PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

22
Novembre
2018

L’encesa dels llums dona el tret de sortida a la programació d’activitats de Nadal a Sabadell

Gairebé 300 activitats ompliran la ciutat fins al 6 de gener, en el marc del Sabadell Il·lumina

L’encesa dels llums dona el tret de sortida a la programació d’activitats de Nadal a Sabadell

L’Ajuntament de Sabadell donarà el tret de sortida a les festes nadalenques amb l’encesa dels llums de Nadal el proper divendres 23 de novembre. L’acte tindrà lloc a les 7 de la tarda a la plaça del Mercat Central i comptarà amb l’actuació del Quartet Mèlt i de l’Escola de Dansa Kmy Studio.

Enguany l’enllumenat estarà format per més de 625 elements entre arcs de llum i cortines, que es col·locaran a les zones comercials de la ciutat i en un total de 77 carrers, places i equipaments públics. Aquesta il·luminació serà de tecnologia LED i se’n podrà gaudir entre el 23 de novembre i el 6 de gener, en la franja horària des de les 6 de la tarda a les 10 del vespre, de diumenge a divendres, i els dissabtes de 6 de la tarda a les 11 de la nit.

La llum, doncs, sota el lema Sabadell Il·lumina, i la nova marca de ciutat, Sabadell és Llum, generarà de nou espais càlids per compartir ciutat i convertir-la en un lloc agradable i atractiu per als qui hi viuen i per als qui la visiten. D’aquesta manera, aquest Nadal s’ofereix un programa, que enguany es farà arribar a totes les cases, amb gairebé 300 activitats culturals, esportives, comercials i cíviques sota un denominador comú, que alhora contribueixi a la promoció exterior de la ciutat i que promou la capitalitat de Sabadell.

La proposta concentra, a més, el temps de la tradició, la cultura, les compres i la dinamització comercial, el temps per al consum responsable, el temps per atraure turisme i promocionar la ciutat i el temps per a la solidaritat i els valors.

En la presentació del programa de Nadal, que s’ha dut a terme aquest matí, l’alcalde, Maties Serracant, ha agraït als patrocinadors i a totes les entitats –de comerciants, culturals i del Tercer Sector– la gran aportació que fan. I ha assenyalat que

el de Nadal és un programa molt atapeït, que és un reflex de la capacitat de generar activitats que té Sabadell. Un programa espectacular, fet amb molta il·lusió i amb gran esforç, per celebrar les festes cadascú a la seva manera

Per la seva banda, Marisol Martínez, tinenta d’alcalde de Promoció de la Ciutat i Innovació, ha afirmat que

la ciutat ofereix un programa de Nadal engrescador que afavoreix la promoció de la ciutat i atrau les famílies a passejar per una ciutat amb una oferta d’activitats molt diversa, que compta amb un comerç que s’engalana per oferir la seva millor cara. Només amb la suma hi guanyem tots. El més important és que Sabadell és qui hi guanya, refermant l’estima dels qui hi vivim i mostrant tot el seu potencial als qui ens visiten. Per això vull agrair especialment a tots els col·laboradors que el fan més ric que mai

Pel que fa a la proposta cultural del programa, Montserrat Chacon, regidora de Cultura, ha explicat que

aquest any tenim diferents novetats que ja anirem revelant. Una és que també farem espectacles al nord i al sud de Sabadell, seguint el mateix model que hem implantat per Festa Major

Il·luminació arreu de la ciutat

Una de les novetats d’aquest Nadal és que s’il·luminarà per primera vegada l’avinguda de Francesc Macià. Així mateix, s’il·luminarà el Mercat Central i el seu entorn, amb un arbre gegant de 6 metres d’alçada, que s’ubicarà a la mateixa plaça, com també s’ornamentaran 18 arbres més.

Aquesta decoració amb llum es complementarà amb la de l’edifici de l’Ajuntament, la de la plaça Sant Roc, el Racó del Campanar i el Passeig, que també donaran calidesa i qualitat a l’espai públic del centre de la ciutat.

