PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

  Ajuntament de Sabadell

 • L'Artèxtil es convertirà en la nova seu del futur Campus Urbà de Ciències de la Vida i de la Salut a Sabadell

 • Rellancem l'Eix

 • Obres per canalitzar i potabilitzar les aigües del subsòl

 • Policia Municipal 2024

 • La temporada de piscines 2024 s’inicia aquest divendres, 7 de juny, amb l’obertura d’Olímpia i Cal Marcet

 • Comencen els treballs de pacificació a l'entorn de l'Escola Joan Montllor

 • L'espai sobre la plataforma de la Ronda Oest és un espai d'ús ciutadà a Can Llong

 • El Pacte Industrial de la Regió Metropolitana ha celebrat a Sabadell una jornada sobre productivitat i qualitat del treball

 • La tercera edició del Festival Observa arriba a Sabadell del 23 de maig al 16 de juny

 • El 3r Saló Sakura Matsuri 2024 arriba a Sabadell per apropar l'essència del Japó a la ciutat

 • Les plagues urbanes són un problema arreu pel canvi climàtic

 • El festival Embassa't celebra aquesta setmana la 16a edició

 • L'Ajuntament reomple el llac del Parc Catalunya

 • El llac del Parc Catalunya recuperarà aviat la normalitat

 • Seguici de vigília de La Salut 2024

 • Millores en la seguretat i la senyalització dels carrers d'Osca, Avellaneda i Portugal

 • Noves actuacions a l'entorn de l'Escola Joanot Alisanda

 • Millores als entorns escolars de la ciutat, ara a l'Escola Miquel Martí i Pol

 • Obres per millorar l'accessibilitat al carrer de Sant Joan

 • S'instal·len dos nous passos elevats per a vianants a l'entorn de l'Escola Arraona i davant del CAP dels Merinals

 • Vacances de la Gent Gran 2024-2025

 • Espais cangur de l'Ajuntament de Sabadell

 • S'instal·len dos passos elevats a la Via Alexandra, al barri de Can Rull

 • Es millora la seguretat a l'entorn de les escoles Mas Boadella, Virolet i Servator

 • Noves escales i rampes entre els carrers de Bécquer i Plaute i a la plaça de Ròmul al barri de Can Rull

 • Es substitueixen 19 bancs i s'instal·len 4 cadires a la Via Aurèlia

 • Les obres del Portal Sud transformaran l'entrada a Sabadell

 • SBD Fira PRO: Formació i Treball 2024

 • L'Ajuntament impulsa la rehabilitació energètica dels habitatges municipals

 • Sabies que a Sabadell fa 14 anys que els nous edificis han de reaprofitar l’aigua?

 • Es millora la seguretat a l'entorn de les escoles Can Deu i Sant Julià

 • Novetats al servei de Policia Municipal de Sabadell

 • Renovació del mobiliari urbà de la ciutat

 • Sabadell celebra l'espectacle inaugural de la Capital de la Cultura Catalana 2024

  14
  Gener
  2014

  L’Estruch es convertirà en un dels principals centres de les arts del circ a Catalunya

  Cultura ha escollit l’Estruch com a entitat que gestionarà el Centre de Creació i Producció de Circ

  El Departament de Cultura de la Generalitat impulsa l’Estruch, a Sabadell, com un dels principals centres públics de referència de les arts del circ a Catalunya. Cultura ha escollit l’Estruch com a entitat que gestionarà el Centre de Creació i Producció de Circ La Vela tenint en compte el valor afegit que el projecte presentat aporta a aquest Centre, de titularitat de la Generalitat, i la llarga experiència de  l’Estruch en aquest sector.

  D’aquesta manera, La Vela recupera la seva activitat com a residència i centre públic de creació per a artistes i companyies de circ amb l’objectiu principal d’esdevenir peça clau en la promoció del circ català. La Vela se suma, així, als espais que ja contribueixen a formar una xarxa d’iniciatives de circ a Catalunya.

  Amb el trasllat de La Vela, el Departament de Cultura compleix amb el compromís adquirit al Pla Integral del Circ 2012-2015, que preveu que el Govern fomentarà  la viabilitat de la Vela com centre de creació, residència i exhibició de circ i com a equipament del circ del país. En aquest sentit, el Departament de Cultura ha optat pel projecte de l’Estruch de Sabadell basant-se en el valor afegit que el projecte presentat suposa per a l’equipament de La Vela i per al sector del circ:

  - l’Estruch ja és un espai pluridisciplinar en arts escèniques, que ara inclourà un espai específic i estable per al circ.

  - Disposa de residència, on els artistes de circ en vela podran fer estades llargues durant el procés creatiu, amb les condicions tècniques adients, cosa que els permetrà assolir un alt nivell tècnic.

  - Es tracta d’un projecte basat en una àmplia experiència prèvia de Ca l’Estruch en activitats de circ. Ara aquesta experiència es veurà reforçada amb un espai tècnicament adient com La Vela.

  - El projecte presentat preveu una comissió artística formada per responsables d’espais i entitats del circ que vetllaran per la qualitat de les propostes.

