PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

25
Agost
2020

L’Ajuntament prepara actuacions per minimitzar la presència de la galeruca de l’om

Està previst realitzar dos tractaments mitjançant canó polvoritzador dirigit a les capçades dels arbres durant les nits del 30 al 31 d’agost i del 5 al 6 de setembre en els principals carrers afectats

L’Ajuntament prepara actuacions per minimitzar la presència de la galeruca de l’om

Durant les darreres setmanes, tant a la nostra ciutat com a municipis del nostre entorn, s’està detectant una presència excepcional de galeruca, un escarabat que s'alimenta de les fulles dels oms.

Aquest insecte, tot i que és totalment inofensiu per a les persones, pot provocar molèsties, ja que quan es fa de nit, les galeruques, com molts altres insectes, es veuen atrets per la llum dels habitatges, s’hi apropen a les finestres i entren a les llars.

Si bé durant els darrers anys, de forma genèrica, la galeruca no ha presentat cap problema per a l’arbrat ni per a les veïnes i veïns de la ciutat, les condicions climàtiques aquest 2020 han afavorit un desenvolupament intens de la plaga. 

L’Ajuntament està duent a terme actuacions relacionades amb el seguiment de l’evolució de l’insecte mitjançant punts de control distribuïts per diferents zones amb oms de la ciutat. L'objectiu d'aquests punts és tenir una visió global de com es desenvolupa la plaga, quina és l'afectació i com es desplaça per la ciutat; això permet poder actuar amb suficient anticipació perquè no es superin llindars tolerables. També s’està fent un seguiment de les peticions ciutadanes que es van rebent al respecte.

Una segona línia de treball consisteix en les actuacions per reduir la presència de la plaga i per potenciar la fauna auxiliar que ajuda a controlar-la de forma natural: eliminació de rebrots i de branques i oms secs, evitar podes intenses passada la primavera i prioritzar tractaments amb endoteràpia puntuals en lloc de tractaments aeris per evitar afectar la fauna auxiliar que, de forma natural, ajuda a controlar la plaga.

Finalment, atenent a la situació actual i per tal de reduir les molèsties, està previst realitzar dos tractaments aeris amb aigua i un adob foliar, mitjançant canó polvoritzador, dirigit a les capçades dels arbres durant les nits del diumenge al dilluns, 30-31 d’agost i 5-6 de setembre en els principals carrers afectats.

Pel que fa a l’actuació com a plaga fitosanitària, la seva gestió i tractament queda regulat per la normativa europea sobre l’ús sostenible dels productes fitosanitaris (essent la transposició de la directiva europea a l'ordenament espanyol el Real Decret 1311/2012). Aquesta normativa, per tal de millorar la salut de les persones, restringeix al màxim possible la utilització de productes de síntesi química per combatre aquests tipus de plaga en parcs i jardins urbans. Només hi ha un insecticida que es pot aplicar en el control de la galeruca que afecta les larves, no els adults. I en aquest moment, s’ha detectat que la plaga a la ciutat és adulta. Per aquest motiu, no està justificat realitzar cap tractament químic.

Què és la galeruca de l’om?

La galeruca de l'om (Xanthogaleruca luteola) és un escarabat que s'alimenta de les fulles dels oms, tant en fase de larva com en fase adulta, provocant defoliacions (pèrdua de fulles) a l'estiu. Els adults passen l'hivern refugiats i a la primavera s'alimenten de les fulles, on fan la posta. Les larves que surten d'aquests ous continuen menjant les fulles fins la seva maduresa, fase en la que passen a l'estat de pupa refugiades en esquerdes, tronc, fins a la metamorfosis convertint-se en adults.