PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

  Ajuntament de Sabadell

 • Es millora la seguretat a l'entorn de les escoles Can Deu i Sant Julià

 • Novetats al servei de Policia Municipal de Sabadell

 • Renovació del mobiliari urbà de la ciutat

 • Sabadell celebra l'espectacle inaugural de la Capital de la Cultura Catalana 2024

 • Acte d'homenatge a l'atleta sabadellenca Carme Valero

 • Dispositiu Policia Municipal, Mossos d'Esquadra i Policia Nacional

 • Noves millores als ferms i calçades per posar la ciutat al dia

 • Millora d'entorns escolars a Arraona i Gràcia

 • Entorn escolar Joaquim Blume

 • Centre de Serveis Socials Sud

 • Projecte per ampliar l’ús d’aigua regenerada i freàtica a Sabadell

 • Sabadell fa servir aigua regenerada per netejar carrers i regar

 • Nous elements per reduir la velocitat del trànsit a la ciutat

 • Noves actuacions per pacificar i eliminar barreres arquitectòniques a l'entorn de l'escola Xaloc

 • L’Ajuntament de Sabadell i TUS comencen les proves amb un autobús d’hidrogen, zero emissions

 • El programa d’inserció laboral a la zona del Ripoll i al Districte 6 fomenta la inserció laboral

 • La millora de ferms i voreres continua a diversos carrers de la ciutat

  15
  Febrer
  2018

  El Govern vol avançar cap a uns menjadors escolars cada cop més responsables, tant socialment com ambientalment

  Inicia un procés per assolir un nou contracte del servei de gestió unificada

  El Govern vol avançar cap a uns menjadors escolars cada cop més responsables, tant socialment com ambientalment

  El Govern de Sabadell vol avançar cap a uns menjadors escolars cada cop més responsables, tant socialment com ambientalment, i per això ha iniciat el procés per assolir un nou contracte de l’anomenat servei “de gestió unificada”, que garanteixi menjadors més ecològics, sostenibles i que promoguin l’economia social i solidària.

  Un camí que es farà conjuntament amb els centres educatius adherits i les famílies. Amb aquest objectiu, s’ha reunit la Comissió de Gestió Unificada, on hi ha representades les Associacions de Mares i Pares (AMPA) i les direccions dels centres, per tal de debatre la proposta i començar a recollir aportacions sobre les característiques que s’haurien de garantir al servei de menjador els propers anys.

  En aquest marc, l’Ajuntament, d’acord amb la voluntat expressada per la Comissió, ha apostat per reduir la possibilitat de pròrroga del contracte actual de 2 anys a 1, temps que es considera necessari per consensuar el canvi amb la comunitat educativa i fer la tramitació administrativa pertinent. Així mateix, continua treballant per la millora diària del servei i ja aquest primer trimestre de 2018 ha impulsat noves millores, com ara l’ús de més productes ecològics i de proximitat tant als menús com en les tasques de neteja i la incorporació de nous monitors en alguns centres.

  Actualment el sistema de gestió unificada gestionat per l’Ajuntament compta amb 26 centres educatius adherits. Tal com ha comentat el tinent d’alcalde i regidor d’Educació, Joan Berlanga, “l’Ajuntament gestiona un espai de menjador que arriba a més de 2.700 infants cada dia i entenem que aquesta gestió s’ha de fer amb la màxima responsabilitat educativa, com també social i ambiental. És per això que no només hem introduït mesures que milloren el dia a dia, sinó que ja estem treballant a més llarg termini i perquè en el futur es consolidin i ampliïn les millores assolides”.

  L’ús dels menjadors escolars s’han anat incrementant considerablement els darrers anys. La mitjana diària de comensals del curs 2013-2014 –el primer de l’actual concessió administrativa– va ser de 1.648 infants al dia. Dos cursos després, el curs 2015-2016, la mitjana diària era de 2.146 àpats i el 2016-2017, de 2.453 usuaris per dia. A hores d’ara (dades del desembre), 2.707 nens i nenes fan servir diàriament aquest servei.

  En aquest sentit, Berlanga ha afegit que “l’actual model de gestió unificada es va iniciar sobre la base d’un servei que tradicionalment ha estat deficitari. Ara, però, la situació ha canviat, hi ha més alumnes usuaris, s’estan atorgant més beques, s’han introduït millores en alguns aspectes de la gestió i el servei genera benefici. Aquesta nova realitat és una oportunitat per definir nous paràmetres que garanteixin que aquest augment del volum de negoci reverteixi en la qualitat del propi servei, com també en el bé comú”.

  Noves mesures

  Mentre es treballa conjuntament amb la comunitat educativa el nou model que orientarà la concessió a partir del curs 2019-2020, s’han impulsat una sèrie de millores, moltes de les quals ja s’han fet efectives aquest mes de febrer i que passen per:

  • Presència garantida de carn, llegums, verdura, iogurt i pa ecològics als menús setmanals
  • Garantia de fruita i verdura de proximitat
  • Introducció de productes de neteja ecològics
  • Incorporació de 4 monitors i monitores més al servei

  Aquestes millores s’estan implementant sense cap increment en el preu dels menús (6,20€ per als usuaris habituals). En aquest marc, val a dir que s’obre la possibilitat que, a partir del setembre, s’apliqui una rebaixa de 5 cèntims en el preu o bé de destinar més recursos a la millora d’altres aspectes del servei.

  Les millores introduïdes aquest primer trimestre de l’any als menjadors escolars donen continuïtat a les actuacions ja impulsades a la gestió unificada durant el curs 2016-2017.

  Així mateix, el curs passat l’Ajuntament va introduir activitats de coral i teatre gratuïtes en l’horari interlectiu de migdia a escoles d’infantil i primària de Pla Educatiu d’Entorn. Aquest 2017-2018, aquestes propostes continuen.

  Totes les noves accions incidiran en un servei ben valorat tant per les direccions dels centres com per les famílies, contribuint doncs a oferir un servei cada cop millor.

  La gestió unificada

  Amb la gestió unificada, l’Ajuntament facilita que tots els centres educatius disposin de servei de menjador, donant així resposta a la necessitat d’equitat en l’oferta que els centres públics poden oferir als usuaris, propiciant la conciliació de les vides laboral i familiar i garantint que els infants en situació més vulnerable i el conjunt de nens i nenes tinguin a l’abast un servei de màxima qualitat. Així mateix, cal reconèixer el valor educatiu del servei en l’adquisició d’hàbits i pautes. És per això que els menjadors compten amb un projecte educatiu i de lleure específic adaptable a les característiques i necessitats de cada centre adscrit.

  El servei de menjador als centres adherits parteix de la base que una dieta equilibrada i uns bons hàbits alimentaris són fonamentals per al desenvolupament dels infants i joves. Ofereixen menús equilibrats, revisats i supervisats periòdicament pel Servei de Salut de la Generalitat de Catalunya, amb intermediació del Servei local de Promoció de la Salut. Per tal de donar més facilitats als pares i mares, es manté informades les famílies sobre els menús diaris, se’ls remeten recomanacions de sopar i es posa a disposició un dietista per fer consultes on-line, per tal d’ajustar, complementar i optimitzar la nutrició equilibrada dels infants, tot partint del que han menjat per dinar cada dia.

  Categories Medi ambient, Educació, Salut, Transició Ecològica Tags educació, escoles, gestió unificada, menjadors escolars