PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

14
Novembre
2019

El programa Som Capaços presenta una vintena d’activitats per commemorar el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

Entre les propostes, hi haurà la representació d’Alquimistes Teatre al Teatre Principal i la Festa de les Capacitats al Passeig de la Plaça Major

El programa Som Capaços presenta una vintena d’activitats per commemorar el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

El programa d’actes commemoratius del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, Som Capaços, recull una vintena d’activitats que es desenvoluparan entre el 22 de novembre i el 3 de desembre amb l’objectiu de donar visibilitat a les capacitats de tothom i alhora mostrar quines son les barreres que encara limiten la plena participació de les persones amb discapacitat. El programa inclourà tant activitats habituals plenament consolidades com també novetats. Amb tot, es tracta d’un conjunt de propostes obertes a la participació de la ciutat i elaborades transversalment, comptant amb la implicació d’institucions i entitats de l’àmbit de la discapacitat.

En la confecció de les activitats han pres part més d’una vintena d’entitats, així com els diferents departaments municipals que, de forma transversal, s’hi han sumat.

Avui durant la presentació del programa, el regidor d’Acció Social, Eloi Cortés ha agraït la implicació de les entitats per fer possibles les activitats i ha comentat que

“sempre parlem de capacitats perquè hi ha capacitats diverses”.

Així mateix ha destacat la necessitat d’avançar cap a

“una societat més justa i més integradora i per això hem d’eliminar barreres per tal que tots i totes siguem ciutadans de ple dret”.

El regidor de Cultura, Carles de la Rosa, ha destacat el caràcter transversal del programa,

“on trobem col·laboració institucional amb les entitats com també transversal dins l’Ajuntament, amb la participació de diferents departaments municipals.”

Obertura

L’acte inaugural de la Festa de les Capacitats és farà  al Teatre Principal (divendres 22 de novembre, 18:30h), amb la representació de Rebel·lió a la Granja, a càrrec de la companyia Alquimistes Teatre, formada per actors i actrius amb discapacitat psíquica. Es tracta d’una adaptació dramàtica de la famosa obra de George Orwell, emfatitzant alguns valors com ara la llibertat i la igualtat. En aquest marc, Francia Gajardo, directora artística d’Alquimistes Teatre ha comentat que en el procés d’elecció del muntatge, es van

“buscar obres per plasmar la lluita per sentir-se un mateix”.

L’espectacle és gratuït i es poden recollir les invitacions el dia 21 al mateix teatre, de 18 a 20h. Alquimistes Teatre és una companyia de Santa Coloma de Gramenet que treballa per les persones amb discapacitat intel·lectual. Des del 1999 organitza a Santa Coloma el Festival Internacional de Teatre Integratiu, FITI.

D’altra banda, una de les novetats aquest any, serà l’activitat A Toc de Pito!, organitzada pel Museu d’Història. El diumenge 24 es proposa una visita al Vapor Buxeda Vell, un dels grans vapors dedicats al tèxtil de Sabadell. Les persones que hi assisteixin tindran l’oportunitat de  conèixer l’espai i participar de la recreació de l’atmosfera del vapor, posant-se en la pell dels qui hi treballaven i experimentant amb els objectes que els envoltaven.

Festa de les Capacitats

La Festa de les Capacitats (diumenge 1 de desembre, d’11 a 14 h, passeig de la Plaça Major) serà un dels moments àlgids del programa Som Capaços. La trobada aplega una cercavila amb gegants, xocolatada, la mostra d’entitats i d’altres activitats lúdiques i musicals. Aquest any s’incorporen, així mateix, un conjunt de circuits i tallers per experimentar en primera persona com es viuen les diferents discapacitats. El president de la Fundació ECOM, Antonio Guillen, ha explicat que es tracta de

“guanyar consciència i donar a conèixer les necessitats específiques de les persones amb discapacitat i les dificultats amb què es troben”.

També s’hi instal·larà un photocall per endur-se un record fotogràfic.

D’altra banda, el programa inclou activitats més específiques en col·laboració amb el Museu d’Art, on  les noies i nois  de les entitats es convertiran en guies de l’exposició permanent, i a la Biblioteca del Nord, que organitza un conjunt de propostes a més d’exposicions i col·loquis a càrrec de les entitats organitzadores.

Manifest

Coincidint amb la celebració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, el 3 de desembre a les 11 del matí, el Saló de Plens acollirà l’acte institucional, que consistirà en la lectura del Manifest per part de representants de les entitats de l’àmbit de la discapacitat.

En relació amb el Manifest, la representant d’Ilunion Cipo, Helena de Gil, ha explicat que

“els punts clau fan referència als drets i també a la capacitat de les persones amb discapacitat”.

El text, de fet, reivindica més oportunitats d’inclusió social d’aquest col·lectiu i vol fer èmfasi en la necessitat de millorar tres eixos principals que vertebren la vida de qualsevol persona, amb o sense discapacitat, que apareixen reconeguts a la Convenció Internacional de Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat: dret a l’habitatge, a la família i a unes condicions laborals justes i favorables.