PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

11
abril
2019

Ja són 40 els municipis catalans de l’Associació Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària

Sabadell forma part de la Comissió Executiva de l’entitat

Ja són 40 els municipis catalans de l’Associació Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària

Sabadell ha acollit l’Assemblea General de l’Associació Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària (XMESS) amb la participació de representants de l’entitat integrada per un conjunt de municipis que representen al voltant del 60% de la població de Catalunya. L’objectiu d’aquesta aliança municipal, formalitzada el 17 de maig de 2017, és intensificar una estratègia territorial compartida per impulsar un model socioeconòmic alternatiu transformador i més resistent als efectes de les grans crisis econòmiques.

Es tracta d’explorar un model que permet generar ocupació de qualitat i prioritza les dimensions socials, ambientals i humanes de l’economia a fi de resoldre més eficaçment les necessitats de la ciutadania. Des de la seva constitució, la XMESS ha centrat esforços en esdevenir una xarxa útil i pràctica per ajudar a enfortir l’ESS a cada municipi, compartint recursos i treballant de manera conjunta entre els seus membres.

L’assemblea va aprovar l’adhesió de dos nous municipis: l’Hospitalet de Llobregat i Arenys de Munt. Amb aquests dos nous membres ja són 40 els municipis que formen part de l’XMESS i en els pròxims mesos, es preveu que altres municipis formalitzin la seva adhesió, com per exemple, Tarragona.

També es va presentar la guia “L’ABC de l’economia social i solidària als municipis”, una eina pràctica per servir d’inspiració per a noves polítiques als municipis catalans i en l’elaboració de la qual Sabadell ha participat de forma activa. Alhora durant la sessió s’ha convidat a dues entitats que han presentat les seves mesures i propostes d'ESS municipal. D’una banda, la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya (XES) que ha parlat de les seves “15 mesures cap a l’ESS als municipis” i, de l’altra, la Federació de Cooperatives de Treball, amb les seves “10 mesures per cooperativitzar els municipis”.

Ciutat promotora

L’Ajuntament de Sabadell és una de les quatre administracions catalanes promotores de la iniciativa i forma part de la Comissió Executiva d’aquesta entitat, integrada per Barcelona, Santa Margarida i els Monjos, Manlleu, Badalona, Girona, Mataró, Mieres, Sabadell i Santa Coloma de Gramenet. La Comissió té l’encàrrec de tirar endavant el Pla de Treball 2017-2019, que consta de tres línies estratègiques: enfortir l’Economia Social i Solidària a cada municipi, incidir i relacionar-se amb altres actors i compartir coneixements i experiències.

Els ajuntaments integrant de la XMESS són actualment: Arbúcies, Arenys de Munt, Argentona, Artés, Badalona, Barcelona, Cabrils, Callús, Cardedeu, Castellar del Vallès, Celrà, Cerdanyola del Vallès, Collbató, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, Girona, L’Hospitalet de Llobregat, Manlleu, Manresa (municipi col·laborador), Mataró, Mieres, Montornès del Vallès, Navàs, Palafrugell, Palau-solità i Plegamans, Prats del Lluçanès, Ripollet, Sabadell, Salt, Sant Adrià de Besòs, Sant Boi del Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Sana Margarida i els Monjos, Santa Perpètua de Mogoda, Sobremunt, Terrassa, Ulldecona, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú i Vilassar de Dalt.

L’ESS a Sabadell

Segons dades de la diagnosi entorn de l’ESS, Sabadell comptava l’any 2015 amb 194 iniciatives d’Economia Social i Solidària, la majoria pertanyents a la petita i mitjana empresa, amb un pes destacat de la microempresa. Gairebé la meitat d’aquestes entitats són cooperatives i a continuació les formes jurídiques més detectades són les associacions o fundacions sense ànim de lucre i les societats laborals (tant anònimes com limitades). Finalment, un petit percentatge està constituït per empreses d’inserció i centres especials de treball.

Més de la meitat de les iniciatives tenen una facturació que no supera els 250 mil euros l’any, mentre que una cinquena part declarava, l’any 2015, facturar més de 3 milions d’euros anuals. Per sectors d’activitat, predomina el sector serveis (serveis i productes per a la llar i empreses) en un 60%, seguit de les activitats educatives, culturals i de lleure, alimentació, salut i serveis a les persones, tèxtil i roba.

El tipus de contractació més habitual entre aquestes iniciatives d’ESS és la indefinida, superior al 80%. La diagnosi al respecte que està fent l’Ateneu Cooperatiu del Vallès confirma aquestes dades. Per a més informació sobre la Diagnosi elaborada el 2015, es pot consultar l’informe complert.