La decoració nadalenca engalanarà també diferents barris amb un total de 7 arbres nadalencs ubicats a punts estratègics i que han finançat empreses per mitjà d’un conveni de patrocini: Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Imesco, Via Sabadell, Moventia, TUS, Ca n’Oriac Comerç i Corporación Everest. Els arbres tindran una alçària de 8 metres amb tecnologia LED i estaran ubicats a la plaça de Catalunya, la plaça del Farell, la plaça de la Creu de Barberà, el carrer de Serra de Galliners, la plaça del Mil·lenari, la plaça de Còrdova i el vestíbul de l’estació Sabadell la Plaça Major.

A aquests arbres cal sumar-n’hi altres que es decoraran i s’il·luminaran gràcies al treball conjunt de diverses entitats, com els que hi haurà al carrer d’Irlanda (davant del Mercat dels Merinals), l’avinguda de Polinyà / carrer de Begoña (el Poblenou), el carrer de Sant Isidor, 45 (Can Rull), la plaça de Picasso (Campoamor), la plaça de Cristóbal Ramos (Torre-romeu), la plaça del Forjador (parc del Nord) i la plaça del Treball (Gràcia).

D’altra banda, aquest Nadal també s’il·luminaran equipaments com ara la Torre de l’Aigua –que enguany commemora el centenari i lluirà un 100 il·luminat– o el Museu del Gas. A més, al carrer de les Tres Creus, davant la Fira Sabadell, s’hi instal·laran tres fanals cúbics de 2, 3 i 2,5 metres, que reforçaran el relat el conte Nit de Reis Sabadell i de com la ciutat s’il·lumina per brillar dins i fora.

Cal destacar que l’Eix Macià s’il·luminarà gràcies al conveni de patrocini que s’ha signat amb: El Corte Inglés, Paddock, Catalonia Hotels i Mas Avícola. Els arbres del Passeig s’il·luminen amb el patrocini de Domusvi i els de la plaça del Gas s’il·luminaran gràcies al suport de la Fundació Naturgy.

Fira de Santa Llúcia i dinamització comercial

Pel que fa a la Fira de Santa Llúcia, per tercer any consecutiu s’instal·larà a la plaça de Sant Roc, entre el 30 de novembre i el 23 de desembre, de 10 a 2 i de 5 a 9. Enguany, hi haurà prop d’una vintena de casetes on es podran trobar figures i coves nadalenques d'artesania, arranjaments per a la llar i ornaments florals, com també avets, ponsèties i rams de la sort.

Aquesta fira ja compta amb més de 80 anys d’història i és un dels punts centrals del Sabadell Il·lumina, per la qual cosa l’Agrupació Fira Santa Llúcia organitzarà també diverses activitats, entre les quals destaca el concurs infantil Troba l’Estrella Pintada, el 22 de desembre, o el taller infantil de galetes de Nadal, el 9 de desembre, d’11 a 2. A més, col·laboraran amb el Club Falcons Sabadell en el muntatge del Pessebre i en el Tió gegant el 16 de desembre.

Convé destacar també que els paradistes de la Fira de Santa Llúcia col·laboren en la il·luminació de la figuera del pati de la Casa Duran, on s’ubicarà el pessebre de la ciutat, així com en la il·luminació dels arbres del Racó del Campanar i la plaça de Sant Roc.

Una altra de les fires esperades per a aquestes dates és la Fira d’Artesans de Nadal de Sabadell (FANSA), que s’instal·larà al passeig de la Plaça Major del 15 de desembre al 5 de gener. La fira oferirà, de 10 a 2 i de 4 a 9, varietat de productes fets amb materials ben diversos com ara fusta, paper, roba, vidre, fang, metalls, etc. El públic que s’hi acosti podrà adquirir productes de ceràmica, joieria, barrets, tèxtil, cuir o sabates, entre altres. Els dies de Nadal, Sant Esteve i Cap d’Any estarà tancada.

A més, cal destacar que l’1 de desembre, la Rambla, el passeig de la Plaça Major i el passeig de Manresa acolliran la Nit de Compres, una jornada que vol ser un reclam per a la campanya comercial de Nadal, amb botigues obertes fins a les 11 de la nit i activitats d’animació a diferents carrers del centre.

