PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

  Ajuntament de Sabadell

 • Millores als entorns escolars de la ciutat, ara a l'Escola Miquel Martí i Pol

 • Obres per millorar l'accessibilitat al carrer de Sant Joan

 • S'instal·len dos nous passos elevats per a vianants a l'entorn de l'Escola Arraona i davant del CAP dels Merinals

 • Vacances de la Gent Gran 2024-2025

 • Espais cangur de l'Ajuntament de Sabadell

 • S'instal·len dos passos elevats a la Via Alexandra, al barri de Can Rull

 • Es millora la seguretat a l'entorn de les escoles Mas Boadella, Virolet i Servator

 • Noves escales i rampes entre els carrers de Bécquer i Plaute i a la plaça de Ròmul al barri de Can Rull

 • Es substitueixen 19 bancs i s'instal·len 4 cadires a la Via Aurèlia

 • Les obres del Portal Sud transformaran l'entrada a Sabadell

 • SBD Fira PRO: Formació i Treball 2024

 • L'Ajuntament impulsa la rehabilitació energètica dels habitatges municipals

 • Sabies que a Sabadell fa 14 anys que els nous edificis han de reaprofitar l’aigua?

 • Es millora la seguretat a l'entorn de les escoles Can Deu i Sant Julià

 • Novetats al servei de Policia Municipal de Sabadell

 • Renovació del mobiliari urbà de la ciutat

 • Sabadell celebra l'espectacle inaugural de la Capital de la Cultura Catalana 2024

 • Acte d'homenatge a l'atleta sabadellenca Carme Valero

 • Dispositiu Policia Municipal, Mossos d'Esquadra i Policia Nacional

  24
  Gener
  2023

  El Consell Comarcal rep 1’5 milions d’euros dels fons europeus Next Generation per a un projecte comarcal de millora dels camins fluvials de l’entorn del riu Ripoll i la seva vinculació amb el patrimoni industrial

  El Consell Comarcal rep 1’5 milions d’euros dels fons europeus Next Generation per a un projecte comarcal de millora dels camins fluvials de l’entorn del riu Ripoll i la seva vinculació amb el patrimoni industrial

  El Consell Comarcal del Vallès Occidental rebrà 1’5 milions d’euros provinents dels fons Next Generation en el marc del “Plan de sostenibilidad turística en destinos” per a portar a terme el projecte “El riu, teixint fils de vida”. Es tracta d’un projecte comarcal de millora dels camins de l’entorn del riu Ripoll que es desenvoluparà a sis municipis: Sant Llorenç Savall, Castellar del Vallès, Sabadell, Barberà del Vallès, Ripollet i Montcada i Reixac. A grans trets, el projecte preveu tres tipus d’accions:; l’adequació de camins, la instal·lació de punts de recàrrega per a bicicletes elèctriques i la creació d’una visita virtual als elements industrials patrimonials. Amb tot, es busca la creació d'un producte turístic identitari i vertebrador que permeti impulsar econòmicament el territori mitjançant l'aprofitament sostenible del patrimoni.

  L'objectiu del projecte és la creació d'un producte turístic identitari, que singularitzi l'oferta comarcal, mitjançant el qual, els entorns naturals pels quals transcorren els camins fluvials serveixin de base per a la connexió del patrimoni industrial de la comarca. Es preveu habilitar camins per a ús senderista i ciclista (vehicles no motoritzats) per poder connectar territoris i generar sinergies entre ells. També es vol millorar la connexió urbana i rural a través de la mobilitat sostenible i desenvolupar una estratègia que permeti un ús turístic responsable i sostenible en el territori, especialment en els espais naturals.

  L’alcaldessa, Marta Farrés, ha destacat que

  “el riu és un gran actiu de la comarca” alhora que ha subratllat “la coincidència estratègica amb la resta de municipis de la comarca”.

  Per a Sabadell

  “tenim un repte important. Hem de pensar com la gent pot accedir al riu perquè és un riu on tenim elements naturals i patrimonials”. I ha afegit que “el riu està lligat a la trajectòria industrial de la ciutat i per aquesta raó volem recuperar-lo com a element on pugui haver-hi indústria per això els accessos són molt importants”.

