PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

  Ajuntament de Sabadell

 • L'Artèxtil es convertirà en la nova seu del futur Campus Urbà de Ciències de la Vida i de la Salut a Sabadell

 • Rellancem l'Eix

 • Obres per canalitzar i potabilitzar les aigües del subsòl

 • Policia Municipal 2024

 • La temporada de piscines 2024 s’inicia aquest divendres, 7 de juny, amb l’obertura d’Olímpia i Cal Marcet

 • Comencen els treballs de pacificació a l'entorn de l'Escola Joan Montllor

 • L'espai sobre la plataforma de la Ronda Oest és un espai d'ús ciutadà a Can Llong

 • El Pacte Industrial de la Regió Metropolitana ha celebrat a Sabadell una jornada sobre productivitat i qualitat del treball

 • La tercera edició del Festival Observa arriba a Sabadell del 23 de maig al 16 de juny

 • El 3r Saló Sakura Matsuri 2024 arriba a Sabadell per apropar l'essència del Japó a la ciutat

 • Les plagues urbanes són un problema arreu pel canvi climàtic

 • El festival Embassa't celebra aquesta setmana la 16a edició

 • L'Ajuntament reomple el llac del Parc Catalunya

 • El llac del Parc Catalunya recuperarà aviat la normalitat

 • Seguici de vigília de La Salut 2024

 • Millores en la seguretat i la senyalització dels carrers d'Osca, Avellaneda i Portugal

 • Noves actuacions a l'entorn de l'Escola Joanot Alisanda

 • Millores als entorns escolars de la ciutat, ara a l'Escola Miquel Martí i Pol

 • Obres per millorar l'accessibilitat al carrer de Sant Joan

 • S'instal·len dos nous passos elevats per a vianants a l'entorn de l'Escola Arraona i davant del CAP dels Merinals

 • Vacances de la Gent Gran 2024-2025

 • Espais cangur de l'Ajuntament de Sabadell

 • S'instal·len dos passos elevats a la Via Alexandra, al barri de Can Rull

 • Es millora la seguretat a l'entorn de les escoles Mas Boadella, Virolet i Servator

 • Noves escales i rampes entre els carrers de Bécquer i Plaute i a la plaça de Ròmul al barri de Can Rull

 • Es substitueixen 19 bancs i s'instal·len 4 cadires a la Via Aurèlia

 • Les obres del Portal Sud transformaran l'entrada a Sabadell

 • SBD Fira PRO: Formació i Treball 2024

 • L'Ajuntament impulsa la rehabilitació energètica dels habitatges municipals

 • Sabies que a Sabadell fa 14 anys que els nous edificis han de reaprofitar l’aigua?

 • Es millora la seguretat a l'entorn de les escoles Can Deu i Sant Julià

 • Novetats al servei de Policia Municipal de Sabadell

 • Renovació del mobiliari urbà de la ciutat

 • Sabadell celebra l'espectacle inaugural de la Capital de la Cultura Catalana 2024

  10
  Setembre
  2020

  L'Ajuntament destina 2,26 M€ a l’inici del curs escolar, del quals 900.000€ corresponen a mesures extraordinàries relacionades amb la COVID-19

  Entre les accions es tancaran al trànsit més d’una trentena de carrers per facilitar les entrades i sortides d’escola i evitar aglomeracions

  L'Ajuntament destina 2,26 M€ a l’inici del curs escolar, del quals 900.000€ corresponen a mesures extraordinàries relacionades amb la COVID-19

  En un curs escolar que comença marcat per la COVID-19, l’Ajuntament de Sabadell ha pres diverses mesures per donar suport als centres educatius i al conjunt de la comunitat educativa. Les diferents accions tenen com a objectiu fonamental contribuir a garantir la prevenció i la seguretat de tothom i que la tasca educativa es pugui portar a terme en les millors condicions possibles. 

  infografia retorn aules

  En aquest marc, a partir del proper dilluns, 14 de setembre,  es tancaran al trànsit més d’una trentena de carrers de la ciutat a les hores d’entrada i sortida d’escola per evitar aglomeracions als accessos dels centres educatius. Així mateix, s’ha destinat una partida extraordinària per reforçar la neteja de les escoles. També s’ha fet una inversió addicional a les escoles bressol municipals, s’ha distribuït material de prevenció, s’ha potenciat la coordinació amb els serveis de Salut i s’ha incrementat la dotació per a l’organització d’activitats extraescolars per part de les AMPA, entre altres accions. Les noves mesures s’afegeixen a d’altres que ja s’havien pres en relació a l’àmbit educatiu davant la pandèmia, entre les quals l’adquisició el curs passat de 370 tauletes i targetes SIM per garantir la connectivitat de l’alumnat que no en disposava.

