PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

14
Març
2019

L’Arxiu Històric de Sabadell ingressa el fons de Solidaris amb el Poble Sahrauí

L’entitat, dedicada a l’agermanament entre Sabadell i l’Argub, va ser activa entre el 1977 i 2017

L’Arxiu Històric de Sabadell ingressa el fons de Solidaris amb el Poble Sahrauí

L’Arxiu Històric de Sabadell (AHS) ha rebut el fons de Solidaris amb el Poble Sahrauí, que inclou tota la documentació generada per aquesta entitat sabadellenca que va ser activa entre el 1977 i el 2017. El conformen unes 35 capses de documents i alguns àlbums fotogràfics, com també documentació de format gran. Es tracta d’un testimoni de la solidaritat especialment viva a Sabadell després de la creació dels ajuntaments democràtics. Ara l’AHS en durà a terme les operacions necessàries per a posar el fons a disposició del públic.

Enguany s’esdevindrà el 30è aniversari de l’agermanament de Sabadell amb l’Argub, municipi del Sàhara Occidental. Una experiència que ha ajudat a establir relacions de col·laboració i de cooperació entre ambdues ciutats. El compromís amb l’agermanament es renovà el 2014, amb motiu dels 25 anys de l’agermanament.

Solidaris amb el Poble Sahrauí va desplegar un bon nombre d’activitats de difusió, sensibilització i suport polític, entre les quals, contes, sopars solidaris, actes de difusió com ara “Saps on és el Sàhara?” (març de 1997), amb la construcció d’un mapa gegant del Sàhara occidental, tallers infantils, muntatge d’una haima i informació de la campanya de colònies 1996 i de la Caravana.

Ja abans de l’agermanament de Sabadell amb l’Argub s’havien dut a terme diversos manifestos de suport a la lluita i al Front Polisario (1977 i 1979), conferències pels barris sabadellencs dins les jornades antiimperialistes, exposicions, díptics explicatius, acollides de nois i noies de colònies (1988), etc. L’entitat també es va fer càrrec de la Casa de Malalts, que ajudava els refugiats que tenien molts problemes d’assistència mèdica. Els malalts que passaven pels hospitals catalans tenien la possibilitat de fer la convalescència en aquest habitatge, la primera casa de malalts sahrauís de l’Estat, inaugurada a Sabadell el 1998. També es varen crear les comissions mèdiques als campaments de la RASD, on s’enviava personal mèdic per a ser atesos als campaments.

Actualment l’activitat que duia a terme Solidaris amb el Poble Sahrauí té continuïtat gràcies a un conjunt de joves al voltant del Taller d’Art Creació i Cultura. D’altra banda, ha anat agafant força la cooperació sanitària amb l'Hospital del Parc Taulí, mitjançant les comissions quirúrgiques que treballaven en els camps de refugiats i que s'han mostrat més eficaces que no pas el servei que es prestava des de la casa d'acollida de malalts. Així, l'impacte sobre la població es multiplica.

Per un altre costat, el 2011 l’Arxiu Històric de Sabadell va acollir l’estada de formació de dos arxivers procedents de l’Arxiu Nacional Sahrauí, en tant que membre de l’entitat Arxivers Sense Fronteres. Ara l’ingrés del fons de Solidaris amb el Poble Sahrauí diversifica les fonts disponibles per a la recerca.

Solidaris amb el Poble Sahrauí

A Sabadell, la comissió Sabadell Solidari va ser l’embrió que va constituir el conjunt d’entitats impulsores i l’Ajuntament per vertebrar tots els moviments i organitzacions de solidaritat a favor del que llavors s’anomenava Tercer Món. La comissió recollia la tasca feta per la Lliga dels Drets dels pobles, en un primer moment, i després l’Associació Catalana d’Amics amb el Poble Sahrauí (ACAPS) de Sabadell. D’una banda, la comissió impulsora es va convertir en Fundació Sabadell Solidari i, de l’altra, l’ACAPS esdevingué Solidaris amb el Poble Sahrauí. Més endavant s’hi va incorporar Sabadell Acull Infants Sahrauís, l’associació que organitzava la vinguda de nens sahrauís de colònies a la nostra ciutat. Totes han estat catalitzadores de les mobilitzacions ciutadanes de suport al poble del Sàhara Occidental.