PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

30
Juliol
2014

L’Ajuntament recorda algunes recomanacions per evitar la proliferació del mosquit tigre

els ciutadans i ciutadanes tenen un paper molt important en evitar la proliferació del mosquit tigre, ja que es calcula que més del 90% d'espais on l’insecte pot criar són privats.

Com és habitual en èpoques de calor, l’Ajuntament vol recordar a la ciutadania alguns consells per evitar la proliferació del mosquit tigre. Si bé les queixes rebudes als serveis municipals per part de la ciutadania per molèsties ocasionades per mosquit tigre són molt reduïdes, cal continuar endavant amb la sensibilització entre la població i no abaixar la guàrdia. És per això que, un any més, s’han distribuït díptics informatius en tots els districtes de la ciutat i es continuen recordant les recomanacions que cal tenir en compte. Val a dir que els ciutadans i ciutadanes tenen un paper molt important en evitar la proliferació del mosquit tigre, ja que es calcula que més del 90% d'espais on l’insecte pot criar són privats.

El mosquit tigre (Aedes albopictus) és una espècie invasora que prové del sud-est asiàtic. És un vector potencial de malalties víriques tropicals i és molt molest per les seves picades. A casa nostra, habita i cria principalment en zones urbanes. Es va veure per primera vegada a Catalunya el 2004.

La manera més efectiva de frenar la proliferació del mosquit és evitar la posta d'ous i el creixement de les larves. Això només s'aconsegueix eliminant els llocs d'aigua on creixen, habitualment acumulacions en recipients que es deixen a la intempèrie.

El mosquit tigre pon ous a qualsevol lloc de petites dimensions, susceptible de quedar inundat i que contingui aigua durant uns quants dies.

Perquè un ou de mosquit tigre esdevingui un mosquit adult, calen dues condicions imprescindibles: que la temperatura sigui prou alta, com a l'estiu; i que les larves i pupes romanguin a l'aigua.

Si l'aigua on creixen s'evapora o s'elimina, les larves i pupes moren sense poder arribar a desenvolupar el mosquit. Per això és important evitar mantenir envasos que facin de receptacle d'aigua estancada durant més de deu dies.

Als domicilis, la millor solució per prevenir i controlar el mosquit és retirar els recipients que contenen aigua o neutralitzar-los foradant-los, invertint-los, cobrint-los o canviant-ne l'aigua setmanalment.

Què puc fer a casa meva?

Només cal seguir aquests consells:

  • S’han de detectar els recipients que puguin contenir aigua a l’exterior de casa, com ara pots, gerros, cendrers, plats, cisternes, regadores, abeuradors... 
  • Cal treure’n l’aigua encara que sembli que no hi ha larves. N’hi ha prou amb llençar l’aigua a terra o a la gespa, les larves moriran immediatament.
  • Després només cal procurar que els recipients no es tornin a omplir d’aigua, per exemple, posant-los cap per avall.
  • Cal tapar hermèticament, sigui amb una tapa o amb tela mosquitera, els dipòsits d’aigua.
  • S’ha de posar sota cobert o bé cap per avall o cobrir amb una lona les barques, carretons o remolcs.
  • Cal eliminar (portant-los a la deixalleria) els pneumàtics vells.
  • És recomanable posar peixos vermells, que es mengen les larves del mosquit, en basses ornamentals i fonts de jardí.
  • És recomanable netejar anualment les canaleres de teulats i terrasses.
  • També és bo buidar  l’aigua d’embornals i desaigües.

Cal revisar periòdicament casa nostra i conscienciar les persones dels nostre entorn que facin el mateix a casa seva. Si ho fem a consciència, en una setmana haurà disminuït el nombre de mosquits.