CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

  Ajuntament de Sabadell

 • Millores als entorns escolars de la ciutat, ara a l'Escola Miquel Martí i Pol

 • Obres per millorar l'accessibilitat al carrer de Sant Joan

 • S'instal·len dos nous passos elevats per a vianants a l'entorn de l'Escola Arraona i davant del CAP dels Merinals

 • Vacances de la Gent Gran 2024-2025

 • Espais cangur de l'Ajuntament de Sabadell

 • S'instal·len dos passos elevats a la Via Alexandra, al barri de Can Rull

 • Es millora la seguretat a l'entorn de les escoles Mas Boadella, Virolet i Servator

 • Noves escales i rampes entre els carrers de Bécquer i Plaute i a la plaça de Ròmul al barri de Can Rull

 • Es substitueixen 19 bancs i s'instal·len 4 cadires a la Via Aurèlia

 • Les obres del Portal Sud transformaran l'entrada a Sabadell

 • SBD Fira PRO: Formació i Treball 2024

 • L'Ajuntament impulsa la rehabilitació energètica dels habitatges municipals

 • Sabies que a Sabadell fa 14 anys que els nous edificis han de reaprofitar l’aigua?

 • Es millora la seguretat a l'entorn de les escoles Can Deu i Sant Julià

 • Novetats al servei de Policia Municipal de Sabadell

 • Renovació del mobiliari urbà de la ciutat

 • Sabadell celebra l'espectacle inaugural de la Capital de la Cultura Catalana 2024

 • Acte d'homenatge a l'atleta sabadellenca Carme Valero

 • Dispositiu Policia Municipal, Mossos d'Esquadra i Policia Nacional

  12
  Febrer
  2018

  L’espai del Vapor Cusidó serà un nou parc urbà amb verd, aigua i zones de lleure, tot posant en valor el seu passat industrial

  El projecte neix del procés participatiu obert per definir la configuració de l’espai

  L’espai del Vapor Cusidó serà un nou parc urbà amb verd, aigua i zones de lleure, tot posant en valor el seu passat industrial

  Al final del mes de març començaran les obres de transformació del Vapor Cusidó en un espai públic de 5.322 m2. Els treballs, que tenen un pressupost de 503.816,17 euros i una durada de sis mesos, permetran posar en valor la història de l’espai i reflectir la memòria del seu passat industrial, amb tres eixos: Domèstic-urbà; Industrial-verd, i Productiu-didàctic.

  Juli Fernàndez, tinent d’alcalde de cohesió territorial ha destacat avui, durant la presentació, “la voluntat de treball conjunt amb els veïns per obtenir una nou espai de gran qualitat en què conviuran lleure, gaudi, natura i memòria històrica. És un cas d’èxit que volem repetir en altres espais.

  Eix Domèstic-urbà

  Les obres permetran la recuperació dimensional i formal de part de les plataformes ja existents a l’edifici, que es configuraran com a “llocs” nous, assimilables a espais interiors. Els espais es repartiran de manera perifèrica, alliberant un espai central de múltiples usos. D’aquesta manera es combinen un espai de gran capacitat amb llocs per ubicar múltiples activitats de menor dimensions, proporcionant varietat d’activitats per a diverses edats, costums i necessitats.

  La xemeneia busca també assenyalar el terreny de manera diferent, sense perdre la contundència que, com a fites urbanes, tenien les xemeneies a Sabadell. Qui vulgui entrar en el seu petit recinte podrà veure tot l’entorn de la plaça si mira a través de la malla que l’envoltarà. La malla, junt al revestiment del pòrtic, emulen geomètricament el dibuix del mocador de fer farcells, l’altre element fonamental del conjunt, el teixit.

  Eix Industrial-verd

  Per atendre aquest eix s’aprofita la forma rectangular del solar i els canvis topogràfics d’aquest i la posició de les restes. Es marca el contrast entre les restes dures i impermeables –caldera, carbonera, pou i xemeneia- situades al costat nord-oest, i l’extrem oposat adjacent al carrer d’Antoni Cusidó, costat sud-est, on se situa la zona humida, un entorn de la terra on es plantarà l’exemplar més gran d’arbre –contraposant-se a la ubicació de la xemeneia-, i on es recolliran les aigües superficials de pluja per al seu aprofitament i protecció de varietat de flora i fauna possible en aquesta part de la ciutat.

  Eix productiu-didàctic

  Així, hi haurà un petit aiguamoll recreat que tindrà uns bancs on el visitant i escolars podran rebre explicacions que, des d’aquella perspectiva podran mirar a la totalitat de l’espai. Des d’altres emplaçaments, com les restes, es col·loquen rètols que expliquen què són els diversos elements.

  Xavier Guerrero, regidor d’espai públic, ha assenyalat que “aquest projecte resumeix molt bé el nou model d’espai públic que volem crear a la ciutat: menys gris i més verd i aigua. És justament allò que des de fa tants anys reclamen els sabadellencs.”

  Reivindicació veïnal

  El procés participatiuEspai Antic Vapor Cusidó, al barri la Creu Alta, és fruitde la reivindicació veïnal a l’entorn de la rehabilitació i l’obertura a la ciutadania de l’espai que ocupa l’antic vapor entre els carrers de Montseny, Sant Miquel, Antoni Cusidó, i Montllor i Pujal.

  L’objectiu estratègic del procés ha estat definir la configuració de l’espai i els usos d’una manera consensuada i inclusiva, tenint en compte totes les visions existents. De fet, el procés és promogut per la Comissió pel futur de l'Espai de l'antic Vapor Cusidó, formada per l’Associació de Veïns de La Creu Alta; l'Escola Ribatallada i l'AMPA del centre i la coordinadora jove de la Creu Alta Llamps i Trons, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sabadell.

  La regidora de Participació, Glòria Rubio, ha assenyalat que “fruit d’alinear-nos en una mateixa direcció la reivindicació veïnal i l’actuació del govern, surten projectes molt més interessants i consolidats, com aquest, en consonància amb els objectius del teixit social”.

  El tret de sortida del procés va tenir lloc al març del 2017 amb un acte obert a la ciutadania al mateix espai del vapor i va comptar la presentació pública del procés i de la proposta inicial de configuració de l’espai a càrrec de les entitats promotores.

  De manera complementària, el procés participatiu també va incloure dues sessions de treball, en el transcurs de les quals es van recollir aportacions i consideracions sobre el projecte. Així mateix, al mes de juliol es va fer retorn de les aportacions rebudes i es va presentar la proposta final de projecte d’execució per a la recuperació de l’espai per convertir l'antic Vapor Cusidó en un espai ciutadà.

  Els documents gràfics i les informacions d’interès que s’han generat al llarg del procés estan disponibles a https://decidim.sabadell.cat/processes/vaporcusido.

  Categories Processos participatius, Parcs i Jardins, Participació ciutadana, Urbanisme i Habitatge Tags Creu Alta, decidim sabadell, Vapor Cusidó