PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

30
Setembre
2019

El Museu d’Art exposa el primer i l’últim cartell de la Festa Major durant la Guerra Civil

La iniciativa forma part de Memòria en Xarxa, que la Diputació de Barcelona estén per 25 municipis de la demarcació

El Museu d’Art exposa el primer i l’últim cartell de la Festa Major durant la Guerra Civil

A partir de demà dimarts a la tarda, al Museu d’Art de Sabadell (MAS), es podrà veure l’exposició “1936. Cartells de Festa Major a Sabadell. 1939”, en el marc d’ una exposició compartida de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona. A la nostra ciutat estarà oberta fins al 27 d’octubre.

L’objectiu d’aquesta proposta a Sabadell és exposar i contraposar dos cartells de la Festa Major local, concretament el del 1936 i el del 1939, que es conserven a l’Arxiu Històric de Sabadell (AHS).

El cartell de l’any 1936 el va fer l'artista sabadellenc Josep Vives Bracons i correspon a una festa que es va preparar però que no es va dur a terme ja que havia esclatat la Guerra Civil. El cartell de l’any 1939 és obra de l'artista sabadellenc Manuel Rallo Bono i és el primer després de la victòria franquista. Destaca per una gran imatge de la bandera espanyola amb la impressió de l’àliga imperial; a l’esquerra, una imatge del campanar de l’església de Sant Fèlix, i a sobre, l’escut de la ciutat amb una garlanda de tipus feixista. No hi manca la inscripció “Año de la victoria”.

El contrast entre els cartells és considerable. D’entrada, pel paper en què està imprès aquest darrer, molt prim i de baixa qualitat. El text i les imatges coincideixen amb els anteriors tan sols amb l’escut de la ciutat i la imatge del campanar.

El cartell institucional de la Festa Major es considera un document històric, artístic i sociològic de primer nivell, que subministra informació per interpretar el moment històric en què ha estat creat.

El Museu d’Art i l’Arxiu Històric de Sabadell conserven una significativa col·lecció de cartells de la Festa Major de Sabadell, obres originals i impressions, dels anys 1905 al 1939. Destaca la coherència del conjunt, que permet seguir l’evolució del disseny gràfic, del Modernisme al Noucentisme, del tímid art decó al cubisme o l’expressionisme.

Els cartells eren escollits per concurs i seguien una iconografia tradicional: sempre hi apareixia l’escut i la silueta de la ciutat, referències al benestar econòmic i a la indústria, la dona sovint n’era la protagonista, vestida segons l’època com a pubilla catalana o com a dona de món, la festa es suggeria gràcies a les banderoles, fanalets xinesos i focs artificials, etc.

25 museus exposen amb motiu dels 80 anys del final de la Guerra Civil

Memòria en Xarxa, activitat de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona, és una exposició dispersa per diferents poblacions, articulada a l’entorn d’un fet històric, que assenyala els museus com a dipositaris de la memòria material i com a transmissors d’un llegat cultural comú.

La mostra “1939. L’abans i el després” commemora els 80 anys de la fi de la Guerra Civil a partir dels fons dels museus, per tal com són testimonis excel·lents d’un període que comença en esclatar la guerra i que s’allarga molt més enllà de la proclamació del dia que es va acabar, l’1 d’abril de 1939.

Amb la selecció d’objectes de les col·leccions de 25 museus de la demarcació de Barcelona i la seva exhibició amb instal·lacions singulars a les seves seus, s’ha creat un relat compartit al voltant de tres eixos temàtics: la Salvaguarda del patrimoni, la Guerra i repressió i la Simbologia del canvi.

El recorregut que es proposa és transversal en l’espai i el temps, i es pot veure simultàniament a diferents municipis des d’abril de 2019 fins al de gener de 2020 i de manera conjunta mitjançant el web, que també ofereix la possibilitat de planificar visites, crear itineraris personalitzats i tenir a l’abast el conjunt de les activitats programades.

La salvaguarda del patrimoni tot just iniciada la guerra, els efectes devastadors dels bombardejos sobre la població civil o la repressió política, cultural, social i econòmica són alguns dels testimonis de l’abans i del després de 1939.