PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

  Ajuntament de Sabadell

 • Sabadell celebra l'espectacle inaugural de la Capital de la Cultura Catalana 2024

 • Acte d'homenatge a l'atleta sabadellenca Carme Valero

 • Dispositiu Policia Municipal, Mossos d'Esquadra i Policia Nacional

 • Noves millores als ferms i calçades per posar la ciutat al dia

 • Millora d'entorns escolars a Arraona i Gràcia

 • Entorn escolar Joaquim Blume

 • Centre de Serveis Socials Sud

 • Projecte per ampliar l’ús d’aigua regenerada i freàtica a Sabadell

 • Sabadell fa servir aigua regenerada per netejar carrers i regar

 • Nous elements per reduir la velocitat del trànsit a la ciutat

 • Noves actuacions per pacificar i eliminar barreres arquitectòniques a l'entorn de l'escola Xaloc

 • L’Ajuntament de Sabadell i TUS comencen les proves amb un autobús d’hidrogen, zero emissions

 • El programa d’inserció laboral a la zona del Ripoll i al Districte 6 fomenta la inserció laboral

 • La millora de ferms i voreres continua a diversos carrers de la ciutat

 • L'Ajuntament i TUS han dut a terme millores en el servei de transport públic urbà de la ciutat

 • Visita d'obres a l'ampliació del centre cívic Sant Oleguer

 • Acte institucional d'obertura de Capital de la Cultura Catalana 2024

 • Millores en la tramitació de llicències d'obres

 • Dades TUS 2023 Transports Urbans de Sabadell

 • Visita a les obres del Pavelló Oest

  06
  Març
  2023

  El Museu d’Història inaugura dues exposicions en el marc del Dia Internacional de les Dones

  La inauguració de “Vestits de dona, modistes de Sabadell” i “L’Escola del Bosc a Can Rull” serà el 10 de març a les 18.30 h

  El Museu d’Història inaugura dues exposicions en el marc del Dia Internacional de les Dones

  El programa del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, inclou dues exposicions organitzades pel Museu d’Història de Sabadell (MHS). El divendres 10 de març, a les 18.30 h, el museu inaugurarà les mostres “Vestits de dona, modistes de Sabadell” i “L’Escola del Bosc a Can Rull”, tot i que les mostres es podran veure a partir del dia 8.

  L’acte de la inauguració comptarà amb l’assistència del regidor de Cultura, Carles de la Rosa; la Cap de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, Aurèlia Cabot Mota; i dels respectius comissari i comissàries de les dues mostres, Genís Ribe, Roser Enrich i Maria Garcia, de l’equip tècnic del MHS.

  Vestits de dona, modistes de Sabadell

  Per a la commemoració del 8M, el MHS vol retre homenatge a les modistes de Sabadell amb una exposició que mostrarà objectes, peces de vestir i altres testimonis d’algunes de les modistes de la ciutat. “Vestits de dona, modistes de Sabadell” estarà disponible del 8 de març al 28 de maig.

  El fons d’indumentària del MHS és ric i divers, i aplega peces d’abillament femení i masculí des del s. XVIII fins al tercer quart del segle XX. El col·lectiu de modistes de Sabadell era molt divers: n’hi havia de molt reconegudes, que en el seu taller tenien contractades oficiales i aprenentes; d’altres que tenien petits tallers, sovint no registrats, i també destaca la tasca anònima de moltes dones que vestien tota la família sense cap remuneració.

  L’Escola del Bosc de Can Rull

  L’altra exposició que s’inaugura és “L’Escola del Bosc de Can Rull”, que estarà disponible fins al 30 d’abril.

  La proposta s’emmarca en el projecte Memòria en Xarxa i està organitzada per l’Oficina de Patrimoni Cultural amb la col·laboració del Museu d’Història de Cerdanyola i el Programa de Memòria Democràtica de la Diputació de Barcelona. Es tracta d’una exposició repartida en 17 museus de la demarcació de Barcelona, que entre gener i desembre de 2023 presentaran una selecció d’objectes i documentació sobre el paper de l’educació durant el període de la Segona República.

  La mostra que es presenta a Sabadell dins d’aquest cicle tractarà la història de l’actual Escola d'Adults de Can Rull, que ocupa l’edifici del qual va ser l’antiga Escola Unitària Mixta del Bosc de Can Rull, una obra de l’Ajuntament de la Segona República. És un bé patrimonial que testimonia com d’important va ser la política republicana prioritària del foment de l’educació i de la cultura, amb la implementació de l’ensenyament públic, laic i científic, i l’aplicació de nous mètodes educatius, progressistes i renovadors.

  L’edifici és obra de l’arquitecte Joaquim Manich Comerma i l’escola va començar a funcionar el curs 1934-1935, amb nens i nenes dels barris de Can Rull i de la Serra d’en Camaró i de les masies properes.

  A l’exposició es posaran en valor objectes de la col·lecció del museu que remeten a l’ensenyament de primària de la primera meitat del segle XX. També documentació de l’AHS, documentació fotogràfica, personal i testimonis d’antigues alumnes que hi van estudiar. Per primera vegada s’han pogut documentar, també, aspectes del funcionament d’aquesta escola i els noms de les mestres i el mestre que hi van exercir la seva tasca pedagògica entre els anys 1934 i 1938.

  Actualment, aquesta escola forma part dels Espais de memòria del Memorial Democràtic de Catalunya.

  Finalment, també s’han organitzat dues activitats relacionades amb l’exposició, coincidint amb els actes commemoratius de la Segona República:

  • 26 de març, a les 12 h: activitat dominical familiar: “L’escola, llum de llibertat”.
  • 13 d’abril, a les 18.30 h: conferència: “Els mestres de la República: recuperant la memòria històrica”, a càrrec de Salomó Marquès i Sureda, un dels màxims experts del país en la matèria.

  Més informació de l’exposició

  Categories Sabadell 2030, Cultura i esport, Museus , Projectes Estratègics Tags 8M 2023, Dia Internacional de les Dones, Dia Internacional de les Dones 2023, feminimes, gènere, LGBTI, modistes de Sabadell, Museu d'Història, Vestits de dona