  Les diferents accions extraordinàries per a l’inici de curs comportaran per a l’Ajuntament una despesa addicional superior als 900.000€. A aquesta quantitat caldria afegir partides ja habituals en relació amb l’activitat educativa, que sumen més d’1,3 milions, com son el manteniment i millora de centres educatius, les beques per a llibres de text i material escolar (a les quals aquest curs es destinen 440.000 euros) o els ajuts menjador, que preveuen una despesa ampliable de 380.000.  

  Així doncs, enguany i en relació al desenvolupament del curs escolar davant la COVID-19, l’Ajuntament destina uns 2,26 milions d’euros.

  Tot plegat es sumarà  als plans d’obertura elaborats per cada centre per a la seva organització i funcionament interns, d’acord amb les indicacions de les autoritats sanitàries i a les mesures que les diferents administracions estan prenent de cara a l’inici del curs.

  Avui durant la presentació del curs, l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha comentat que

  “tot i que l’Ajuntament no és l’administració competent en l’àmbit de l’Educació i la Salut, com a administració més propera tenim la voluntat d’acompanyar tot el procés d’inici de curs. El dret a l’Educació i a la Salut són fonamentals i els centres educatius han de recuperar la seva funció en termes d’equitat educativa, fent-ho amb garanties sanitàries. És per això que com a Ajuntament estem posant tots els recursos en aquells àmbits on podem incidir per tal de donar suport i que aquest retorn a classe es pugui desenvolupar de la millor manera possible”.

  Mobilitat

  Una de les qüestions en què s’ha incidit especialment per evitar concentracions de persones és l’organització de les entrades i sortides dels centres educatius. És per això que les escoles utilitzaran els diferents accessos de què disposen i esglaonaran l’entrada i sortida d’alumnat dins les seves possibilitats. Així mateix, per tal d’afavorir el manteniment de les distàncies de seguretat l’Ajuntament, d’acord amb els centres educatius, ha autoritzat el tancament al trànsit de 33 carrers a les hores d’entrada i sortida d’escola.

  D’aquests, més d’una quinzena es tanquen per primer cop degut a la situació excepcional provocada per la pandèmia, sumant-se als talls que ja es venien realitzant de forma habitual durant el curs escolar a l’entorn de diversos centres educatius i dins les mesures per una mobilitat escolar sostenible i segura.

  Per fer efectiva la restricció puntual a la circulació de vehicles, l’Ajuntament facilitarà tanques als centres educatius i reforçarà la presència policial i d’agents cívics als diferents punts per garantir el respecte a les noves mesures.

  A més del tancament de carrers, també s’han implementat altres accions relacionades amb la mobilitat. Per exemple a l’Escola Samuntada s’ha realitzat una ampliació tàctica de vorera; a la Joaquim Blume s’ha protegit un accés provisional, a l’escola Miquel Carreras una reserva d’accés per a mercaderies i a l’Escola d’Educació Especial Francesc Bellapart es farà una reserva addicional d’estacionament.

  Així mateix, per tal d’atendre l’increment de demanda de transport públic coincidint amb l’inici de l’activitat escolar, s’està preparat un dispositiu de reforç addicional al servei existent i que en hora punta permetrà una major oferta d’autobús urbà, amb l’objectiu que els vehicles circulin el menys carregats possible, facilitant el màxim d’espai entre passatgers.

  D’altra banda, donant resposta a la petició d’algunes escoles, s’autoritzarà la utilització de places públiques properes per a l’hora del pati o per realitzar-hi altres activitats. Així, a l’Escola la Trama que ja feia servir la plaça del Vallès a l’hora del pati, es sumaran la Miquel Martí i Pol i Ribatallada o l’Institut Vallès, que utilitzaran places properes. Els Salesians (a Sol i Padrís) faran servir la pista esportiva que hi ha al costat per organitzar les entrades i l’escola Pau Casals els accessos del complex esportiu Olímpia.

  Servei complementari de neteja

  Per tal d’incrementar la prevenció i la seguretat, l’Ajuntament reforçarà la neteja que de forma ordinària ja es porta a terme a les escoles públiques d’infantil i primària amb un servei complementari per reforçar la desinfecció dels sanitaris, la neteja dels espais d’ús múltiple i les tasques de la franja de tarda si es porten a terme activitats extraescolars. Al servei complementari es destinaran 600.000 euros.

  Coordinació amb els serveis de salut

  Des de l’Ajuntament es farà seguiment de la situació del conjunt de centres educatius, per tal de contribuir en la resposta a les necessitats que puguin sorgir respecte a la situació epidemiològica i en coordinació constant amb les autoritats sanitàries.

