PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

30
abril
2019

L’Escola Municipal de Música i Conservatori ofereix dijous un concert homenatge a Narcisa Freixas obert a tothom

Coincideix amb el 160è aniversari del naixement de la compositora i pedagoga musical sabadellenca

L’Escola Municipal de Música i Conservatori ofereix dijous un concert homenatge a Narcisa Freixas obert a tothom

L’alumnat de l’Escola Municipal de Música i Conservatori Professional de Sabadell protagonitzarà, el dijous 2 de maig, un concert d’homenatge a la compositora i pedagoga musical sabadellenca Narcisa Freixas, coincidint amb el 160è aniversari del seu naixement. El recital, que tindrà lloc a 2/4 de 8 del vespre a l’auditori del Casal Pere Quart, serà d’accés gratuït i obert a tothom.  

Durant el concert es podran sentir diverses cançons i petites obres instrumentals dels àlbums i reculls que Freixas va editar entre el 1900 i el 1928. La interpretació anirà a càrrec de dos alumnes de l’aula de piano de nivell bàsic, dos alumnes de violí i dues cantants de l’aula de cant i del cor de noies del centre municipal. Tot plegat presentat per Ester Vela, especialista en Narcisa Freixas.

Els joves intèrprets seran Alan Tchertchessov i Daniel Busquets al piano, Abel Jimeno i Clàudia López Muñoz al violí i Maria Molina i Andrea Megías, al cant, a més del cor de noies, dirigit per Meritxel Coma. L’acompanyament al piano serà a càrrec del professor Gerard López.

Freixas, compositora i precursora del moviment de renovació pedagògica musical

Nascuda a Sabadell el 1859, Freixas va ser una de les primeres compositores catalanes. Com a pedagoga musical, va elaborar diversos manuals i va recollir cançons infantils, de manera que es va convertir en precursora del moviment de renovació pedagògica musical que arribaria anys més tard.

El 1900, després de la mort de la seva segona filla, va decidir dedicar-se a la composició de temes infantils. Dins aquest àmbit, el 1905 va guanyar el premi a la millor col·lecció de "Cançons d'infants" al concurs promogut per l'Orfeó Català. L’obra va exhaurir les 12 edicions que se’n van fer i, una vegada traduïda, va ser declarada com a llibre de text d'utilitat pública pel Ministeri d’Instrucció Pública.

El 1908, Freixas va fundar l'escola de música Cultura Musical Popular, on s'ensenyava solfeig, vocalització i danses populars i on també es va fundar una coral femenina que actuava en asils, hospitals i presons.

Al llarg de la seva vida Freixas va mantenir vincles amb diverses personalitats del món cultural com Joan Maragall, Josep Carner, Josep Maria López-Picó, Rubén Darío, Felip Pedrell, Amadeu Vives o Enric Granados, entre altres.