PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

30
Gener
2019

Els programes d’inclusió sociolaboral amb la comunitat gitana acompleixen els objectius

Balanç positiu dels programes del Fons Social Europeu “Promociona” i “Acceder” 2018

Els programes d’inclusió sociolaboral amb la comunitat gitana acompleixen els objectius

Els resultats per a l’any 2018 dels programes d’inclusió sociolaboral i d’èxit educatiu del Fons Social Europeu, que es desenvolupen fruit del conveni de col·laboració entre Ajuntament de Sabadell i la Fundación Secretariado Gitano, han assolit els objectius marcats. Es tracta dels programes “Acceder” i “Promociona”, que tenen la finalitat d’afavorir la incorporació de les persones al món laboral i promoure la millora de l’èxit educatiu d’infants i joves.

L’Ajuntament de Sabadell i la Fundació Secretariado Gitano van signar al 2016 un conveni de col·laboració per al cofinançament del Programa Operatiu d’Inclusió Social i de l’Economia Social (POISES) dels Fons Social Europeo, que té com a propòsit contribuir al compliment dels objectius marcats per l’Estratègia Europea 2020. El principal objectiu d’aquesta és la reducció de la pobresa i l’exclusió social, així com l’increment de la ocupació i la millora de l’èxit educatiu, mitjançant el desenvolupament a la ciutat dels dispositius “Acceder” i  “Promociona”.

El dispositiu Acceder, acull als usuaris i usuàries derivats pels serveis municipals (majoritàriament Acció Social i Promoció Econòmica) i en el cas del dispositiu Promociona, es fa d’acord amb els centres escolars on es duu a terme la intervenció.

El regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez considera que aquests programes

comparteixen l’estratègia del govern municipal de foment de polítiques d’ocupació i de lluita contra el fracàs escolar. Els resultats obtinguts ens demostren que cal continuar apostant per aquestes iniciatives i per la col·laboració estreta amb la Fundación Secretariado Gitano, per a la millora de les oportunitats d’aquest col·lectiu.

Promociona 2018

L’objectiu del programa és afavorir la normalització educativa de l'alumnat gitano. Es tracta de facilitar la transició entre etapes educatives, la permanència en el sistema educatiu i la promoció cap a estudis posteriors i generar i potenciar les condicions necessàries per propiciar l’èxit educatiu de d’aquesta comunitat.

El programa s’ha aplicat durant el curs 17/18 i té continuïtat en l’actual, mitjançant el reforç escolar als centres cívics de Torre Romeu, de Can Puiggener, i a la zona Nord. Han atès un total de 25 alumnes de Secundària, de 23 famílies, dels instituts: Escola Industrial, Agustí Serra, La Serra, Jonqueres, Ferran Casablancas, i Jesús Salvador i, també, de les escoles Alcalde Marcet i Joan Montllor.

Dels 25 alumnes del programa, el 96% han promocionat de curs, dels quals el 80% l’han fet amb les assignatures aprovades. El 80% d'alumnes de 4rt d'ESO s’han graduat i tots ells continuen estudis post obligatoris.

De setembre a desembre de 2018 continuen en les activitats del programa un total de 25 alumnes,  en 8 centres escolars.

Acceder 2018

Acceder és un programa de formació, orientació  i inserció laboral, en el marc del programa operatiu per a joves, POEJ. L’any passat va atendre 205 persones (96 dones i 109 homes). L’acció constava d’un programa i cinc activitats formatives. El Programa Formatéate (Coneix-te, Activa’t, Forma’t, Ocupa’t) ha constat de 300 hores de les quals 160 eren de pràctiques de dependent de Comerç. Han participat 54 alumnes i hi ha hagut 15 contractacions laborals.

Pel que fa a les activitats formatives, constaven d’accions d’orientació i suport a la recerca de feina (62 persones, de les quals 18 ha aconseguit un contracte de treball). També s’ha fet alguna derivació a formació externa (4 joves) i s’han fet accions de prospecció del mercat de treball i inserció laboral, amb 54 contractacions.

Tant el programa “Acceder” com “Promociona” disposen d’un oficina de servei a l’edifici del Vapor Llonch, gestionada per la Fundación Secretariado Gitano.