PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

13
Febrer
2018

El programa de Cultura Emprenedora s’amplia a 4 escoles, que creen 7 cooperatives

El CuEmE permet als alumnes acostar-se a la creació d’empreses i els valors de l’emprenedoria

El programa de Cultura Emprenedora s’amplia a 4 escoles, que creen 7 cooperatives
Recepció als alumnes participants en el CuEmeE d'aquest any

Uns 180 alumnes de 4 centres educatius de Sabadell participen aquest curs en el projecte de Cultura Emprenedora a l’Escola (CuEmE), amb l’objectiu d’acostar els infants als beneficis que impliquen l’emprenedoria i la creació d’empreses. Impulsat per l’Ajuntament, en el marc d’un projecte més ampli de la Diputació de Barcelona, aquest programa ofereix als centres educatius tota l’orientació i suport perquè els alumnes creïn cooperatives.

D’aquesta manera, els nens i nenes coneixen diferents elements vinculats a la creació d’empreses i les possibilitats del treball autònom i reforcen valors, hàbits i capacitats com la creativitat, la innovació, la responsabilitat social, l’autonomia personal, el treball en equip, l’assumpció de riscos, la relació amb l’entorn i coneixements matemàtics i lingüístics.

Aquest 2017-2018, el projecte es torna a ampliar i l’Escola Arraona se suma a les 3 que ja hi van prendre part el curs passat: les escoles Can Llong, Can Deu i Cifuentes. L’alumnat participant és de 5è i 6è de primària. En el marc de l’activitat, han creat un total de 7 cooperatives.

Aquest matí, els infants dels diferents centres i el professorat han estat rebuts a l’Ajuntament després que les escoles hagin registrat la sol·licitud de CIF i lliurat l'acta de constitució i els estatuts de les cooperatives. Els han rebut al Saló de Plens el tinent d’alcalde i regidor d’Educació, Joan Berlanga, i el regidor de Treball i Empresa, Eduard Navarro.

L’alumnat, protagonista de la creació i funcionament de les cooperatives

Durant el projecte, l’alumnat, per grups, ha de constituir una cooperativa com a fórmula empresarial de gestió democràtica i participativa. En el procés, cal que decideixin aspectes com la manera d’estructurar la cooperativa i el capital social inicial per produir el producte, que hauran d’elaborar i comercialitzar al final de curs en una parada a l’entorn del Mercat Central de Sabadell.

L’Ajuntament ofereix suport a l’equip docent de manera contínua durant el projecte. El paper del professorat de 5è i 6è de primària i l’acompanyament de tot el claustre dels centres educatius és un element fonamental en l’èxit del programa.

Aquest curs cada cooperativa en té una en actiu com a mentora que els assessorarà durant el procés. Així mateix, l’activitat inclou visites de les escoles a cooperatives per veure quin és el funcionament d’aquest tipus d’empresa i obtenir coneixements que els poden ajudar en el seu projecte.

Les cooperatives creades aquest curs pels alumnes són Candoria, Paquito Membrillo, Kids Class, Merca10, Coopstar, Articoope i Craft SC i tenen per endavant tots els treballs vinculats a la producció, finançament i màrqueting de productes artesans de cara a la venda programada per al maig.

Per la seva part, les cooperatives que actuen com a mentores i fan padrinatge són Luika, Educació Eqüestre, Filigrana Produccions i Camper Diem.

Caràcter solidari

Els diners obtinguts amb la venda de productes serviran per amortitzar la inversió simbòlica que cada alumne ha fer per crear la cooperativa. Així mateix, en el cas d’obtenir benefici, un percentatge anirà destinat a l'entitat de caràcter social que triïn, reforçant també, en aquest cas, el valor de la solidaritat. Enguany s’ha previst un acte de cloenda conjunt, en què les set cooperatives lliuraran els diners a les entitats socials que hagin escollit.

Col·laboracions

Un any més, el projecte comptarà amb la participació d’alumnes de la Casa d'Oficis Multimèdia del Vapor Llonch per maquetar i editar un vídeo resum de tot el treball i l’evolució de les cooperatives, a partir del recull d'imatges captades, entre altres, per l'alumnat i els seus tutors.

Així mateix, una vegada més, per treballar els elements previs com la imatge i logotip de cada cooperativa, les escoles i alumnes reben el suport de l’Escola Illa. És per això que alumnes del Cicle de Gràfica Publicitària del centre municipal s'han desplaçat a les escoles per dur a terme un taller d'imatge cooperativa i aconsellar els nens i nenes.