  Servei de menjador

  El servei de menjador escolar als centres educatius que formen part de la Gestió Unificada es continuarà portant a terme, prenent diferents mesures de prevenció en l’organització dels grups i dels espais, d’acord amb les indicacions de la conselleria d’Educació i el departament de salut.

  Increment de les subvencions per a l’organització d’extraescolars

  Dins el Pla de mesures COVID-19, aquest curs s’incrementa el suport municipal perquè les Associacions de Mares i Pares d’Alumnes (AMPA) organitzin activitats extraescolars. Així, les subvencions adreçades a les AMPA dins aquest àmbit pugen en 40.000€, passant dels 82.000 euros que s’havien previst inicialment als 122.000. D’aquesta manera es vol col·laborar amb les associacions i facilitar l’adaptació  a la situació provocada per la pandèmia, contribuir a reduir desigualtats i avançar cap a l’equitat educativa. 

  Manteniment i millora dels centres educatius

  Aquest 2020 l’Ajuntament està portant a terme diferents actuacions de manteniment i millora dels centres educatius per tal que els equipaments ofereixin a alumnat i professorat els millors espais possibles, tant interiors com exteriors. Enguany aquestes actuacions superaran els 450.000€, sense tenir en compte el manteniment diari de les escoles que es realitza quan es trenca o deteriora algun element, que es repara a través dels mecanismes habituals.

  Entre els treballs d’aquest 2020, figuren la renovació de les proteccions solars a la façana de l’Escola La Romànica, la millora de la sala polivalent de l’Escola Arraona, la pintura interior i exterior de l’Escola Torreguitant i el tractament antilliscant de la pista esportiva a les escoles Enric Casasses, Miquel Martí i Pol i Teresa Claramunt, entre altres accions.

  D’altra banda, ha finalitzat recentment el procés de millora de patis, iniciat l’any passat i que ha suposat una inversió de prop de 250.000€.

  Inici de curs a les escoles bressol municipals

  Pel que fa al curs a les escoles bressol municipals, cadascun dels 11 centres municipals per a infants de 0 a 3 anys ha elaborat el seu Pla d’Obertura i Organització, on s’estableixen les bases per tal l’activitat a les escoles bressol es reprengui amb les màximes garanties, buscant l’equilibri entre la protecció de la salut de les persones, la correcta gestió de la pandèmia i el dret dels infants a una educació de qualitat.

  En aquest marc i per tal de donar resposta a les diferents necessitats sorgides arran de la COVID-19 (increment de professionals, material addicional d’higiene i prevenció, etc.), s’han invertit de forma addicional 150.000€ al conjunt de centres municipals de 0 a 3 anys.

  Les escoles bressol municipals de la ciutat iniciaran el curs de forma totalment presencial amb ràtios que no superaran els 20 infants per aula. Les entrades i sortides es faran de forma esglaonada en diferents horaris i habilitant diversos accessos.

  Pel que fa a l’organització de les aules, s’han establert grups de convivència estables amb el seu tutor o tutora. En el cas dels infants més petits, el servei de menjador i dormitori es farà a la mateixa aula. Per això s’ha reorganitzat el personal i s’han adaptat els espais (enfosquiment d’aules per convertir-les en zona de dormitori, inversió en llitets mòbils, etc.). Així mateix, durant la jornada es prioritzarà quan es pugui l’activitat a l’aire lliure.

  Aquesta setmana s’està portant a terme el període de familiarització als centres. A partir del proper dia 14 s’iniciarà el curs amb els serveis complementaris d’acollida i menjador.

  Ciutat i Escola

  A hores d’ara s’està treballant en l’actualització constant del portal d’activitats educatives Ciutat i Escola, que cada any s’ofereix als centres educatius per tal de posar a l’abast de l’alumnat un tipus d’aprenentatge viscut en primera persona i que complementa les matèries curriculars tot fomentant alhora el coneixement i estima per la ciutat.

  El programa és possible gràcies a les més de 60 entitats, empreses i departaments de l’Ajuntament que formen part del Consell d’Entitats Ciutat i Escola i que, sota la coordinació municipal, organitzen les propostes, tot implicant-se en l'educació dels infants i joves.

  Atesa la situació provocada per la COVID-19, els organitzadors de les activitats estan revisant cadascuna de les propostes, estudiant les possibilitats i adaptant-ne, si és possible, el format, observant alhora totes les mesures de prevenció. És per això que el portal Ciutat i Escola s’anirà actualitzant conforme es vagi definint com queda cadascuna de les activitats.

  Podeu consultar totes les dades relatives als diferents nivells educatius de la ciutat en aquest dossier.

   

  Categories Educació Tags curs escolar, educació