’iniciarà amb la presència de l’Andrés Alcántara, professor de Llengua i Literatura de l’Institut Jonqueres i activista pels drets del poble gitano, qui farà una petita contextualització de la commemoració en el dia de la resistència romaní i, alhora, aprofitarà per explicar breument el projecte Mai Més. De fet, Sabadell ostenta actualment la presidència de la Xarxa Mai Més.

També es podrà gaudir d’un conta-contes, a càrrec de la Carlota Gorgori, veïna de la zona nord, qui explicarà dos contes cedits per la Biblioteca del Nord. Aquest equipament compta amb un fons especial, amb llibres i recursos específics sobre el poble gitano. 

Per últim, a partir de les 17.30 h es podrà compartir una estona de música en directe amb una Jam Session de rumba dinamitzada per joves de la zona nord. Aquest grup de joves tocarà alguns temes i, a més, engrescaran a participar el públic. Tothom que hi vulgui participar pot portar el seu instrument.