PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

  Ajuntament de Sabadell

 • Comencen els treballs de pacificació a l'entorn de l'Escola Joan Montllor

 • L'espai sobre la plataforma de la Ronda Oest és un espai d'ús ciutadà a Can Llong

 • El Pacte Industrial de la Regió Metropolitana ha celebrat a Sabadell una jornada sobre productivitat i qualitat del treball

 • La tercera edició del Festival Observa arriba a Sabadell del 23 de maig al 16 de juny

 • El 3r Saló Sakura Matsuri 2024 arriba a Sabadell per apropar l'essència del Japó a la ciutat

 • Les plagues urbanes són un problema arreu pel canvi climàtic

 • El festival Embassa't celebra aquesta setmana la 16a edició

 • L'Ajuntament reomple el llac del Parc Catalunya

 • El llac del Parc Catalunya recuperarà aviat la normalitat

 • Seguici de vigília de La Salut 2024

 • Millores en la seguretat i la senyalització dels carrers d'Osca, Avellaneda i Portugal

 • Noves actuacions a l'entorn de l'Escola Joanot Alisanda

 • Millores als entorns escolars de la ciutat, ara a l'Escola Miquel Martí i Pol

 • Obres per millorar l'accessibilitat al carrer de Sant Joan

 • S'instal·len dos nous passos elevats per a vianants a l'entorn de l'Escola Arraona i davant del CAP dels Merinals

 • Vacances de la Gent Gran 2024-2025

 • Espais cangur de l'Ajuntament de Sabadell

 • S'instal·len dos passos elevats a la Via Alexandra, al barri de Can Rull

 • Es millora la seguretat a l'entorn de les escoles Mas Boadella, Virolet i Servator

 • Noves escales i rampes entre els carrers de Bécquer i Plaute i a la plaça de Ròmul al barri de Can Rull

 • Es substitueixen 19 bancs i s'instal·len 4 cadires a la Via Aurèlia

 • Les obres del Portal Sud transformaran l'entrada a Sabadell

 • SBD Fira PRO: Formació i Treball 2024

 • L'Ajuntament impulsa la rehabilitació energètica dels habitatges municipals

 • Sabies que a Sabadell fa 14 anys que els nous edificis han de reaprofitar l’aigua?

 • Es millora la seguretat a l'entorn de les escoles Can Deu i Sant Julià

 • Novetats al servei de Policia Municipal de Sabadell

 • Renovació del mobiliari urbà de la ciutat

 • Sabadell celebra l'espectacle inaugural de la Capital de la Cultura Catalana 2024

  14
  Juny
  2022

  L’Ajuntament activa mesures addicionals per les altes temperatures

  L’objectiu és minimitzar els efectes de la calor extrema

  L’Ajuntament activa mesures addicionals per les altes temperatures

  Davant les altes temperatures s’estan patint aquests dies, l'Ajuntament de Sabadell continua treballant de manera coordinada amb els diferents serveis municipals pel pal·liar els efectes de la calor, motiu pel qual ha pres una sèrie de mesures addicionals en els actes públics i espais de més concurrència.

  A banda de les recomanacions habituals davant les altes temperatures el Govern municipal ha acordat, en coordinació amb a companyia Aigües Sabadell, la instal·lació de 4 punts d’hidratació públics a diferents espais de la ciutat. Aquests punts d’hidratació podrien arribar a ser 7 depenent de les necessitats i la disponibilitat. A falta d’acabar d’acordar les ubicacions exactes, entre aquesta tarda i demà es preveu la instal·lació a la plaça de la Creu de Barberà, a la plaça del Pi, a la plaça de les dones del tèxtil i a l’Eix Macià.

  Aquests punts, per beure aigua o hidratar-se se sumen a les més de 200 fonts d’aigua potable que estan ubicades a places, parcs i carrers de la ciutat.

  A més, en casos d’actes públics es poden prendre altres mesures específiques com es va fer el cap de setmana passat acordant amb voluntaris de l’ADF Sabadell el ruixat d’espais per rebaixar la temperatura. Cal destacar que els voluntaris de l’ADF ja estan realitzant torns de guàrdia pel perill potencial d’incendi en aquesta època de l’any.

  Aigües de Sabadell i l’Ajuntament també han acordat repartir ampolles d’aigua en els casals d’estiu organitzats des d’acció social.

