PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

04
Març
2016

El servei de biblioteca pública a la ciutat és rendible i té marge de creixement, segons l’estudi presentat a les Jornades d'Informació i Documentació

Per cada euro que l’administració inverteix en el servei a Sabadell es generen 1,88 euros de benefici directe

El servei de biblioteca pública a la ciutat és rendible i té marge de creixement, segons l’estudi presentat a les Jornades d'Informació i Documentació

 

El valor econòmic del servei de biblioteques públiques de Sabadell és positiu i amb perspectives de creixement en els propers anys. Així es desprèn de l’estudi presentat avui a Barcelona en el transcurs de les 14es Jornades Catalanes d'Informació i Documentació organitzades pel Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya. Aquestes jornades són un punt de trobada i de referència per als professionals de la informació, la documentació i les biblioteques arreu del país.

El document es titula El valor econòmic de les Biblioteques Municipals de Sabadell: anàlisi del retorn a la inversió (ROI) del servei de biblioteca pública, i ha estat elaborat per Albert Ballarin i Núria Camps, bibliotecari i directora de la Biblioteca de Ponent, respectivament (biblioteca la qual aquesta mateixa setmana celebra el 5è aniversari del seu funcionament), i Ferran Burguillos, director de la xarxa de Biblioteques Municipals.

Aquest estudi, basat en el retorn a la inversió, permet contrastar fins a quin punt els diners invertits a la xarxa de Biblioteques Municipals de Sabadell reporta beneficis directes satisfactoris per a les persones usuàries.

Els resultats obtinguts posen de manifest l'elevat retorn d'aquest servei a la ciutadania, ja que per cada euro invertit s'obtenen 1,88 euros de benefici. Es tracta d'un exercici que segueix la metodologia d’anàlisi del valor econòmic del servei públic, elaborat per la Gerència de Serveis de Biblioteques i la Direcció d’Estudis i Prospectiva de la Diputació de Barcelona, i que dóna un pas més en el camp dels estudis sobre el valor públic de les biblioteques.

Les BiMS produeixen un retorn directe prou elevat, en comparació amb la resta de municipis del mateix tram, i en qualsevol cas, dins la mitjana exacta.

Xarxa de biblioteques

Sabadell compta amb una xarxa de set biblioteques públiques de titularitat municipal que es va desplegar principalment entre el període 2006-2011. Les Biblioteques Municipals de Sabadell (BiMS) són el principal servei cultural públic i de proximitat de la ciutat i tenen per missió promoure la lectura i el coneixement, garantir l’accés a la informació, donar suport a la formació contínua, promoure l’ús de les tecnologies i fer possible la cohesió social i el desenvolupament de les persones en igualtat d’oportunitats.

Els usos de la xarxa de Biblioteques de Sabadell es troben, en general, dins la mitjana d'usos del servei de biblioteca pública dels municipis de referència, per desplegament del servei i població (més de 100.000 habitants), com són Terrassa, Badalona i l'Hospitalet de Llobregat.

Mig milió de prèstecs anuals

D'acord amb les dades disponibles, el 2014 el conjunt de la xarxa de Biblioteques de Sabadell va rebre un total de 638.850 (3,1 visites per habitant/any), la qual cosa suposa més de 2.500 visitants per dia de servei, i 419.217 préstecs anuals (2,0 préstecs per habitant/any).

Els usos de les tecnologies de la informació són elevats: 81.205 usos del servei de Wi-Fi (12,7 % de les visites -mitjana: 10,2 %-) i 90.733 usos dels ordinadors amb accés a Internet i aplicacions ofimàtiques (14,2 % de les visites -mitjana: 11,0 %).

Per contra, el promig d'assistents (26,9) per activitat de dinamització cultural programada a les BiMS és inferior a la mitjana (39,1), malgrat l'increment d'activitats en els darrers anys (1.010 activitats el 2014).

Estudi