PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

22
Novembre
2019

L’Operació Fred, per atendre persones sense sostre en cas de temperatures especialment baixes, comença l’1 de desembre

El dispositiu l’activen la Creu Roja i l’Ajuntament, amb la col·laboració de Càritas, Actuavallès i Taula de Sensellarisme

L’Operació Fred, per atendre persones sense sostre en cas de temperatures especialment baixes, comença l’1 de desembre

L’Operació Fred, que s’activa cada any a Sabadell per atendre persones sense sostre en cas de baixes temperatures o condicions climatològiques especialment adverses, començarà una nova campanya a partir de l’1 de desembre. L’Ajuntament de Sabadell i la Creu Roja treballen coordinadament per donar resposta immediata a les necessitats d’aquestes persones quan s’activin plans d’emergència com Neucat o Inuncat i també quan les temperatures arribin a zero graus o quan es detecti risc de ventades o pluges fortes.

Precisament dimecres, responsables municipals i de les entitats que fan possible l’operatiu es van reunir per tancar els darrers aspectes de l’Operació Fred 2019-20. Tal com ha explicat el regidor d’Acció Social i Habitatge, Eloi Cortés,

“aquest operatiu és vital en aquesta època de l’any per protegir les persones més vulnerables en condicions climatològiques tan dures”.

El regidor ha volgut posar en valor i agrair

“la feina dels professionals municipals i de les entitats, així com de totes les persones voluntàries, que fan possible aquesta Operació Fred any rere any”.

Operació Fred

Un cop activat el protocol de l’Operació Fred, segons els avisos meteorològics i de situació que es reben del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), la Policia Municipal és qui alerta els diferents responsables municipals i les entitats referents sobre la posada en marxa del dispositiu. L’Ajuntament, per mitjà del Servei d’Urgències i Emergències Socials (SUES), centralitza la informació dels ciutadans amb necessitat de ser atesos i mantenen una coordinació permanent amb l’entitat gestora del Dispositiu, Creu Roja i amb la col·laboració d’altres entitats com són Càritas i Actuavallès. Si les persones són ateses o s’adrecen directament a aquestes entitats, o a altres entitats de la ciutat, s’informa i s’inclouen posteriorment a la llista centralitzada pel SUES.

El servei atendrà ciutadans i ciutadanes que es trobin a Sabadell, sense un lloc per dormir ni recursos per resoldre la situació, sempre que el seu estat o conducta no impliquin problemes físics o psíquics greus, que comportin la necessitat de ser atesos des d’un altre tipus de recurs. Els usuaris i usuàries podran accedir per fer nit al centre d’acollida de la Creu Roja, que compta amb 10 llits i l’equipament necessari.

A més, la Creu Roja disposa de 2 vehicles per fer la recerca diària de possibles usuaris que no hagin anat al centre d’acollida i oferir-los la possibilitat d’anar-hi. Si no ho accepten, se’ls facilitarà una manta i sopar calent. Tant aquesta entitat com Càritas aporten també personal tècnic i voluntaris. Per la seva banda, l’equip de Sabadell Sostre, projecte municipal d’atenció a persones sense llar gestionat per Actuavallès, col·labora en la detecció i intervenció de situacions que alerten des de diferents serveis o veïns de Sabadell. Els voluntaris i voluntàries de les entitats rebran una formació sobre l'atenció a persones sense sostre, en la qual participarà l'Ajuntament.

El consistori, en cas necessari, té previst reforçar el dispositiu amb altres recursos propis, com el sistema de derivació a diferents pensions i allotjaments de la ciutat i al Centre d’Emergències, sobretot per a les dones que es puguin trobar en situació sense llar, donant així una prioritat des de la perspectiva de gènere.

Col·laboració ciutadana

En relació amb l’Operació Fred, des de l’Ajuntament es demana la col·laboració ciutadana per poder arribar a tothom que necessiti atenció. En aquest sentit, en cas de detectar persones que passin la nit al carrer, sense atenció, es demana avisar la Policia Municipal (092 i també 900 112 092) per tal d’actuar.

Complementàriament a l’Operació Fred, un vehicle de Creu Roja denominat Unitat d’Emergència Social (UES) està preparat per actuar en cas que la temperatura oscil·li entre 0 i 3 graus. Facilitarà sopar calent i mantes a persones sense sostre i, a més, els oferirà el trasllat al centre d’acollida de Creu Roja, perquè puguin descansar, sopar, dutxar-se, canviar-se de roba i passar la nit.