PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

  Ajuntament de Sabadell

 • L'Artèxtil es convertirà en la nova seu del futur Campus Urbà de Ciències de la Vida i de la Salut a Sabadell

 • Rellancem l'Eix

 • Obres per canalitzar i potabilitzar les aigües del subsòl

 • Policia Municipal 2024

 • La temporada de piscines 2024 s’inicia aquest divendres, 7 de juny, amb l’obertura d’Olímpia i Cal Marcet

 • Comencen els treballs de pacificació a l'entorn de l'Escola Joan Montllor

 • L'espai sobre la plataforma de la Ronda Oest és un espai d'ús ciutadà a Can Llong

 • El Pacte Industrial de la Regió Metropolitana ha celebrat a Sabadell una jornada sobre productivitat i qualitat del treball

 • La tercera edició del Festival Observa arriba a Sabadell del 23 de maig al 16 de juny

 • El 3r Saló Sakura Matsuri 2024 arriba a Sabadell per apropar l'essència del Japó a la ciutat

 • Les plagues urbanes són un problema arreu pel canvi climàtic

 • El festival Embassa't celebra aquesta setmana la 16a edició

 • L'Ajuntament reomple el llac del Parc Catalunya

 • El llac del Parc Catalunya recuperarà aviat la normalitat

 • Seguici de vigília de La Salut 2024

 • Millores en la seguretat i la senyalització dels carrers d'Osca, Avellaneda i Portugal

 • Noves actuacions a l'entorn de l'Escola Joanot Alisanda

 • Millores als entorns escolars de la ciutat, ara a l'Escola Miquel Martí i Pol

 • Obres per millorar l'accessibilitat al carrer de Sant Joan

 • S'instal·len dos nous passos elevats per a vianants a l'entorn de l'Escola Arraona i davant del CAP dels Merinals

 • Vacances de la Gent Gran 2024-2025

 • Espais cangur de l'Ajuntament de Sabadell

 • S'instal·len dos passos elevats a la Via Alexandra, al barri de Can Rull

 • Es millora la seguretat a l'entorn de les escoles Mas Boadella, Virolet i Servator

 • Noves escales i rampes entre els carrers de Bécquer i Plaute i a la plaça de Ròmul al barri de Can Rull

 • Es substitueixen 19 bancs i s'instal·len 4 cadires a la Via Aurèlia

 • Les obres del Portal Sud transformaran l'entrada a Sabadell

 • SBD Fira PRO: Formació i Treball 2024

 • L'Ajuntament impulsa la rehabilitació energètica dels habitatges municipals

 • Sabies que a Sabadell fa 14 anys que els nous edificis han de reaprofitar l’aigua?

 • Es millora la seguretat a l'entorn de les escoles Can Deu i Sant Julià

 • Novetats al servei de Policia Municipal de Sabadell

 • Renovació del mobiliari urbà de la ciutat

 • Sabadell celebra l'espectacle inaugural de la Capital de la Cultura Catalana 2024

  04
  Novembre
  2015

  El nou centre de control de trànsit permetrà monitoritzar la circulació a la ciutat, facilitant la presa de decisions per a una mobilitat més sostenible i segura

  Aquest matí s’ha presentat la primera fase del nou centre de control de trànsit de Sabadell. El servei, ubicat a Can Marcet, permetrà en tot moment la gestió i monitoritzaciócontroltransit del trànsit a la ciutat, tot detectant incidències i alhora recollint dades útils per conèixer les dinàmiques de circulació a les principals vies de Sabadell. Avui han presentat el nou dispositiu l’alcalde, Juli Fernàndez, i el regidor d’Espai Públic, Xavier Guerrero.

  En paraules de l’alcalde, el centre

  és una eina que ens permetrà una gestió més eficient de la mobilitat i el transport. Amb el centre de control, es podrà tenir informació en temps real i recollir dades que facilitaran la presa de decisions basades en una realitat

  I és que a partir de la informació que se n’obtingui, serà més fàcil prendre decisions, a curt i llarg termini, per a una mobilitat cada cop més segura i més sostenible a la ciutat.

  Gràcies al centre de control, es podran detectar possibles incidències de manera més ràpida, establint solucions dinàmiques en funció de la situació de la circulació en temps real o plantejar també alternatives que permetin incrementar la seguretat de vehicles i vianants. Així mateix, amb les dades obtingudes, es podrà maximitzar la capacitat de carrers i avingudes, reduir els temps de viatge i el nombre de parades i, en conseqüència també, rebaixar els nivells de consum de combustible i de contaminació.

