PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

15
Octubre
2019

El Museu d’Història presenta una exposició que tracta l’exili sabadellenc a partir del cas de la família Bruguès-Padrós

Una part de la família és descendent directa del terrisser sabadellenc Marian Burguès Serra

El Museu d’Història presenta una exposició que tracta l’exili sabadellenc a partir del cas de la família Bruguès-Padrós

El dimecres 16 d’octubre, a les 19 h, al Museu d’Història de Sabadell (MHS), s’obrirà l’exposició “Memòria d’un exili. La família Burguès-Padrós (Mèxic, 1939-1990)”. Organitzada per l’Ajuntament, amb la col·laboració del Museu Memorial de l’Exili (La Jonquera) i el suport de la Diputació de Barcelona, es podrà visitar fins a l’11 de desembre de 2019.

La mostra posa com a exemple una família sabadellenca, els Burguès Padrós, per parlar de l’exili sabadellenc a Mèxic en concret i a Amèrica en general, en el marc de la commemoració dels 80 anys del final de la Guerra Civil espanyola i de l’inici de l’èxode massiu dels republicans espanyols i catalans fora de les nostres fronteres, l’any 1939.

Aquesta família es va veure abocada a fugir arran de l’esclat de la Guerra i no va tornar a casa fins al 1990. Durant els 51 anys d’exili, el matrimoni Burguès-Padrós no deixaren de tenir contacte amb Sabadell ni amb les seves amistats d’abans de la guerra, ans al contrari, en refermaren els vincles, ni que sigui per correspondència, i en més d’una ocasió es plantejaren el retorn, encara que la situació del país, en plena dictadura i amb una situació econòmica gens atractiva, els farà desdir de tal pensament reiteradament.

L’exposició exhibeix un ric fons fotogràfic conservat per la família, una part de la qual és descendent directa del terrisser Marian Burguès Serra, com també es posa a l’abast del visitant un conjunt important de documentació i d’objectes personals que ha guardat curosament Heidi Burguès Padrós, la darrera descendent del nucli familiar format pels seus pares, Frimari Burguès Cañomeras i Hortènsia Padrós Viñals, i la seva germana gran, Cleòpatra Burguès Padrós.

Activitats complementàries a l’exposició

  • Dijous 17 d’octubre, a les 18.30 h. Conferència: “De l’exili català a Mèxic”, a càrrec de José M. Murià, historiador i fill d’exiliats.
  • Diumenge 20 d’octubre, a les 8 h. Sortida “1939, vers l’exili: el pas de la frontera”. Visita al Museu Memorial de l’Exili, el Mas Perxés i Can Bech de Baix, Mina Canta, Monument a l’Exiliat, coll de Lli i coll de la Manrella (Monument a Lluís Companys). En col·laboració amb Sabadell per la República i el Centre Cultural de Torre-romeu.
  • Dijous 28 de novembre, a les 18.30 h. Conferència: “Testimonis de La Retirada”, a càrrec d’Antoni Cisteró. Amb la col·laboració d’alumnes de l’Escola Tarrés.