  - Calendaritzat per a diversos anys, el projecte contempla un increment progressiu de l’activitat any rere any.

  - El projecte preveu accions d’internacionalització, per tal de convertir-se en un pol de circ en vela. 

  - Reforçarà el projecte educatiu de circ endegat pel Govern de la Generalitat.

  - És un projecte sostenible i viable a nivell pressupostari, a partir de les aportacions del Departament de Cultura i de l’Ajuntament de Sabadell.

  - Es beneficia dels equips tècnics i logístics de Ca l’Estruch.

  En aquest sentit, la posada en marxa del Centre de Creació del Circ de La Vela, ha de suposar també uns beneficis per al sector:

  - L’Estruch podrà així oferir un espai de recerca i creació en condicions adients als professionals del sector.

  - Contribuirà a incrementar el nombre d’espectacles i números de circ en vela de qualitat a Catalunya.

  - Fomentar la professionalització del sector i la creació de grups de treball estables.

  - Promourà la interrelació de creadors del circ entre ells i amb creadors d’altres disciplines.

  - Ofereix a Sabadell un espai de coneixement i participació en circ, en un municipi que ja ve apostant en els darrers anys per aquest sector programant-hi espectacles.

   Procés de la convocatòria

  Per tal de donar un ús a aquest equipament, en data 19 de setembre de 2013 el Departament de Cultura va publicar  l’anunci obrint una convocatòria pública per tal de recollir propostes d’ajuntaments, empreses, entitats sense ànim de lucre i companyies de circ que volguessin disposar d’aquesta vela i posar-la de nou en funcionament. Hi van concórrer tres projectes de tres municipis de Catalunya.

  El dia 19 de desembre es va reunir la Comissió, formada pel Departament de Cultura i un representant del sector del circ designat per l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya, per valorar els tres projectes d’acord amb els criteris establerts. El projecte amb la valoració més alta va ser el presentat per l’Ajuntament de Sabadell i amb data 20 de desembre de 2013, el Departament de Cultura va adjudicar la Vela a l’Ajuntament de Sabadell.

  La Vela

  La Vela és un centre clau per a la promoció de les activitats circenses del país. Plantejat com a centre públic de residència i creació per a artistes i companyies de circ, té l’objectiu principal d’esdevenir una peça clau en el desenvolupament del circ català i en el treball de l’entorn immediat. 

  En funcionament des de 2006, és un centre públic de suport a la creació, producció i exhibició de números i espectacles per a circ en vela i amb estructures desmuntables.

  L’Estruch

  L’Estruch és un centre cultural municipal inaugurat l’any 1995. Està dedicat a la producció, la difusió i la formació artística contemporània i centrat en les arts en viu: el teatre, la dansa, el circ, la música, la imatge i les arts visuals i performàtiques.

  Compta amb una sala d’exhibició de 190 localitats, un espai expositiu, 7 sales dedicades a la producció d’espectacles, 1 medialab, 1 sala multimèdia, 5 tallers de creació d’arts visuals, 3 bucs insonoritzats d’assaig musical, un gran espai per a la construcció d’escenografies i assaigs de circ i un pati a l’aire lliure de grans dimensions.

  Com a centre de producció escènic, s’ha especialitzat en les arts en viu acollint gran part de les companyies locals dedicades a aquestes disciplines i també un bon nombre de col·lectius professionals de dansa i circ que provenen de Catalunya, la resta de l’Estat i en ocasions d’àmbit internacional.

  Tal i com ha comentat el regidor de Cultura, Quim Carné:

  L’Estruch té un paper cabdal en la producció de nous espectacles i la seva posterior exhibició. A més, està fortament vinculat amb el teixit social i associatiu de la ciutat, programant activitats per a famílies, tallers de circ, activitats pedagògiques per a centres educatius i la creació de nous públics. Tot plegat contribueix a la cohesió social. L’Estruch és una veritable màquina creativa fortament vinculada als joves.

  Pel que fa a la instal·lació de La Vela a l’Estruch, Carné ha volgut destacar que

  aquest és el resultat de tota una feina continuada durant 18 anys treballant amb companyies de circ. De ser-ne una ciutat amiga. Avui estem d’enhorabona perquè ens permet situar l'Estruch com a equipament central en l'àmbit de la creació i exhibició de circ a nivell nacional, en col·laboració amb la Generalitat i l'Associació de Professionals del circ, i dins del Pla Integral del Circ. Avui, més que mai, gràcies a La Vela, es podrà treballar amb més intensitat i qualitat qüestions com ara les residències, espais de circ, relacions amb companyies, i tot el que pot generar, que és moltíssim, el món del circ. Un món immens que té relació amb teatre, música, malabars, acrobàcies, dansa, noves tecnologies, valors de cohesió social i educatius i molt més, perquè pràcticament tot hi cap sota la seva carpa. Tradició, innovació i suma d’arts és una possible fórmula per definir el món del circ, un món que té una gran connexió amb l’esperit creatiu i de suma de l’Estruch.

  Categories Cultura i esport Tags circ, cultura, l'Estruch, La Vela