PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

14
Setembre
2021

Els programes i accions per l’equitat i per potenciar al màxim la qualitat educativa, eixos fonamentals per a aquest curs 21-22

Les subvencions i ajuts per afavorir la igualtat d’oportunitats, promoure les activitats extraescolars i el lleure educatiu sumen 1.235.000 euros

Els programes i accions per l’equitat i per potenciar al màxim la qualitat educativa, eixos fonamentals per a aquest curs 21-22

Les accions per afavorir l’equitat, reduir les desigualtats i potenciar al màxim l’educació de qualitat seran els eixos fonamentals d’actuació municipal aquest curs 21-22. En aquest marc, l’Ajuntament destina 1.235.000 euros a beques per a llibres de text i material escolar, ajuts menjador i organització d’activitats extraescolars i foment del lleure educatiu. Així mateix, s’impulsen múltiples programes i línies de treball per promoure la igualtat d’oportunitats entre els infants i joves, afavorir la innovació i donar suport tant als centres com a les famílies i altres agents en la seva funció educadora. 

Concretament, dintre d’aquesta quantitat s’inclou l’import de les beques per a llibres de text i material escolar, que aquest curs és de 520.000 euros. Amb els ajuts es volen reduir desigualtats i donar suport a les famílies en la despesa que representa l’inici de curs. Pel que fa als ajuts menjador, l’Ajuntament té prevista una despesa ampliable de 380.000 euros.

El regidor d’Educació, Manuel Robles, ha presentat avui les dades sobre l’inici de curs i ha constatat

“la clara aposta per l’equitat i la igualtat i per fer possible que ningú quedi enrere”.

Pel que fa al lleure educatiu, l’Ajuntament impulsa unes línies d’ajuts i subvencions relacionades amb la inclusió i el lleure que consisteix en 185.000 euros. Aquest import es divideix en 82.000 euros destinats a activitats extraescolars, 50.110 euros més en activitats de lleure durant el curs acadèmic i 52.350 euros per a l’organització de casals d’estiu.

Pel que fa a les escoles bressol municipals, s’ha de tenir en compte l’import de 150.000 euros per cobrir els increments d’escolarització i suport relacionat amb la gestió COVID, com ara la contractació de més personal per a l’acollida i el menjador, per exemple.

Sobre aquestes dades, Robles ha assenyalat que

“portem dos anys en què invertim més recursos que en cursos anteriors per garantir la qualitat educativa, la igualtat d’oportunitats i fent una decidida aposta per l’educació pública. A més, no oblidem la cohesió amb el territori i els programes de formació artística i musical. En aquest marc, destaquen els programes de formació artística musical com a eina de cohesió social, un nou projecte adreçat a afavorir l’equitat també fora de l’horari lectiu el “Passaport Edunauta” i un nou projecte d’innovació educativa vinculat a les metodologies Steam per impulsar l’aprenentatge científic des d’una mirada transversal”.

Programes i projectes

Per tal d’afavorir l’aprenentatge de l’alumnat i contribuir a l’equitat, i a banda dels diferents ajuts i subvencions, enguany continuen en marxa els 5 Plans Educatius d’Entorn (PEE). Es tracta dels PEE de la zona nord, zona sud, Can Puiggener, Sant Oleguer – Les Termes i Torre-romeu – La Serra, que continuaran treballant per tal que escoles, famílies, entitats i altres agents dels barris treballin coordinats per l’èxit educatiu.

Així mateix, escoles de la ciutat començaran un projecte pilot per potenciar el Passaport Edunauta, on l’infant registra tot el que aprèn explorant i gaudint de les activitats educatives que ofereix el seu entorn. L’Edunauta vol afavorir l’equitat fora de l’horari lectiu.

També en relació amb l’aprenentatge que la ciutat posa a l’abast dels infants, aquest curs el programa Ciutat i Escola, que oferirà prop de 400 activitats als centres educatius. Un conjunt de propostes impulsades per institucions, entitats i serveis municipals que, coordinades per l’Ajuntament, ofereixen múltiples oportunitats educatives als infants i joves de la ciutat. 

Amb la voluntat d’apropar el món de la música als infants, així com fer de la música un element cohesionador, el programa A-cordant anirà destinat a tres escoles de la ciutat: Agnès Armengol, Juan Ramon Jiménez i Joaquim Blume.

L’A-cordant és un projecte adreçat a la creació d’orquestres de corda –formades per violins, violes i violoncels–, de la mà de l’OSV, amb alumnat de tres centres de primària de Sabadell inclosos en els plans educatius d’entorn. L’objectiu és acostar la música als infants d’entorns vulnerables, els quals tenen un difícil accés als ensenyaments musicals. Es tracta d’una línia de treball que es deriva del Pla per a l’Equitat i l’Èxit Educatiu. El curs passat hi van participar 281 alumnes.

I també relacionat amb el món de la música en l’entorn escolar, aquest any funciona un programa gràcies al qual professorat del Conservatori Professional de Música ensenyaran nenes i nens de les escoles Sant Julià i Calvet d’Estrella Projecte de Guitarra i Percussió, també amb l’objectiu de fer servir la música com a element cohesionador d’alumnat d’entorns més vulnerables.

Un altre dels punts de treball pel que fa al curs acadèmic és la lluita contra la segregació. En aquest sentit, la comunitat educativa, en el marc de la Comissió contra la segregació, seguirà treballant per identificar els dèficits en aquest àmbit i proposar-ne les mesures adients.

També continua un any més el programa Tàndem Família-Escola, que organitza xerrades i activitats per acompanyar les famílies en el seu rol educatiu.

I pel que fa a la innovació educativa, es treballarà per estendre metodologies com l’STEAM, que consisteix en aules de robòtica en es busca incentivar l’interès per la tecnologia a nens i nenes de primària a partir de materials adaptats.

Podeu consultar totes les dades relatives als diferents nivells educatius de la ciutat en aquest dossier.