Per promoure l’activitat comercial, a més, entre el 5 i el 9 de desembre, la plaça del Doctor Robert acollirà la Happy Food Trucks, una fira gastronòmica de la qual es podrà gaudir entre les 11 del matí i les 11 de la nit, així com un nova edició del Flea Market (mercat de segona mà), el dia 8 de desembre al passeig de la Plaça Major.

Amb la mateixa voluntat, els mercats municipals oferiran durant les dates nadalenques un horari d’atenció al públic especial per donar resposta a la demana dels ciutadans i ciutadanes.

El conte “Nit de Reis a Sabadell” i els fanalets

El conte Nit de Reis a Sabadell, de David Vila, és el que dona el fil argumental a les activitats culturals que van acompanyant aquestes dates i que culmina amb la Cavalcada. Enguany se’n fa una reedició, amb noves il·lustracions del Col·lectiu Bafarada, i es repartirà per escoles, biblioteques i al Parc de Nadal.

L’objectiu del conte és contextualitzar l’arribada dels Reis d’Orient a Sabadell, oferint un recurs a les escoles i les famílies per preparar l’arribada de Ses Majestats. Al Casal Pere Quart, de l’11 de desembre a l’18 de desembre, es podrà visitar l’exposició de les il·lustracions que ha fet el Col·lectiu Bafarada, el qual aplega diferents il·lustradors de la nostra ciutat i que, per tercer any consecutiu, posen imatge a la història màgica de l’arribada dels Reis a Sabadell.

El conte s’acompanya del fanalet, dissenyat per alumnes de l’ESDi, que els nens i nenes han de decorar i muntar i portar encès a la Cavalcada. S’ha distribuït a les 36 escoles de primària de la ciutat que ho han sol·licitat. El fanalet serà també motiu d’ambientació a la façana de la Casa de la Vila i de la Fira Sabadell.

El Parc de Nadal es consolida i s’estén

Entre les activitats tradicionals per a la família aquestes festes, destaca el Parc de Nadal, que per tercer any consecutiu s’instal·la a la ciutat a la plaça del Doctor Robert, del 21 de desembre al 4 de gener Es tractarà d’una instal·lació específicament dissenyada per a Sabadell, on un conjunt d’activitats, tallers i espectacles es desenvolupen a l’aire lliure amb l’objectiu d’oferir un programa genuí, ple de contingut cultural de qualitat, participatiu i amè per a famílies amb nens i nenes de totes els edats. Tot plegat, seguint el fil conductor del Sabadell de principis de segle XX. El Parc de Nadal es complementa amb els tallers especial de llufes el dia 28 de desembre, i el tradicional Cap d’Any Infantil, amb espectacle i crispetes per donar la benvinguda al nou any, a les 12 del migdia del 31 de desembre.

Enguany, s’estendrà amb espectacles de carrer, concretament a la plaça del Pi i a la plaça de la Creu de Barberà durant 4 dies, alternant matí i tarda, entre el 21 i el 31 de desembre.

Tradició i patrimoni, a la Casa Duran, als museus municipals i a les biblioteques

Per tercer any consecutiu, i per reforçar el valor patrimonial excepcional de la Casa Duran, s’aposta per ubicar-hi activitats tradicionals nadalenques. Hi haurà el pessebre de la ciutat, que s’inaugurarà el 15 de desembre i es podrà visitar fins al 6 de gener. S’acompanyarà d’una cantada de corals i de visites guiades a aquest equipament municipal.

S’ofereixen, també, propostes d’activitats per a infants i la família als museus municipals, amb activitats relacionades amb les tradicions de Nadal i altres en el marc de les exposicions temporals. I a les biblioteques, on en aquest període l’activitat de foment de la lectura es lliga amb les tradicions de Nadal organitzant un programa de tallers, clubs de lectura , contes i cinema.

