PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

02
Octubre
2020

L’Arxiu Històric participa en una xerrada telemàtica sobre els fotògrafs pictorialistes sabadellencs

És la primera Fototertúlia que organitza l’associació cultural Fotoconnexió i es parlarà, entre altres, de Joan Vilatobà, Albert Rifà i Francesc Casañas

L’Arxiu Històric participa en una xerrada telemàtica sobre els fotògrafs pictorialistes sabadellencs

El dilluns 5 d’octubre, a 2/4 de 7 de la tarda, tindrà lloc la conferència en línia Els fotògrafs pictorialistes sabadellencs. Es tracta de la primera Fototertúlia que organitza l’associació cultural Fotoconnexió, amb el suport de l’Arxiu Històric de Sabadell (AHS). El ponent serà un dels tècnics d’imatge i so de l’AHS i el públic interessat hi podrà accedir lliurement a través d’aquest enllaç.

En la xerrada s’explicarà com durant el primer terç del segle XX els fotògrafs pictorialistes catalans es van esforçar per reivindicar un espai en les belles arts a través de paisatges bucòlics, composicions fantàstiques, escenes populars o retrats que juxtaposaven l’etnografia amb una mirada artística molt personal.

A l'Acadèmia de Belles Arts de Sabadell es va gestar un primer nucli de fotògrafs d'art format per autors tan destacats com Joan Vilatobà i Fígols (1878-1954), Albert Rifà i Planas (1878-1974) i Miquel Renom i Presseguer (1875-1950) –tot i que aquest va fer la major part de la seva carrera a Barcelona–. Tots tres tenien en comú que van esdevenir fotògrafs professionals amb galeria de retrats d'estudi i que conjugaven aquesta faceta amb la participació en concursos de fotografia on deixaven volar la creativitat, amb la qual cosa van obtenir premis importants.

A banda d'aquest triumvirat més conegut, també s’analitzarà un segon nucli de fotògrafs aficionats molt vinculats al món de l'excursionisme local que, d'una manera més o menys conscient, també van seguir els postulats estètics del pictorialisme. En aquest segon grup, que fins ara ha estat molt poc estudiat, destaquen autors com l'industrial Fermí Abad i Ribera (1884-1952), el futbolista Pere Monistrol i Masafret (1894-1972), el corder i fotoreporter Francesc Casañas i Riera (1890-1969) o el bromoilista Domènec Llobet i Padró (1885 -?).