  En aquest sentit, l’alcaldessa ha subratllat que a Sabadell hi haurà quatre accions:

  "La restauració i naturalització de la terrassa fluvial, la naturalització de l’àrea verda de Can Jonqueres, la connectivitat del riu Tort i la recuperació de l’arbrat de tot el camí de La Salut, Can Rimbles i Sant Oleguer”.

  Millora del camí fluvial del riu ripoll per a ús senderista i ciclista

  Actualment el voral del riu Ripoll és ciclable des del nucli urbà de Castellar del Vallès fins a la connexió amb el camí fluvial del Besòs en un 99% de la seva longitud. Des de Castellar del Vallès fins a Sant Llorenç Savall hi ha trams que són només per a ús senderista. La major part del camí es troba en bon estat però existeixen trams en què és necessari fer treballs de millora del ferm, rehabilitació de passos, etc. a més, l’accés amb bicicleta és variable.

  Per això el projecte contempla l’Adequació de llits i rambles del riu Ripoll, amb la construcció de guals per a travessar el riu, adaptats a les crescudes per pluges torrencials, per a minimitzar el risc d'inundació. També es preveu la creació d ela Via verda del riu Ripoll amb la rehabilitació del camí fluvial, desenvolupant accions per a l'adequació de camins i senders per a l'ús senderista i ciclista que permetin la recuperació del camí del riu Ripoll per a l'ús turístic.

  Millora de l’eficiència energètica

  Les accions a desenvolupar permetran la connexió urbana-rural mitjançant una xarxa de mobilitat turística sostenible i la utilització d'energies renovables. S’instal·laran punts de càrrega per a bicicletes elèctriques mitjançant energia renovable. També es preveu la creació de punts de parada per a ciclistes habilitats per a la carga de bicicletes elèctriques mitjançant la instal·lació de punts de recarrega alimentats amb energia solar. Per tal de connectar el riu amb l’entorn urbà es preveu la redacció del projecte executiu per a la realització de carrils bici que connectin el camí del riu amb els nuclis urbans dels municipis per on transcorre.

  Experiència per conèixer el patrimoni industrial de l’entorn del riu

  A l’entorn del riu Ripoll es conserven elements patrimonials de gran valor que expliquen la història i el llegat de la comarca. El projecte preveu diferents accions per a poder crear una experiència immersiva que permeti a l'usuari conèixer el patrimoni industrial i veure com era en el passat. Una de les accions del projecte és l’accés als recursos turístics mitjançant visita virtual en 360º i realitat augmentada amb la realització de guia virtual en 4 idiomes (castellà, català, anglès i francès) i visita 360º mitjançant realitat augmentada. S’utilitzarà informació digital i codis QR perquè l'usuari pugui accedir als continguts vinculats tant al producte turístic com a la resta de l'oferta turística complementària de la destinació. Es realitzaran accions de comunicació per donar a conèixer el producte turístic vinculat al riu Ripoll i el turisme industrial al Vallès Occidental.

  Pressupost General amb les accions de cada eix, detallades per anualitat:

  EIXOS

  ACTUACIONS

  TOTAL

  1. TRANSICIÓ VERDA I SOSTENIBLE

  Llits - rambles

        917.000 €

  Via verda

  2. EFICIENCIA ENERGÈTICA

  Punts càrrega bici elèctrica

        307.000 €

  Proj.exe mobilitat bici

  3. TRANSICIÓ DIGITAL

  Visita virtual 360º

        154.000 €

  Campanya comunicació

  Comunicació digital (QR)

  4. COMPETITIVITAT

  Secretariat tècnic

        154.000 €

  Estudi avaluació impacte

  Formació, benchmark T.industrial

  Estudi comunicació-comercialització

  TOTAL:

  1.532.000 €

   

   

  Categories Sabadell 2030, Next Generation, Ripoll, Projectes Estratègics, Transició Ecològica Tags Consell Comarcal, Fons europeus, Millora del riu Ripoll, Next Generation