Programació artística del Nadal

La tradició nadalenca també arriba als teatres. És el moment de gaudir de les tradicionals funcions dels Pastorets, tant de Joventut de la Faràndula com del Teatre Sant Vicenç, de sentir i cantar unes determinades programacions musicals, com és el cas del concert de la Banda de Música de Sabadell, el concert de cambra de Joventuts Musicals –enguany amb el Cor de Cambra Sota Palau de Blanes–, del concert de Sant Esteve de Sabadell Sardanista i dels concerts de valsos i danses de l’Orquestra Simfònica del Vallès. La programació s’escampa també per multitud d’espais de la ciutat, com ara esglésies i altres equipaments cívics o culturals públics i privats.

D’altra banda, s’organitza una matinal de cinema infantil amb la projecció de la pel·lícula Ernest & Celestine, el 5 de gener als cinemes Imperial en col·laboració amb el Cineclub de Sabadell. A més, durant les fetes es farà una campanya de banderoles per tota la ciutat amb el lema “Per Nadal, Regala Cultura”.

Ambaixador i carters reials

L’acte de rebuda de l’Ambaixador dels Reis d’Orient, que serà el 26 de desembre, tindrà com a novetat aquest any que l’Ambaixador i els carters reials faran una rua en vehicles d’est a oest de la ciutat i saludaran tots els nens i nenes que trobin al llarg del recorregut. La sortida està prevista cap a les 11 del matí del Poblenou, passarà per Torre-romeu i el carrer de les Tres Creus i arribarà a les 12 del migdia a l’Ajuntament, on seran rebuts per l’alcalde i les autoritats.

Quan acabi l’acte de rebuda continuaran la marxa de la rua passant per la ronda de Zamenhof, l’avinguda de Francesc Macià, els carrers de la Concòrdia, Can Rull i la ronda d’Europa, a Can Llong, on acabarà el recorregut.

L’Ambaixador s’instal·larà al jardí de l’Espai Cultura perquè els infants de Sabadell li puguin dur les cartes amb els seus desigs fins al 4 de gener. D’altra banda, 8 carters es situaran per diferents indrets de la ciutat, per ajudar l’Ambaixador a recollir totes les cartes. Com a novetat, aquest any hi haurà el Carter Reial de Can Llong.

Els Reis d’Orient

A la Fira Sabadell s’instal·larà el Vapor Reial, on es fan tots els preparatius per a l’arribada de Ses Majestats, i durant el 3 i 4 de gener, de 5 de la tarda, a 2/4 de 9 del vespre, estarà obert al públic. A la Fira es podran conèixer de primera mà alguns dels elements més innovadors de la Cavalcada i viure de prop els tallers de classificació de cartes, embalatge dels regals i la producció del carbó.

La Cavalcada de Reis, que presentarà novetats importants, sortirà a les 6 de la tarda de la plaça de la Creu de Barberà i acabarà a l’avinguda de les Palmeres. Prèviament, a 2/4 de 6 de la tarda, a la plaça de la Creu de Barberà tindrà lloc l’acte de Rebuda dels Reis d’Orient.

De la mateix manera, enguany es tornarà a posar l’accent a sensibilitzar la ciutadania per gaudir d’unes festes més justes, solidàries i igualitàries. Les recomanacions posen èmfasi a comprovar la qualitat dels productes, especialment de les joguines, a fer un consum sostenible i de proximitat i també van dirigides a evitar l’endeutament de les famílies. En aquest marc, enguany es repartiran 14.000 bosses rentables i plegables amb el lema Compra a prop, compra amb seny, per promoure la compra de proximitat. Així mateix, es repartiran 10.000 retallables amb un Test del consum als establiments comercials, mercats i entitat de la ciutat. Aquest retallable s’adreça als infants i té per objectiu sensibilitzar sobre el consum responsable de joguines i regals.

En paral·lel a aquestes accions i activitats, la ciutat acollirà un ampli ventall de propostes a tots els barris, on hi haurà cabuda per a la música, el teatre, el cinema, els pessebres, les curses o els quintos solidaris, entre altres activitats, gràcies a l’empenta de les entitats de la ciutat que han organitzat també activitats per aquestes dates.

A més, al centre de la ciutat s’ha previst una programació cultural i de dinamització comercial que omplirà d’activitats tots els caps de setmana, a partir del 23 de novembre, i tots els dies feiners durant les vacances escolars.