PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

23
Gener
2015

El Centre de Coordinació operativa de Catalunya comunica la situació de prealerta per vent

El risc al Vallès Occidental és baix però l’Ajuntament aconsella extremar les precaucions atès l’estat en què l’anterior ventada va deixar els arbres del rodal

La situació de Prealerta no comporta l’activació del Procicat

Davant la previsió de vent per a les properes hores en fase prealerta per part de la Generalitat, l’Ajuntament de Sabadell recorda al conjunt de la ciutadania la prohibició d’accedir al rodal (és a dir a les zones boscoses i entorn natural de Sabadell). Si bé el perill previst per a la comarca del Vallès Occidental és baix per aquest cap de setmana, l’estat en què l’anterior ventada va deixar els arbres i diferents elements del mobiliari i senyals urbans de Sabadell aconsellen extremar les precaucions.

És per això que l’Ajuntament ha activat en situació de Prealerta el Pla d’emergències per ventades i s’ha alertat els serveis municipals perquè, en cas que empitjoressin les previsions meteorològiques, s’iniciïn al més aviat possible les tasques que tinguin assignades.

Segons el SMC, l’episodi previst per vent s’allargarà fins diumenge i es poden donar ratxes de vent superiors als 90 Km/h. Demà dissabte es podrien arribar a assolir ratxes superiors als 125 km/h. Demà, el vent bufarà a cotes mitjanes i elevades de les comarques del Pirineu, Catalunya Central, Girona i Barcelona. Diumenge, el vent es restringirà a les cotes elevades d’aquestes comarques però l’episodi també afectarà a les comarques de Terres de l’Ebre degut a l’entrada de vent mistral.

Així mateix, es recorda a la població els següents consells d’autoprotecció facilitats per la Generalitat davant les ventades:

Si sou a casa

·        Tanqueu i assegureu portes, finestres i tendals. Cal abaixar completament les persianes i, si són de cordó, subjectar-les adequadament. 

·        Eviteu deixar testos o altres objectes no estàtics a les façanes i terrasses i recolliu la roba dels estenedors per evitar que el vent els pugui fer caure al carrer i provocar un accident.

·        Cal assegurar tots els elements exteriors que puguin sortir volant com antenes.

Si sou a l'exterior

·        Vigileu amb el mobiliari urbà, l’enllumenat dels carrers, les motos i els cotxes aparcats, les grues, els contenidors de brossa, l’arbrat i tot allò que el vent pugui fer caure.

·        No pugeu a llocs alts i exposats al vent, com ara les bastides o altres construccions.

·        Eviteu els parcs, els jardins i les zones boscoses. Si sou a una zona arbrada, vigileu amb els arbres que puguin caure i eviteu totes les activitats amb foc. Tingueu en compte també la proximitat dels arbres als edificis: el vent els podria fer caure a sobre.

·        Quan hi hagi temporal amb grans onades, no accediu als punts del litoral afectats pel fort onatge o als llocs on les onades trenquin amb força, allunyeu-vos d'espigons, esculleres i passejos marítims.

Si heu de conduir

·        Consulteu les prediccions del temps i l’estat de les carreteres (012 o web del Servei Català del Trànsit http://transit.gencat.cat/ca). Si es preveuen vents forts, eviteu desplaçar-vos per carretera.

·        Si és imprescindible desplaçar-vos, tingueu molta precaució perquè us podeu trobar obstacles a la via.

·        Cal alentir la marxa per poder mantenir la trajectòria del vehicle corregint les desviacions, és important subjectar el volant amb fermesa.

·        Sigueu prudents en els avançaments i mantingueu les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles.

·        Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir-vos de la via o bolcar.

Si feu una activitat de lleure

·        Aneu amb compte en practicar esports a l’aire lliure.

·        En l’esquí, tingueu en compte que els remuntadors poden veure’s afectats pel vent.

·        Al mar, no navegueu i vigileu amb els amarratges de les embarcacions. No passegeu per les esculleres o espigons o zones properes al mar.

·        A la muntanya, extremeu les precaucions i no us apropeu ni passegeu pels penya-segats. Tingueu en compte que el vent pot arrossegar objectes voluminosos (per exemple, pedres per un pendent pronunciat) i afavorir l’acumulació de neu, amb l'augment consegüent del perill d’allaus.

Recomanacions durant el cap de setmana

- Si teniu pensat desplaçar-vos a la muntanya, consulteu les actualitzacions de la previsió meteorològica i el butlletí de perill d’allaus. Tingueu en compte aquesta informació quan planifiqueu les activitats de lleure. És altament recomanable extremar la precaució en les travesses de muntanya o activitats en cotes mitjanes o altes. Allà on nevi i bufi el vent es pot donar el fenomen del torb.

- Davant les baixes temperatures d’aquests dies és important fer un bon ús dels aparells de calefacció i tenir en compte les recomanacions per evitar intoxicacions i asfíxies amb calderes, escalfadors i generadors elèctrics. És essencial que us assegureu que hi ha una bona ventilació, que les reixetes no estan obstruïdes, i que obriu les finestres uns minuts cada dia per garantir l’entrada d’oxigen. També és fonamental que comproveu que el tir de la xemeneia està obert i que retireu les cendres regularment. Teniu més consells de Protecció Civil per evitar accidents per inhalació de monòxid de carboni a http://interior.gencat.cat/intoxicacioestufes

- També estigueu especialment atents a la gent gran (familiars o veïns) durant aquests dies perquè es protegeixin adequadament del fred. Tingueu en compte que, juntament amb els nens petits, són els més vulnerables. Eviteu els canvis sobtats de temperatura, i vestiu-vos amb diverses capes de roba, us ajudarà a mantenir la calor corporal durant més temps.

- Si us trobeu en una zona on arriba a glaçar a causa de les baixes temperatures, mantingueu un rajolí d’aigua corrent a les aixetes per evitar que les canonades es congelin i protegiu amb draps la clau de pas de l’aigua. Més consells de fred a http://interior.gencat.cat/onadadefred

- A la carretera cal extremar precaucions en la conducció amb neu-gel a la calçada, i sobretot moderar la velocitat. Seguiu els consells del Servei Català de Trànsit, consulteu l'estat de les vies i la seva afectació http://www.gencat.cat/transit/marcit_n.htm), i busqueu rutes segures. Si penseu desplaçar-vos a zones de muntanya o nevades, tingueu en compte revisar el vehicle amb antelació: disposeu de cadenes en bon estat i assegureu-vos que les sabeu posar, agafeu llanterna, manta i roba d’abric. Porteu el dipòsit de benzina ple i comproveu que el líquid per netejar els vidres del vehicle té anticongelant. http://interior.gencat.cat/nevades

DAVANT DE QUALSEVOL EMERGÈNCIA ES POT TRUCAR AL 112

PER OBTENIR MÉS INFORMACIÓ

Consulta de les previsions meteorològiques

Avisos de Situació Meteorològica de perill:

http://www.meteo.cat/servmet/smr/index.html

Predicció a curt termini:

http://www.meteo.cat/servmet/prediccio/ctermini/cat/index.html

Estat de la xarxa viària i mobilitat

Incidències viàries: http://www.gencat.cat/transit/marcit_n.htm

Mapa continu de trànsit: http://mct.gencat.cat/

Mobilitat: http://www20.gencat.cat/portal/site/mobilitat

Consells d’autoprotecció per a la població:

http://gencat.cat/interior/ventades