PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

17
Març
2022

El Museu d’Història ret homenatge a diverses dones sabadellenques amb el recorregut “Saps què feia la teva besàvia?”

L’activitat tindrà lloc aquest diumenge 20 de març i cal inscripció prèvia

El Museu d’Història ret homenatge a diverses dones sabadellenques amb el recorregut “Saps què feia la teva besàvia?”

El diumenge, 20 de març, a les onze del matí, el Museu d’Història de Sabadell (MHS) organitza l’itinerari “Saps què feia la teva besàvia?”. L’activitat s’emmarca en el programa d’activitats del Dia Internacional de la Dona i, per assistir-hi, cal inscriure’s prèviament trucant al 93 727 85 55. Aquest passeig pel centre de la ciutat s’iniciarà a la farmàcia del Mercat Central, i servirà per conèixer la història d’algunes dones conegudes de Sabadell i d’altres que no ho són tant.

Durant el recorregut, s’explicaran diversos aspectes dels col·lectius que van donar molt de caràcter a la ciutat: les dones del tèxtil, les pentinadores, les manicureres, les cotillaires, les modistes, les brodadores i les planxadores, entre d’altres.

Es parlarà de dones com la Lola Pairó, una de les carnisseres que van inaugurar el nou edifici del Mercat, mare del doctor Miquel Crusafont. També sobre la Júlia Sabaté, que tot i ser de família humil, va poder estudiar farmàcia. I de la Gertrudis Artigas, professora i directora de l’Escola de Sargidores de l’Escola Industrial d’Arts i Oficis.

També es donarà a conèixer la història d’algunes dones activistes com la Maria Gispert, que va formar part del Bloc Obrer i Camperol i va ser una de les primeres dones de Sabadell, i de Catalunya, que va participar activament en conferències i mítings. O la Teresa Claramunt, dirigent de tendència anarcosindicalista que va destacar en la vaga de les set setmanes i va organitzar a Sabadell el primer grup polític social femení.

Així mateix, també sortiran noms com Fidela Renom, la primera sabadellenca que va arribar a ser regidora; Agnès Armengol, poetessa; Carme Simó, mestra; Dolors Miralles, fundadora de l’Acadèmia que porta el seu nom; Narcisa Freixas, pedagoga, escriptora i compositora i Antònia dels ossos, reconeguda curandera que va exercir en el carrer de la Font Nova.