PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

13
Febrer
2019

L’Any Colla de Sabadell esdevé també commemoració del Govern de la Generalitat

El periodista i escriptor Joan Safont s’incorpora com a comissari de l’Any

L’Any Colla de Sabadell esdevé també commemoració del Govern de la Generalitat

L’Any Colla de Sabadell, que commemora al llarg del 2019 l’aparició a la nostra ciutat d’aquest grup que va ser un revulsiu dins el panorama cultural català als anys 1920, ha esdevingut també una commemoració del Govern de la Generalitat de Catalunya.

Per aquest motiu, la Institució de les Lletres Catalanes –que va néixer l’any 1937, en part gràcies a l’empenta dels escriptors sabadellencs Francesc Trabal, Joan Oliver i Armand Obiols–, organisme dependent del Departament de Cultura, ha posat en marxa un web que agrupa tota la informació de l’Any. I també ha nomenat el periodista i escriptor Joan Safont comissari d’aquest esdeveniment. A més, ha posat en marxa un nou logotip seguint el llibre d’estil de les commemoracions i organitzarà una exposició i un acte central a Barcelona.

L’Any l’han presentat avui Maties Serracant, alcalde de Sabadell; Laura Borràs, consellera de Cultura; Joan-Elies Adell, director de la Institució de les Lletres Catalanes, i Joan Safont, comissari de l’Any Colla de Sabadell.

Maties Serracant ha afirmat que 

amb la commemoració del centenari de la Colla de Sabadell volem reivindicar un moment culturalment molt ric a la nostra ciutat –el dels anys 1920– i també el clar compromís antifeixista de Joan Oliver, Francesc Trabal i Armand Obiols, que van tenir un paper decisiu al costat del Govern republicà durant la Guerra civil.

Dos logos amb imatges de la Colla

El logo dels 100 anys de la Colla de Sabadell parteix de la juxtaposició que l’artista sabadellenc Ricard Efa ha fet de dues fotografies de dos moments diferents. D’una banda, una fotografia d’autor desconegut que mostra quatre homes d’esquena, amb pantalons i americana i el cap cobert, saltant i, possiblement, també orinant. L’altra imatge és la més coneguda del campament a la font del Saüc, a Matadepera el juliol del 1919, en què Joan Oliver i Antoni Vila Arrufat enlairen un bastó amb una barra de pa travessada com si fos un para-sol.

Per la seva banda, la imatge que il·lustra el logo de la Comissió 100 Anys de la Colla de Sabadell es basa també en dos moments diferents protagonitzats per la Colla. D’una banda, el pa de la sortida cap a la font del Saüc, però en aquesta ocasió travessat per un paraigua. Aquest estri fa referència als paraigües oberts de cap per avall que membres de la Colla instal·laven a la plaça Major entre el 1920 i el 1922, on barrejaven, per vendre, romanços que ells mateixos publicaven sota el segell d’Edicions “No me olvides” amb impresos de literatura de canya i cordill. Aquest logo l’ha dissenyat Ricard Efa i inclou els colors negre i blau.

Actes diversos

Ara per ara, l’Any Colla de Sabadell ja ha vist aflorar alguns actes, com una excursió performativa a la font del Saüc; un recital de poesia de Pere Quart a càrrec de Feliu Formosa, Cinta Massip i Joan Alavedra; l’espectacle Cordialitat jocunda a la Unió Excursionista de Sabadell; la presentació del número 16 de la revista Vallesos –que conté un dossier divulgatiu dedicat a la Colla–; i la presentació del Bestiari de Pere Quart a LaSala. Avui a la tarda també hi ha un acte de presentació de la Colla a la Biblioteca Sant Antoni - Joan Oliver de Barcelona, a les set de la tarda.