PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

14
Juny
2022

L’Ajuntament presenta el dispositiu per una revetlla segura

Entre les mesures: el reforç de la recollida de residus, l’increment de la neteja viària i l’augment de la presència de cossos de seguretat a la via pública

L’Ajuntament presenta el dispositiu per una revetlla segura

La revetlla de Sant Joan d’aquest any arriba amb un escenari de normalitat gairebé com les d’abans de la pandèmia. És per això que la celebració de la revetlla de 2022 comportarà l’activació del dispositiu especial a Sabadell per tal de garantir una celebració el més segura possible. En aquesta línia, diferents cossos de prevenció, seguretat i emergències actuaran de manera coordinada per tal de reforçar la sensibilització i facilitar l’actuació en cas necessari. Entre les mesures hi ha l’increment de la vigilància als carrers i s’intensificarà la recollida de residus i la neteja viària.

Avui s’ha escenificat el dispositiu de coordinació entre els diferents cossos i serveis en una roda de premsa a la què han assistit els seus representants. El tinent d’alcaldessa de Seguretat i Civisme, Jesús Rodríguez, ha aprofitat per

“demanar responsabilitat i respecte a la ciutadania. Tots i totes volem gaudir de la festa i nosaltres treballem per evitar riscos i reduir les imprudències”.

Des de l’Ajuntament es convida la ciutadania a gaudir de la revetlla respectant, però, en tot moment les mesures de precaució relatives a qüestions com el consum d’alcohol, la manipulació d’objectes pirotècnics, el civisme o el respecte. Així mateix, també es demana tenir en compte els consells relacionats amb els animals de companyia durant la celebració.

Patrullatge i prevenció

De cara a la revetlla, Policia Municipal duplicarà el nombre habitual de patrulles, que recorreran la ciutat durant el vespre i nit per reforçar la vigilància i actuar en cas que sigui necessari. També es preveu ubicar controls d’alcoholèmia per afavorir la seguretat del trànsit. En tot plegat, com en les accions de sensibilització i prevenció prèvies, prendran part, així mateix, Mossos d’Esquadra, Bombers i els ADF i es comptarà amb la col·laboració dels Voluntaris de Protecció Civil.

Eduard Clarella, sergent de Bombers de Sabadell, ha explicat que els Bombers de la Generalitat han previst un dispositiu de reforç del personal de guàrdia per atendre tant els serveis com les necessitats tècniques i logístiques que es puguin derivar de la revetlla. En aquest sentit, a Sabadell es reforçarà el parc amb quatre bombers, que s’afegiran a la dotació habitual de vuit, i també s’adequarà la jornada dels Auxiliars d’Ofici Forestal atenent a l’evolució de les actuacions. Aquests reforços es mantenen durant el dia 24 de juny. Així mateix, s’establirà un punt control de Coordinació al parc en contacte amb l’ADF de Sabadell. De fet, Andrés Navarro, representant de l’ADF, ha especificat que els efectius de l’Agrupació de Defensa Forestal estaran activats des del dia 22 fins al 24 de juny a la tarda, en coordinació amb Bombers.

Pel que fa al cos de Mossos d’Esquadra, Enric Cervelló, cap de l’Àrea Bàsica Policial (ABP) de Sabadell, ha explicat que el cos augmentarà un 30% els efectius en el dispositiu de Sant Joan.

“Tothom vol un entorn segur en el què passar una bona revetlla, i des de Mossos posem el nostre gra de sorra en la seguretat pública”, ha afirmat Cervelló.

Luis de la Torre, representant de Protecció Civil, informava avui que pel dispositiu de Sant Joan

“com cada any, ens coordinem amb la Policia Municipal per atendre qualsevol situació en la què puguem ajudar. Hi haurà sis persones fent guàrdia en els punts més concorreguts per ajudar quan sigui precís”.

Més de 150 efectius en recollida de residus i neteja

En el dispositiu específic de recollida i neteja per als dies 23 i 24, activat amb motiu de la revetlla, prendran part més d’un centenar d’operaris i operàries, que es sumaran als serveis habituals de neteja. En total, al conjunt de serveis d’aquest àmbit prendran part més de 150 persones.

Coincidint amb la revetlla, es posa en marxa un servei especial de recollida selectiva i neteja viària per reduir al màxim la presència de residus a la via pública. En aquest sentit, el dia 23 de juny es farà la recollida de contenidors de cartró de manera preventiva i el dia 24 s’avançarà l’horari de la recollida selectiva.

Pel que fa a la neteja, i al marge del servei ordinari, s’ha previst un servei addicional  per netejar carrers, places, zones verdes i altres espais d’estada.

En tot plegat es demana la col·laboració ciutadana i que si es detecta que s’està produint algun acte incívic o vandàlic relacionat amb la pirotècnia o el foc, s’avisi immediatament els cossos d’emergència. El telèfon de contacte és el 900 112 092.

Especial atenció als animals

Durant les festes en què es fa servir pirotècnia es recomana que es prioritizin els petards de llum i no els que fan soroll i, en tot cas, sempre s’ha d’evitar fer ús de petards de gran potència, ja que hi ha persones i animals especialment sensibles al soroll.

Marta Morell, tinenta d’alcaldessa de Benestar animal, ha recordat que

“existeixen artefactes pirotècnics que no produeixen detonació, sinó que són de colors. Estem acostumades a associar el soroll a la festa i crec que hem d’avançar en associar el color amb la diversió. Els sons d’alguns petards intensos pot arribar a provocar tremolors, taquicàrdies o fins i tot la mort de gossos, gats i ocells. D’aquesta manera, farem que tothom se senti còmode i segur durant aquesta festa”.

Per això, l’Ajuntament emet una sèrie de consells específics a la ciutadania per evitar els perjudicis dels petards en els animals:

  • És recomanable buscar un lloc tranquil i apartat on passar la revetlla amb els animals de companyia.
  • Si l’animal es vol amagar, procureu que trobi un lloc segur i còmode.
  • Servirà d’ajuda fer una passejada llarga abans de la revetlla perquè l’animal estigui més cansat durant la nit.
  • Abans d’administrar algun medicament tranquil·litzant, s’ha de consultar la clínica veterinària de referència sobre la conveniència del producte.

Revetlles veïnals

Enguany l’Ajuntament dona suport a 18 revetlles veïnals a diferents punts de la ciutat que volen celebrar de manera comunitària la festivitat de Sant Joan, i ha autoritzat quatre fogueres: al Torrent del Capellà, a la plaça de Triana, a la ronda de Santa Maria i a la plaça del Treball.

Prevenció d’incendis

De cara a la revetlla es recorda que està prohibit llençar petards, coets, focs d’artifici o altres artefactes que continguin foc en terrenys forestals com també a la franja de 500 m que els envolta.

D’altra banda, per tal de reduir riscos, i a banda de les actuacions de sensibilització i actuació, l’Ajuntament ha realitzat una neteja d’espais forestals urbans a tots els districtes de la ciutat i les tasques finalitzaran el divendres 17 de juny. Enguany s’està desbrossant una superfície verd total de 919.690 m2 (zones forestals com ara diversos punts del rodal del Ripoll, Castellarnau, el Parc Agrari, les àrees de lleure, la zona d’horta municipal i altres espais naturals).

Així mateix, per tal d’extremar les precaucions, el període de tancament de les àrees de pícnic i barbacoes serà entre les 14.00 h del 23 de juny i les 9.00h del dia 27 de juny.

Consells sobre pirotècnia