PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

20
Setembre
2022

Els programes i accions contra la segregació i les desigualtats educatives, línies fonamentals del curs escolar 2022-2023

Els programes i accions contra la segregació i les desigualtats educatives, línies fonamentals del curs escolar 2022-2023

Les accions per reduir les desigualtats i eliminar la segregació escolar seran els eixos fonamentals d’actuació municipal aquest curs 22-23. En aquesta mateixa direcció, l’Ajuntament continuarà potenciant els programes de lluita contra l`absentisme i l’abandonament escolar prematur. Totes les accions d’iniciativa municipal s’emmarquen en el Pla per a l’equitat i l’èxit educatiu.

L’Ajuntament s’ha marcat de forma prioritària per aquest curs intensificar les mesures contra la segregació escolar, per tal d’assolir l’objectiu que ja es va plantejar al Pla per a l’Equitat i Èxit Educatiu (2017-27) de cohesió social i distribució equilibrada de l’alumnat.

L’objectiu és vetllar perquè els centres escolars d’una mateixa zona tinguin una composició social similar entre ells i equivalent a la del territori on s’ubiquen i, així, aconseguir que l’escola reflecteixi la barreja social present al territori.

El regidor d’Educació, Manuel Robles, ha presentat avui les dades sobre l’inici de curs i ha assenyalat que

“lluitar contra la segregació és apostar per tot allo que permeti a l’alumnat accedir a un desenvolupament educatiu ple, especialment a aquell que socialment està mès desfavorit”.

És amb aquest objectiu que el curs passat es va constituir la Comissió de Segregació Escolar -grup dependent del Consell Escolar Municipal de Sabadell- per debatre, analitzar i reflexionar sobre la situació actual de la segregació dels centres educatius en el conjunt de la ciutat.

Una de les mesures que s’implementaran, com a novetat, és la posada en marxa del carnet gratuït de mobilitat educativa equilibrada, que es proporcionarà a algunes famílies en el marc de la Comissió de Garanties de l’Escolarització, per a poder accedir amb transport públic urbà, en cas necessari, al centre educatiu assignat. També s’impulsaran altres projectes amb la previsió d’aplicar-los aquest curs, com ara una prova pilot d’ensenyaments artístics de 0-3 anys o un projecte de singularització d’un centre educatiu a través de la col·laboració de l’Escola Municipal d’Art i Disseny Escola Illa.

Així mateix es mantenen les línies de suport econòmic, com a una eina de suport a les famílies. És el cas dels 520.000 € que es destinen a beques per a llilbres i material escolar i, també, dels ajuts de menjador, amb una despesa prevista de 380.000 €.

De la mateixa manera s’impulsa el lleure educatiu amb les línies de subvencions habituals per a les activitats extraescolars, el lleure educatiu i la organització de Casals d’Estiu, amb un total de 185.000 €.

Lluita contra l’absentisme

Un altre dels eixos que marcaran l’acció municipal aquest curs serà continuar amb la lluita contra l’absentisme i l’abandonament escolar prematur. Els programes que es duen a terme es reforcen i intensifiquen. En aquest context destaquen els tallers competencials per afavorir el pas de primària a secundària o el projecte contra l’absentisme d’alumnat d’ètnia gitana que es consolida com a una eina de prevenció.

Noves oportunitats educatives

Un dels projectes que es vol impulsar aquest curs és la consolidació del Consell de la Formació Professional a Sabadell, que ha d’esdevenir un òrgan referent en propostes de millora en temes de formació professional. També ha de ser una eina per a treballar l’equitat educativa i que impulsi nous projectes, com un futur centre de segones oportunitats que afavoreixin les oportunitats educatives dels joves de la ciutat.

Accions i projectes

Per tal d’afavorir l’aprenentatge de l’alumnat i contribuir a l’equitat, i a banda dels diferents ajuts i subvencions, enguany continuen en marxa els 5 Plans Educatius d’Entorn (PEE). Es tracta dels PEE de les zones sud, Can Puiggener, Sant Oleguer – Les Termes i Torre-romeu – La Serra, i la zona  nord, on s’incorporen aquest any una nova escola i dos instituts. En totes les zones es continuaran treballant per tal que escoles, famílies, entitats i altres agents dels barris treballin coordinats per l’èxit educatiu.

Així mateix, es valora la continuïtat del projecte Passaport Edunauta, iniciat el curs passat i executat com a prova pilot a la zona de la Concòrdia. En aquest àmbit, l’infant registra tot el que aprèn explorant i gaudint de les activitats educatives que ofereix el seu entorn. L’Edunauta vol afavorir l’equitat fora de l’horari lectiu.

En relació amb l’aprenentatge que la ciutat posa a l’abast dels infants, aquest curs el programa Ciutat i Escola oferirà prop de 400 activitats als centres educatius. Un conjunt de propostes impulsades per institucions, entitats i serveis municipals que, coordinades per l’Ajuntament, ofereixen múltiples oportunitats educatives als infants i joves de la ciutat. 

Amb la voluntat d’apropar el món de la música als infants, així com fer de la música un element cohesionador, es desenvolupen dos projectes:

  • L’A-cordant adreçat a la creació d’orquestres de corda –formades per violins, violes i violoncels–, de la mà de l’OSV, amb alumnat de tres centres de primària de Sabadell inclosos en els plans educatius d’entorn.
  • A Ritme de Barri que es desenvolupa amb la col·laboració del Conservatori Professional de Música també a tres centres educatius del PEE i que en aquest cas impulsen un treball transversal amb la guitarra i la percussió com a instruments.

També continua un any més el programa Tàndem Família-Escola, que organitza xerrades i activitats per acompanyar les famílies en el seu rol educatiu.