  Alhora, es recomana a entitats de la ciutat que, sempre que els sigui possible, no facin actes en les hores més caloroses o que quan es facin activitats en camps de futbol s'obrin els aspersors. A més, s’aconsella que es begui beure aigua fresca regularment, sense esperar a tenir sensació de set i evitar els menjars molt calents o molt calòrics.

  Un altre aspecte important és que la gent descansi en lloc frescos, per això es recorda que els centres cívics estan oberts de dilluns a divendres en horari de 9 a 14 h i de 15.30 h a 21 h, excepte el de Gràcia que només obre a la tarda en horari de 15.30 h a 21 h. Tots aquests equipaments estan climatitzats i disposen de Sala relacional on la ciutadania, especialment les persones grans, s’hi poden estar durant l’horari d’apertura, que en alguns casos també inclou el cap de setmana.

  De fet, en cas d’alerta per onada de calor s’estudiarà ampliar els horaris d’obertura.

  L’Ajuntament, a més, vol posar èmfasi en la importància de prendre algunes mesures d’autoprotecció per combatre les fortes temperatures com ara controlar la temperatura a casa, utilitzar algun tipus de climatització o sinó intentar passar les hores de més calor en llocs climatitzats. Cal refrescar-se sovint, evitar sortir al carrer en les hores de màxima insolació o fer activitat física en les hores de menys calor.

  Cal defugir del sol directe al carrer, portar gorra o barret i roba lleugera, beure aigua i mullar-se sovint, s’aconsella també utilitzar roba lleugera de colors clars i no ajustada i procurar caminar per l’ombra.

  Cal evitar fer trajectes amb cotxe durant les hores de més calor i mai deixar a dins infants o persones fràgils amb les finestres tancades.

  Les recomanacions passen també per estar especialment atent a l’estat o situació de nadons i infants petits, gent gran i persones amb malalties cròniques.

  A més, cal tenir cura dels animals de companyia, procurant que tinguin aigua i ombra a l’abast, treure’ls a passejar en les hores més fresques.

  En conjunt, diverses de les mesures que l’Ajuntament preveu ja s’havien articulat en episodis anteriors d’altes temperatures però ara s’ha reforçat la coordinació dels diferents serveis per guanyar en eficiència, metre no sigui necessari activitat el protocol específic per Onada de Calor.

  Protocol en cas d’alerta d’onada per col·lectius vulnerables

  En cas d’Onada de Calor, hi ha un protocol específic que s’activarà tal i com preveu el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), que pot activar la fase d’alerta o pre-alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya per onada de calor entre l’1 de juny i el 30 de setembre.

  Una primera mesura és l’actualització per part d’Acció Social, en coordinació amb el professionals sanitaris, del cens de persones fràgils amb l’objectiu d’afavorir una actuació més ràpida i eficient en cas necessari. Es consideren grups especialment vulnerables les persones grans, especialment persones majors de 75 anys, que visquin soles i no tinguin ningú que en tingui cura; persones amb discapacitat física, psíquica o demències  que tinguin limitada la mobilitat i l’autocura, que visquin soles i no tinguin ningú que les supervisi; persones soles sense sostre que visquin a barraques, horts o similars; i nadons de famílies en situació d’infrahabitatge.

  En cas que s’activi l’alerta per onada de calor, l’Ajuntament deriva el llistat de persones més vulnerables a Creu Roja, que en farà un seguiment actiu a través de trucades telefòniques, visites presencials i lliurament d’elements de suport com aigua i fruita. En aquest cas, els equips de promotors de la Salut de Creu Roja surten amb més freqüència al carrer per donar consells relacionats amb la calor i repartir material si fa falta.

  D’altra banda, el servei municipal de teleassistència contempla diferents accions en funció de la intensitat de l’onada de calor i les característiques de la persona usuària. En aquest cas, es faran trucades de prevenció i seguiment i, en els casos de més risc, visites a domicili per fer prevenció i seguiment presencial.

  I pel que fa al servei d’atenció domiciliària, les treballadores familiars i auxiliars reforçaran l’assessorament i consells a les persones que atenen per minimitzar els efectes de les altes temperatures. Aquesta prevenció es fa, de fet, des que comença la calor i no només en episodis meteorològics extrems, atesa la fragilitat dels usuaris i usuàries.

  Categories Salut Tags altes temperatures, mesures preventives, Onada de calor