PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

11
Juliol
2022

L’Ajuntament aposta per la formació i la lluita contra l’atur amb la projecció de dos nous centres d’innovació social i tecnològica

Inversió inicial de més de 4,2 milions d’euros per transformar els edificis Sallarès i Deu, i El Molí de Sant Oleguer

L’Ajuntament aposta per la formació i la lluita contra l’atur amb la projecció de dos nous centres d’innovació social i tecnològica

Sabadell disposarà de dos nous centres que completaran l’oferta actual de serveis del Vapor Llonch. L’objectiu essencial és fomentar la formació, l’ocupació i el desenvolupament de les capacitats per la lluita contra l’atur.

En concret, els dos equipaments donaran resposta a les necessitats actuals en matèria de formació i millora de les competències laboral de persones en atur i reciclatge de professionals amb instal·lacions més modernes i innovadores.

La Junta de Govern local ha donat llum verda a les obres que transformaran el conjunt arquitectònic de Sallarès i Deu i El Molí de Sant Oleguer. Ambdues actuacions suposaran una inversió superior als 4,2 milions d’euros i estaran enllestides a principis del 2024.

Sallarès i Deu

El projecte de més envergadura serà el corresponent al conjunt arquitectònic de Sallarès i Deu. En aquets cas, la Junta de Govern Local ha adjudicat avui el projecte d’obres per recuperar una part de l’edifici de Sallarès i Deu i adequar-lo com a Centre d’Innovació Social Tecnològic. L’import d’adjudicació és de 4.142.986,44 euros i el termini d’execució estimat és de setze mesos. Aquesta adjudicació correspon a una part del complex, l’anomenat sector 1, amb una superfície construïda de 2.079,65 metres quadrats.

Sallares Deu serà un centre especialitzat i d’excel·lència, en matèria de formació, i que s’adaptarà a les noves necessitats del mercat de treball, tant per a treballadors en situació d’atur com els que estan en actiu.

Està previst que en el futur, l’edifici acolli la nova Escola de Restauració, i també el nou Centre avançat de formació per a la transició digital. Tot plegat comportaria una inversió superior als 9,1 milions d’euros. També es manté el propòsit d’ubicar instal·lacions per al Rebost Solidari a una altra de les naus.

La nova Escola de Restauració permetria donar resposta a les necessitats formatives d’aquest sector en matèria de formació, recursos humans, investigació, ideació, etc., tenint en compte l’actual context i que les instal·lacions de l’actual Escola al Vapor Llonch han quedat obsoletes. Alhora, el centre actuaria com a motor de noves iniciatives empresarials i formatives. D’aquesta manera, l’Ajuntament vol abordar les dificultats que afecten les possibilitats de la ciutadania a l’hora de qualificar-se, formar-se, trobar feina o bé millorar la que ja tenen i projectar-se professionalment. A més, es vol contribuir a la reducció de les desigualtats laborals, socials i de gènere.

Entre els espais, l’Escola comptarà amb aules diverses, cuina equipada amb les tècniques i tecnologies més modernes, taller de sala restaurant i espai de cuina demostrativa, entre altres instal·lacions.

L’equipament servirà per millorar l’ocupabilitat amb especial atenció a persones en atur o en situació de dificultat. Així mateix, oferirà formació especialitzada i de reciclatge professional i facilitarà personal altament qualificat al teixit empresarial d’aquests sectors. Oferirà una formació de màxima qualitat, tant presencial com telemàtica, fet que les consolidaria com a referents arreu dins els seus sectors.

Per la seva banda, el Centre avançat de formació per a la transició digital afavorirà el salt tecnològic de les empreses del territori i permetrà formar als treballadors i treballadores com també a la ciutadania en general per adaptar-se el millor possible al nou context digital. Amb tot comportarà també més oportunitats dins l’àmbit laboral com nous serveis a les empreses.

El contracte actual d’obres s’ha distribuït en dos lots. El lot 1, corresponent a l’edificació i urbanització del projecte, s’ha adjudicat a l’empresa Vesta Rehabilitación SL per un import de 3.265.427,26 euros i un termini d'execució de 16 mesos. El lot 2, corresponent a les instal·lacions, s’ha adjudicat a Gestion integral de instalaciones SL per un import de 877.559,18 euros i un termini d'execució de 10 mesos.

Sallarès i Deu és un complex industrial de caràcter singular, situat al barri de Gràcia, que va ser adquirit per l’Ajuntament l’any 2018. Per tal de donar solucions al conjunt de l’edifici, el juny de 2019 es va convocar un concurs de projectes arquitectònics. La proposta “Intersticis Actius”, de Julià Arquitectes Associats SL, va ser l’escollida.

Conjunt arquitectònic protegit

El conjunt consta com a protegit pel Pla especial de Protecció dels Béns Arqueològics, Mediambientals i Arquitectònics de Sabadell (PEPBAMAS). El formen 4 naus paral·leles als carrers de Cellers i de Viladomat i un cinquè edifici, perpendicular a aquestes naus, amb façana al carrer de Jacint Verdaguer.

Aquesta actuació serà cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional FEDER, dins la línia d’actuació Espai d’Innovació per la Cohesió Social per promoure la inclusió, la cohesió social i lluita contra la pobresa, suposant la regeneració física d’un edifici existent en zona urbana, que ha de contribuir al desenvolupament regional i local.

Molí de Sant Oleguer

De les dues obres, les del Molí de Sant Oleguer estaran enllestides en cinc mesos un cop s’adjudiqui el projecte. El nou centre serà un equipament per desenvolupar programes d’ocupació de persones en atur de les especialitats d’horticultura i jardineria, dinamització esportiva i altres i alhora per atendre persones en tractament de salut mental en el seu procés de rehabilitació laboral.

La Junta de Govern Local ha aprovat avui l’expedient de contractació de les obres, que compten amb un pressupost de licitació de 131.375,94 euros.

Les actuacions inclouen un canvi en la distribució de la planta baixa i la planta primera amb la finalitat d’adaptar els espais actuals de l’alberg en aules i tallers. A la planta baixa, on s’ubica ara el menjador, hi haurà dues aules, i a l’espai d’estada actual, s’hi ubicarà un petit mòdul destinat a oficines.

La primera planta es dividirà en diversos espais. A la nau principal es conservaran els quatre dormitoris dels extrems i s’hi ubicaran dues oficines i dos tallers. La part central es convertirà en dos tallers grans, i l’ala oest es redistribuirà per tal de dotar la planta d’un servei higiènic adaptat i un petit magatzem. A la resta de l’edifici no hi haurà més canvis de distribució.

El projecte també inclou una posada a punt de l’equipament. En aquest sentit, es duran a terme tasques de pintura, el manteniment de fusteries i la revisió de sanitaris i aixetes, entre d’altres.

El Molí de Sant Oleguer es va construir entre el 1777 i el 1792. Es tracta d’un edifici històric que forma part del llegat de l’activitat industrial lligada al riu Ripoll. L’última rehabilitació integral es va portar a terme el 2008, quan es va adaptar l’equipament per convertir-lo en un alberg juvenil i espai museístic.