PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

03
Març
2020

L’exposició sobre els 40 anys de les eleccions municipals arriba al Museu d’Història després d’un any d’itinerància

S’hi podrà veure del 4 de març al 26 d’abril

L’exposició sobre els 40 anys de les eleccions municipals arriba al Museu d’Història després d’un any d’itinerància

L’exposició “Abril de 1979. 40 anys de les eleccions municipals” arriba al Museu d’Història de Sabadell (MHS) del 4 de març al 26 d’abril. La mostra, que commemora els 40 anys de les primeres eleccions municipals de després de la dictadura franquista, l’ha organitzat l’Ajuntament de Sabadell, amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Així s’acaba aquesta mostra que es va inaugurar a l’abril del 2019 i que des de llavors s’ha pogut visitar a diferents centres cívics i altres equipaments municipals de la ciutat durant gairebé un any.

Una mostra amb dotze àmbits diferents

La transició política de la dictadura franquista a la democràcia fou el resultat d’un procés condicionat per múltiples factors. I els moviments socials van tenir una importància cabdal, tant en el procés com en el resultat final.

El 3 d’abril de 1979 van tenir lloc les primeres eleccions municipals de la incipient democràcia després de la caiguda de la dictadura. La victòria del PSUC a Sabadell, molt excepcional en el conjunt de l’Estat, recull gran part de la lluita obrera i veïnal, que jugà un paper determinant en l’evolució política dels anys finals del franquisme i de la Transició.

L’exposició és un breu i sintètic repàs dels esdeveniments històrics, polítics i socials d’aquest període clau que va portar a l’alcaldia de Sabadell el PSUC i Antoni Farrés.

La mostra es divideix en dotze àmbits: el règim de Franco, el moviment obrer, el moviment veïnal, l’oposició política, la generalització de la protesta ciutadana, la Vaga General de Sabadell del febrer de 1976, la Vaga General del Metall, la mobilització i les primeres eleccions generals, la crisi econòmica i la institucionalització democràtica, les candidatures a les eleccions municipals, els resultats i el consistori. L’exposició es complementa amb la projecció audiovisual d’un reportatge de la campanya electoral i la jornada electoral de les eleccions municipals de l’abril de 1979 a Sabadell, realitzat per Lluís Solana, d’un alt valor documental.

Per als continguts de l’exposició s’ha fet una recerca en diversos arxius públics i d’entitats, entre els quals cal destacar: Arxiu Històric de Sabadell, Arxiu del Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació (CRAI) / Biblioteca Pavelló de la República (UB), Arxiu Històric de Comissions Obreres de Catalunya, Biblioteca de Comunicació, Hemeroteca General i Centre Documental de la Comunicació (CEDOC / UAB), Centre d’Estudis sobre Dictadures i Democràcies (CEDID / UAB), Memòria del Futur i Partit Socialista Unificat de Catalunya de Sabadell.

El comissariat de l’exposició, a càrrec de l’historiador Antonio Rodríguez Galián, va comptar amb l’assessorament i la col·laboració tècnica del Museu d’Història de Sabadell i l’Arxiu Històric de Sabadell. Rodríguez Galián pronunciarà la conferència: Sabadell, abril de 1979: les primeres eleccions municipals després de la dictadura, el dimarts 14 d’abril, a 2/4 de 7 de la tarda.