PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

  Ajuntament de Sabadell

 • L'Artèxtil es convertirà en la nova seu del futur Campus Urbà de Ciències de la Vida i de la Salut a Sabadell

 • Rellancem l'Eix

 • Obres per canalitzar i potabilitzar les aigües del subsòl

 • Policia Municipal 2024

 • La temporada de piscines 2024 s’inicia aquest divendres, 7 de juny, amb l’obertura d’Olímpia i Cal Marcet

 • Comencen els treballs de pacificació a l'entorn de l'Escola Joan Montllor

 • L'espai sobre la plataforma de la Ronda Oest és un espai d'ús ciutadà a Can Llong

 • El Pacte Industrial de la Regió Metropolitana ha celebrat a Sabadell una jornada sobre productivitat i qualitat del treball

 • La tercera edició del Festival Observa arriba a Sabadell del 23 de maig al 16 de juny

 • El 3r Saló Sakura Matsuri 2024 arriba a Sabadell per apropar l'essència del Japó a la ciutat

 • Les plagues urbanes són un problema arreu pel canvi climàtic

 • El festival Embassa't celebra aquesta setmana la 16a edició

 • L'Ajuntament reomple el llac del Parc Catalunya

 • El llac del Parc Catalunya recuperarà aviat la normalitat

 • Seguici de vigília de La Salut 2024

 • Millores en la seguretat i la senyalització dels carrers d'Osca, Avellaneda i Portugal

 • Noves actuacions a l'entorn de l'Escola Joanot Alisanda

 • Millores als entorns escolars de la ciutat, ara a l'Escola Miquel Martí i Pol

 • Obres per millorar l'accessibilitat al carrer de Sant Joan

 • S'instal·len dos nous passos elevats per a vianants a l'entorn de l'Escola Arraona i davant del CAP dels Merinals

 • Vacances de la Gent Gran 2024-2025

 • Espais cangur de l'Ajuntament de Sabadell

 • S'instal·len dos passos elevats a la Via Alexandra, al barri de Can Rull

 • Es millora la seguretat a l'entorn de les escoles Mas Boadella, Virolet i Servator

 • Noves escales i rampes entre els carrers de Bécquer i Plaute i a la plaça de Ròmul al barri de Can Rull

 • Es substitueixen 19 bancs i s'instal·len 4 cadires a la Via Aurèlia

 • Les obres del Portal Sud transformaran l'entrada a Sabadell

 • SBD Fira PRO: Formació i Treball 2024

 • L'Ajuntament impulsa la rehabilitació energètica dels habitatges municipals

 • Sabies que a Sabadell fa 14 anys que els nous edificis han de reaprofitar l’aigua?

 • Es millora la seguretat a l'entorn de les escoles Can Deu i Sant Julià

 • Novetats al servei de Policia Municipal de Sabadell

 • Renovació del mobiliari urbà de la ciutat

 • Sabadell celebra l'espectacle inaugural de la Capital de la Cultura Catalana 2024

  08
  Febrer
  2024

  Els autobusos urbans compten amb noves pantalles, càmeres i lector de pagament amb targeta i s'han instal·lat 136 nous panells d'informació a les parades

  Tot plegat forma part d’un gran projecte de millora que comporta una inversió global superior als 2 milions d’euros

  Els autobusos urbans compten amb noves pantalles, càmeres i lector de pagament amb targeta i s'han instal·lat 136 nous panells d'informació a les parades

  L’Ajuntament i Transports Urbans de Sabadell (TUS) han dut a terme una sèrie de millores en l’eficiència i digitalització del transport públic urbà, en la línia de reforçar el compromís amb un servei més sostenible, confortable i eficient. Entre les millores, destaquen la instal·lació de 142 pantalles d’informació i càmeres de videovigilància a bord dels vehicles, així com de lectors de pagament amb targeta i dispositius mòbils. Alhora s’han ubicat 136 nous panells d’informació a les principals parades. Tot plegat forma part d’un projecte de modernització amb el qual s’implanta el nou Sistema d’Ajuda a l’Explotació (SAE), que renova l’anterior i garanteix les eines necessàries per millorar la regulació i gestió de la flota. El projecte ha suposat una inversió total superior als 2 milions d’euros i ha estat finançat en un 74% pels fons europeus Next Generation.

  El nou sistema SAE ofereix informació en temps real i permet monitorar els autobusos i calcular indicadors de qualitat del servei, com ara la puntualitat o l’ocupació de les diferents línies. S’optimitza així la gestió del transport públic i es facilita la detecció de possibles incidències. El sistema també genera registres històrics de cada expedició, que serveixen per poder avaluar amb posterioritat la qualitat i possibles canvis en el servei prestat.

  De cara als passatgers, es facilita una informació més precisa i en temps real sobre el funcionament de les línies i possibles incidències en el servei, que es pot consultar tant a les pantalles a bord dels vehicles, com als panells de les parades i a l’aplicació pròpia de TUS.