  Avui, durant la presentació, el regidor d’Espai Públic, Xavier Guerrero, ha explicat que un dels objectius del govern municipal és

  millorar la mobilitat per aconseguir retornar a la ciutadania l’espai públic, posant per davant les persones i després els vehicles. En aquest marc, el repte és compatibilitzar aquest canvi de paradigma amb el trànsit, potenciant les eines i instruments disponibles

  En aquesta primera fase del centre de control, s’han integrat els diversos sistemes existents que fins ara estaven descentralitzats i s’han ampliat funcionalitats i equips, unificant els programes de gestió en una única eina de control anomenada ARTIC. Igualment s’ha establert un únic protocol de comunicació d’equips. El centre de control s’ha ubicat a les dependències de Mobilitat, Trànsit i Transport de l’Ajuntament (Can Marcet). Tots els treballs d’unificació els porta a terme l’empresa ALUVISA, com a part de les millores ofertades per l’empresa en el marc del contracte de manteniment de la semaforització de la ciutat.

  En properes fases, es preveu que Policia Municipal pugui accedir també de forma directa a la informació del centre de control, així com també ampliar les funcionalitats del nou dispositiu.

  Els sistemes que s’han integrat al centre de control són :

  1.      Sistema de Detecció Automàtica d’Incidents (DAI) a la Gran Via

  El sistema el conformen 7 càmeres instal·lades als passos inferiors o túnels de la Gran Via, que proporcionen informació en temps real i controlen les possibles incidències. En cas de localitzar situacions de perill en els túnels, es comunica al centre de control i al carrer s’activa senyalització lluminosa de limitació de velocitat a 30 Km/h i/o semafòrica de precaució o prohibició de circulació.

  2.      Centralització dels reguladors i Estacions Remotes Universals (ERU) de la Gran Via
  Atesa la importància de la Gran Via com a eix viari, compta amb un sistema que permet comprovar en tot moment el correcte funcionament dels semàfors. Així mateix, 13 unitats de detectors de triple tecnologia proporcionen dades del trànsit als diferents túnels: intensitat de la circulació, velocitat i tipologia dels vehicles.
  1. Instal·lació d’estacions detectores per l’aforament de trànsit

  Dins del projecte d’implantació del centre de control, l’Ajuntament ha instal·lat tota una sèrie de sensors per tal de monitoritzar el trànsit de la ciutat. Aquesta xarxa de punts d’aforament permet recollir dades de trànsit, en temps real i de forma ininterrompuda, necessàries per determinar els nivells de servei de les principals avingudes i carrers, estudiar-ne l’evolució històrica i configurar els mapes de trànsit. Les dades es recopilen tant via detectors de triple tecnologia com mitjançant llaços electromagnètics. A la ciutat hi ha 59 detectors de triple tecnologia i 20 espires de bucle electromagnètic.

  1. Centralització semafòrica de les vies principals de la ciutat.

  Sabadell disposa a hores d’ara de més de 260 reguladors semafòrics que controlen les 311 cruïlles semaforitzades. En aquest sentit, s’ha fet una primera integració amb el centre de control de 43 reguladors, instal·lats a punts importants de la ciutat.

  La centralització permet detectar al moment avaries o alarmes en els sistemes de semàfors per procedir a la reparació immediata. Igualment facilita, a partir de la informació detectada o històrica, fer la correcció remota dels plans de trànsit en temps real en cas de situacions especials i ajustar-los a partir de la demanda de circulació existent en cada moment. L’objectiu de l’Ajuntament és anar augmentant el nombre de reguladors integrats al centre de control amb l’objectiu d’integrar en un futur la totalitat dels existents.

  1. Panells d’informació variable .

  Sabadell disposa de 5 panells exclusius per a la informació sobre el trànsit. La integració amb el Centre de control facilita l’enviament de missatges tant en temps real com de manera programada sobre incidències existents o previstes. El sistema recull, també en temps real, l’estat d’ocupació de pàrquings públics de la ciutat.

  1. Sistema SAE de control d’autobusos.

  El centre de control disposa d’una rèplica del sistema SAE, d’ajuda a l’explotació del servei de transport públic urbà de la TUS. Tot i que el control i gestió del sistema es realitza des de les oficines de la TUS, la disponibilitat d’una còpia permet als serveis municipals comprovar aspectes concrets del funcionament de la xarxa d’autobusos urbans i analitzar les afectacions en els temps de recorregut a partir de les afectacions del trànsit. El sistema facilita, entre altres aspectes, l’obtenció de dades del transport públic en temps real; el control de missatges a les marquesines dels 81 panells SAE en temps real; i el control de línies, trajectes i autobusos.

  Categories Mobilitat, Mobilitat i transport