PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

14
Juny
2022

L’Ajuntament activa mesures addicionals per les altes temperatures

L’objectiu és minimitzar els efectes de la calor extrema

L’Ajuntament activa mesures addicionals per les altes temperatures

Davant les altes temperatures s’estan patint aquests dies, l'Ajuntament de Sabadell continua treballant de manera coordinada amb els diferents serveis municipals pel pal·liar els efectes de la calor, motiu pel qual ha pres una sèrie de mesures addicionals en els actes públics i espais de més concurrència.

A banda de les recomanacions habituals davant les altes temperatures el Govern municipal ha acordat, en coordinació amb a companyia Aigües Sabadell, la instal·lació de 4 punts d’hidratació públics a diferents espais de la ciutat. Aquests punts d’hidratació podrien arribar a ser 7 depenent de les necessitats i la disponibilitat. A falta d’acabar d’acordar les ubicacions exactes, entre aquesta tarda i demà es preveu la instal·lació a la plaça de la Creu de Barberà, a la plaça del Pi, a la plaça de les dones del tèxtil i a l’Eix Macià.

Aquests punts, per beure aigua o hidratar-se se sumen a les més de 200 fonts d’aigua potable que estan ubicades a places, parcs i carrers de la ciutat.

A més, en casos d’actes públics es poden prendre altres mesures específiques com es va fer el cap de setmana passat acordant amb voluntaris de l’ADF Sabadell el ruixat d’espais per rebaixar la temperatura. Cal destacar que els voluntaris de l’ADF ja estan realitzant torns de guàrdia pel perill potencial d’incendi en aquesta època de l’any.

Aigües de Sabadell i l’Ajuntament també han acordat repartir ampolles d’aigua en els casals d’estiu organitzats des d’acció social.

Alhora, es recomana a entitats de la ciutat que, sempre que els sigui possible, no facin actes en les hores més caloroses o que quan es facin activitats en camps de futbol s'obrin els aspersors. A més, s’aconsella que es begui beure aigua fresca regularment, sense esperar a tenir sensació de set i evitar els menjars molt calents o molt calòrics.

Un altre aspecte important és que la gent descansi en lloc frescos, per això es recorda que els centres cívics estan oberts de dilluns a divendres en horari de 9 a 14 h i de 15.30 h a 21 h, excepte el de Gràcia que només obre a la tarda en horari de 15.30 h a 21 h. Tots aquests equipaments estan climatitzats i disposen de Sala relacional on la ciutadania, especialment les persones grans, s’hi poden estar durant l’horari d’apertura, que en alguns casos també inclou el cap de setmana.

De fet, en cas d’alerta per onada de calor s’estudiarà ampliar els horaris d’obertura.

L’Ajuntament, a més, vol posar èmfasi en la importància de prendre algunes mesures d’autoprotecció per combatre les fortes temperatures com ara controlar la temperatura a casa, utilitzar algun tipus de climatització o sinó intentar passar les hores de més calor en llocs climatitzats. Cal refrescar-se sovint, evitar sortir al carrer en les hores de màxima insolació o fer activitat física en les hores de menys calor.

Cal defugir del sol directe al carrer, portar gorra o barret i roba lleugera, beure aigua i mullar-se sovint, s’aconsella també utilitzar roba lleugera de colors clars i no ajustada i procurar caminar per l’ombra.

Cal evitar fer trajectes amb cotxe durant les hores de més calor i mai deixar a dins infants o persones fràgils amb les finestres tancades.

Les recomanacions passen també per estar especialment atent a l’estat o situació de nadons i infants petits, gent gran i persones amb malalties cròniques.

A més, cal tenir cura dels animals de companyia, procurant que tinguin aigua i ombra a l’abast, treure’ls a passejar en les hores més fresques.

En conjunt, diverses de les mesures que l’Ajuntament preveu ja s’havien articulat en episodis anteriors d’altes temperatures però ara s’ha reforçat la coordinació dels diferents serveis per guanyar en eficiència, metre no sigui necessari activitat el protocol específic per Onada de Calor.

Protocol en cas d’alerta d’onada per col·lectius vulnerables

En cas d’Onada de Calor, hi ha un protocol específic que s’activarà tal i com preveu el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), que pot activar la fase d’alerta o pre-alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya per onada de calor entre l’1 de juny i el 30 de setembre.

Una primera mesura és l’actualització per part d’Acció Social, en coordinació amb el professionals sanitaris, del cens de persones fràgils amb l’objectiu d’afavorir una actuació més ràpida i eficient en cas necessari. Es consideren grups especialment vulnerables les persones grans, especialment persones majors de 75 anys, que visquin soles i no tinguin ningú que en tingui cura; persones amb discapacitat física, psíquica o demències  que tinguin limitada la mobilitat i l’autocura, que visquin soles i no tinguin ningú que les supervisi; persones soles sense sostre que visquin a barraques, horts o similars; i nadons de famílies en situació d’infrahabitatge.

En cas que s’activi l’alerta per onada de calor, l’Ajuntament deriva el llistat de persones més vulnerables a Creu Roja, que en farà un seguiment actiu a través de trucades telefòniques, visites presencials i lliurament d’elements de suport com aigua i fruita. En aquest cas, els equips de promotors de la Salut de Creu Roja surten amb més freqüència al carrer per donar consells relacionats amb la calor i repartir material si fa falta.

D’altra banda, el servei municipal de teleassistència contempla diferents accions en funció de la intensitat de l’onada de calor i les característiques de la persona usuària. En aquest cas, es faran trucades de prevenció i seguiment i, en els casos de més risc, visites a domicili per fer prevenció i seguiment presencial.

I pel que fa al servei d’atenció domiciliària, les treballadores familiars i auxiliars reforçaran l’assessorament i consells a les persones que atenen per minimitzar els efectes de les altes temperatures. Aquesta prevenció es fa, de fet, des que comença la calor i no només en episodis meteorològics extrems, atesa la fragilitat dels usuaris i usuàries.