PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

18
Juny
2014

L’Ajuntament i l’ADF de Sabadell porten a terme un seguit d’accions per a la prevenció d’incendis forestals

La campanya de vigilància es va iniciar el 14 de juny

La Agrupació de Defensa Forestal (ADF) de Sabadell, un any més, juntament amb l’Ajuntament de Sabadell estan executat les obres previstes en el Pla de Prevenció d’Incendis Forestals del municipi amb ajuts de Generalitat i de la Diputació de Barcelona. Aquestes accions inclouen el manteniment de diferents camins com el de Ribatallada, Can Moragues Vell a la Serra de Sant Iscle per Can Togores i Can Vilar, i el camí de Can Vilar al camí de Can Casamada.

La campanya de vigilància es va iniciar el 14 de juny. A dia d’avui el risc d’incendi als nostres boscos és elevat per culpa de les altes temperatures i per això cal estar preparats per a qualsevol intervenció.

Josep Ayuso, tinent d’alcalde de l’Àrea de Presidència, Economia i Serveis Centrals, ha volgut agrair, en primer lloc

la gran tasca que fan a l’ADF, els agents rurals i la unitat de vigilància rural de la Policia Municipal i dels Bombers quan és necessari la seva intervenció. Perquè hi ha unes dades objectives: gairebé el 60% de la superfície del Vallès Occidental és forestal, per tant això té riscos amb factors mediambientals negatius com la sequera o el vent, que ens poden portar a incendis. Tothom té a la memòria el que va succeir al 2003 amb 5 pèrdues humanes a Sant Llorenç i unes 4.500 hectàrees cremades.  A partir d’aquest trist episodi, els alcaldes i alcaldesses de la comarca van iniciar un pla per millorar la superfície forestal. Un punt d’inici que vol millorar la qualitat dels boscos i la gestió forestal, i que el bosc produeixi: amb ocupació i producció econòmica per aconseguir biomassa.

Lluís Monge, regidor de Sostenibilitat, ha afegit que

l’any passat vam corregir el conveni que era molt limitat, i hem reforçat amb més recursos l’ADF, tot i que les seves necessitats són grans i tota l’ajuda, de tots, és poca ja que tots ens hem d’implicar en la prevenció d’incendis tant a nivell de ciutat com també de comarca i de país.

Finalment Enric Sapés, Cap d’Operativa de l’ADF, ha comentat en la roda de premsa d’aquest matí:

ha plogut, seguirà plovent i això ens tranquil·litza uns quinze dies però l’estiu és llarg. Des que es va fundar l’ADF, a l’any 96, tenim actualment el millor equip i el més format.

Per la campanya d’estiu, es compta amb 18 components del grup d’intervenció i 21 components del grup de suport d’intervenció. Tots ells són voluntaris amb formació contínua realitzada durant tot l’any i equipats amb els equips de protecció personal necessaris. Com cada any es compta amb el camió Unimog amb quit d’aigua de 3000 litres preparat per l’extinció d’incendis, dos vehicles tot terreny 4x4 pick-up amb uns quids d’aigua de 200 i 600 litres de capacitat respectivament, tots ells propietat de l’ADF. Aquests vehicles tot terreny faran exclusivament tasques de vigilància i estan preparats per una primera intervenció amb eines manuals. També poden fer, aprofitant el coneixement del territori, l’acompanyament dels vehicles de Bombers, en cas d’incendi.

El Consell Comarcal ha cedit a la Federació d’ADF un vehicle 4x4 que s’ha posat a disposició de la comarca per la coordinació de tots els efectius en cas d’incendi. Aquest vehicle ja és operatiu.

També es compta amb el Pla d’Informació i Vigilància contra Incendis Forestals (PIV), amb el qual la Diputació de Barcelona, en col·laboració amb l’Ajuntament de Sabadell i l’ADF de Sabadell, dóna suport als municipis en la prevenció dels incendis. 

El PlV està estructurat en diferents rutes territorials amb l’objectiu d’informar als usuaris del bosc que trobi en el seu recorregut de les disposicions legals vigents relatives a la prevenció d’incendis forestals, així com de detectar i comunicar amb la màxima velocitat els inicis d’incendi forestal i també totes les incidències relacionades amb l’incompliment de la normativa entre d’altres. En el de Sabadell, forma part de la ruta de Castellar del Vallès.

Tasques d’aquest any

Durant aquest any 2014,  s’ha portat diferents tasques de manteniment de camins, s’han realitzat tasques de formació contínua mensualment, a nivell intern de l’ADF Desplegament de línia atac incendi, funcionament de bombes impulsió, seguretat en maniobres extinció, funcionament eines manuals i mecàniques), així com un curs de formació conjunt de Federació a nivell comarcal.

També s’ha portat a terme un simulacre de gran incendi forestal conjunt amb tota la comarca a través de la Federació ADF Vallès Occidental.

Els anys 2011 i 2012 es va obrir la línia de defensa contra incendis forestals, que va des del camp de vol de Can Moragues-Togores-Serra de Sant Iscle. Es va actuar en una amplada aproximada de 50 m disposats 25 m a banda i banda del camí. Aquest vial és estratègic i forma part de la xarxa viària bàsica de prevenció d’incendis del municipi definit en el Pla de Prevenció d’Incendis Forestals. Per aquesta raó, s’ha aclarit la massa mixta de pins fins aconseguir una clara discontinuïtat en la massa forestal que dificultés la transmissió del foc. Durant aquest hivern s’han fet tasques de desbrossada i manteniment d’aquesta franja.

En anteriors campanyes, l’ADF de Sabadell va instal·lar dos punts d’aigua aptes per a helicòpters un a l’ermita de Togores (2004) i l’altre al Santuari de la Mare de Déu de la Salut (2006) per tal de protegir aquest sector en cas d’emergència per incendis forestals.

Amb la instal·lació d’aquests 2 punts d’aigua es pretén que cap d’ells es col·lapsi pels mitjans aeris i terrestres en cas d’emergència. Actualment es disposa d’una xarxa de punts d’aigua per actuar en cas d’incendi en la part nord del terme amb considerable massa boscosa i que no disposava d’aquestes infraestructures. A més a més, donaria cobertura als termes veïns com Polinyà o Castellar del Vallès.

Dades del Pla de Prevenció d’Incendis

El PPI de Sabadell vigent comprèn el període 2012-2015. Aquest document conté els programes generals d’inversions i despeses per tal de desenvolupar les actuacions previstes i temporitzades per anys. Per aquest període, aquests programes tenien un cost previst de 31.957 € (incrementat amb la desviació de l’IPC de cada any).