  Pantalles d’informació i càmeres de videovigilància als vehicles

  La instal·lació de 142 pantalles a l’interior dels autobusos és una de les principals mesures aplicades de cara a millorar la qualitat de la informació a bord i l’accessibilitat del servei.

  Es tracta de pantalles amb imatge i so, que informen el passatger, en temps real, d’en quin punt del recorregut de la línia es troba. S’avisa visualment i acústicament de la pròxima parada, així com de les possibles correspondències amb altres línies urbanes i mitjans de transport públic com FGC, rodalies i autobusos interurbans. També a la part dreta de la pantalla apareix informació general del servei, afectacions, campanyes vinculades al transport públic, servei per esdeveniments singulars, etc.

  A l’interior de tots els vehicles, s’han instal·lat, a més, 4 càmeres de videovigilància amb l’objectiu de millorar la seguretat dels passatgers i empleats del servei.

  Lector de pagament amb targeta

  A partir d’ara es podrà pagar el bitllet senzill del bus amb targeta de crèdit/bancària, telèfon mòbil o rellotges intel·ligents en totes les línies de la xarxa del transport urbà de Sabadell. Aquest nou sistema és una alternativa al pagament en efectiu, facilita l’accés a les persones que utilitzen el servei d’autobús de manera esporàdica i no disposen d’una targeta o abonament de transport i simplifica la gestió del conductor, tot reduint el temps de parada.

  136 nous panells d’informació a les parades

  També s’han instal·lat 136 nous panells d’informació a l’usuari a les parades de la xarxa del transport urbà, que es complementen amb els 35 panells solars existents, fent-ne un total de 171.

  Les noves pantalles informen sobre el temps d’arribada del bus a la parada i, com a novetat, sobre possibles incidències del servei en temps real, així com previsions d’afectacions en els dies següents, permetent als usuaris organitzar els seus desplaçaments. Gràcies a la implantació del nou SAE, aquestes dades són més precises, amb la qual cosa es millora la informació a la ciutadania.

  A més, i en la línia d’avançar cap a un transport públic cada cop més accessible per a les persones amb dificultats visuals, aquestes 136 pantalles inclouen ja el sistema Ciberpass de l’ONCE, amb el qual fent servir un comandament a distància podran activar un àudio que els informarà del número de la línia, temps d’arribada i destinació. Igualment, el propi autobús que arribi a la parada informarà, mitjançant un altaveu exterior, del número de línia i destí als usuaris que l’esperin i hagin activat aquest dispositiu d’accessibilitat.

  Dades de conducció eficient, número de passatgers, prioritat semafòrica i sensors ambientals

  El nou sistema SAE incorpora diferents mòduls específics per a l’obtenció de dades que ajudin a la gestió del servei, a través de l’anàlisi de variables com, per exemple, la qualitat de la conducció i com aquesta pot afectar al consum de combustible, al manteniment dels vehicles o a l’emissió de partícules contaminants.

  Igualment, obté dades de número de passatgers per conèixer en temps real l’ocupació de cada autobús, així com les parades on pugen i baixen els usuaris per tal de poder millorar la regulació i gestió de la flota i ajudar en la millora de la planificació de línies.

  El nou SAE, fins i tot, permetrà l’adaptació dels cicles dels semàfors d’algunes vies de la ciutat al pas dels autobusos per a la millora dels temps de recorregut.

  Així mateix, 10 autobusos incorporen sensors de mesura de la qualitat ambiental.

  Actualització de l’APP

  L’aplicació per a mòbils de TUS incorpora millores en el disseny i la qualitat de la informació, amb una interfície més ràpida i intuïtiva que facilita l’ús i l’accés a la informació.

  Consultar en temps real l’arribada del bus i les parades, localitzar les parades més properes a partir de la ubicació de la persona usuària o la xarxa de punts de venda dels títols de transport a la ciutat i calcular la millor ruta en transport públic són algunes de les principals funcionalitats que ofereix aquesta aplicació.

  Es pot descarregar gratuïtament a Google Play (Sistema operatiu Android) i a l’AppStore (Sistema operatiu iOS)

  Noves propostes: Contactless i renovació de la web

  Durant aquest any, està previst continuant fent millores en el servei,  especialment en l’àmbit de la digitalització.

  En aquest sentit, es substituirà el sistema magnètic dels actuals bitllets de transport de TUS per un sistema de validació sense contacte (contactless) propi de Sabadell amb les targetes de transport o dispositius mòbils, i es procedirà a la renovació de l’actual web de TUS, amb millores en el contingut i en les funcionalitats que afavoreixin l’experiència d’ús i l’accessibilitat a la informació.

  Categories Transport Públic, Next Generation, Fons Europeus, Mobilitat i transport Tags Fons Next Generation, TUS