PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

28
Maig
2019

El Museu d’Art exposa 50 ninots originals de Xavier Nogués, després de restaurar-los

Els artistes locals Carles Belda i Ricard Efa glosaran el Sabadell actual, el dijous 30 de maig, durant la inauguració de la mostra

El Museu d’Art exposa 50 ninots originals de Xavier Nogués, després de restaurar-los

El dijous 30 de maig, a les 8 del vespre, al Museu d’Art de Sabadell (MAS), tindrà lloc la inauguració de l’exposició temporal “50 ninots de Xavier Nogués”, una de les col·leccions més importants del seu fons. La mostra es podrà visitar fins al 7 de juliol.

L’acte comptarà amb la presència de dos sabadellencs que recolliran l’esperit dels ninots de Nogués a partir de la crítica social i la ironia. Es tracta de Carles Belda, que improvisarà diferents gloses al voltant del Sabadell actual, i de Ricard Efa, que mentrestant anirà fent dibuixos relacionats amb els continguts.

Uns ninots del 1922

La sèrie de dibuixos 50 ninots va ingressar al MAS el 1943 procedent del llegat de Maria Cladellas, vídua de Santiago Segura. Es tracta dels dibuixos a tinta originals de Xavier Nogués, que per primer cop van publicar els germans Salvat-Papasseit el 1922 –acompanyats d’un pròleg de Ramon Reventós– i que posteriorment es van reeditar el 1958 i el 1975.

Aquests ninots s’han exposat diverses vegades, per exemple a: “Xavier Nogués” (Palau de la Virreina de Barcelona, 1967), “Llegat Maria Cladellas” (MAS, 1975), “El Noucentisme. Un projecte de modernitat” (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, 1994), “Santiago Segura (1979-1918). Una història de promoció cultural” (MAS, 1998) , “Xavier Nogués. 50 Ninots (Museu d’Art de Cerdanyola, 2018)”, entre altres.

El MAS ara ha portat a terme la revisió de l’estat de conservació i la restauració dels 50 ninots. Els dibuixos presentaven un estat de conservació regular, amb brutícia superficial, papers molt acidificats i, per tant, debilitats i taques diverses. A més, tots estaven adherits a un cartró de suport de baixa qualitat. El procés de restauració ha consistit a desemmarcar i retirar els dibuixos dels cartrons originals i a estabilitzar els papers amb una neteja i una consolidació. Finalment, s’ha revisat i millorat l’emmarcament per garantir-ne una millor conservació, exhibició i emmagatzematge, tot canviant els cartons i retirant adhesius. Amb aquesta intervenció es garanteix la pervivència futura de la col·lecció en òptimes condicions.

L’exposició proposa diferents jocs interactius tant per a públic adult, familiar com per a infants, amb activitats com: Qui diu què?, Vols fer-te el teu barret?, Et pots fotografiar al photocall i Com hauria pintat Nogués aquestes frases si hagués viscut avui?