PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

07
Febrer
2018

La 2a Fira de la Formació Professional, un esdeveniment de referència comarcal

Serà l’1, 2 i 3 de març i inclourà informació sobre els cicles formatius dels municipis del Consell de l’FP i l’Ocupació de la Conca del Ripoll i la Riera de Caldes

Després de l’èxit de la primera edició, la Fira de la Formació Professional tornarà a la Fira Sabadell els propers 1, 2 i 3 de març, amb la voluntat no només de consolidar-se, sinó fins i tot de créixer com a esdeveniment únic i de referència al Vallès Occidental en l’àmbit de l’FP. Amb aquest objectiu, el certamen, organitzat per l’Ajuntament de Sabadell, acollirà xerrades de 21 famílies professionals i prop de 80 cicles formatius professionals associats; tallers i conferències d’interès general dins l’àmbit formatiu i laboral i un espai d’exposició amb presència de 24 centres de formació. Així mateix, hi haurà punts d’orientació personalitzada sobre sortides formatives i professionals i espais de trobada amb empreses i gremis professionals del territori. Tot plegat, d’accés gratuït i adreçat a diferents públics.

En la presentació de la Fira que s’ha fet avui a l’Institut Escola Industrial, Joan Berlanga, tinent d’alcalde i regidor d’Educació, ha afirmat que “tenim molt consolidades les sortides cap als estudis universitaris i ara volem continuar enfortint el coneixement de tota l'oferta en formació professional desplegada a Sabadell i el Vallès Occidental”.

firaescola

Entre les novetats d’aquesta edició, la Fira ampliarà l’àmbit territorial i difondrà l’oferta de Formació Professional no només de Sabadell, sinó de tot l’àmbit d’acció del Consell de l’FP i de l’Ocupació de la Conca del Ripoll i la Riera de Caldes, format per 14 municipis del Vallès Occidental i Oriental (Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Caldes de Montbui, Castellar del Vallès, Cerdanyola del Vallès, la Llagosta, Montcada i Reixac, Palau-solità i Plegamans, Polinyà, Ripollet, Sabadell, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda i Sentmenat). De fet, el Consell és un dels organismes que enguany dona suport a l’organització del certamen.

També i lligat al fet d’oferir una visió més àmplia sobre la Formació Professional al territori, enguany les xerrades sobre cicles formatius s’estructuraran per famílies professionals, de manera que una mateixa conferència proporcionarà informació sobre diversos cicles. D’aquesta manera, els participants podran accedir a una perspectiva més àmplia de les diferents àrees professionals. Alhora, podran acostar-se a aspectes concrets dels cicles que particularment els interessen, atès que després de la visió global es donarà informació sobre cadascuna de les possibilitats.

Al mateix temps, en cada ponència es comptarà amb exalumnes de cada cicle, alguns ja professionals en actiu, que explicaran en primera persona com es vinculen competències assolides i requeriments del mercat laboral.

En relació amb el programa de xerrades d’interès general, enguany tornaran les ponències adreçades a l’orientació de les famílies, les vies d’accés a la formació professional dels adults o la reflexió sobre com preparar-se per a les professions del futur.

Una altra de les novetats consistirà en la ubicació a la zona central de la Fira d’un nou “Espai showroom de projectes singulars”, on els centres exposaran des de pràctiques de gran format fins a experiències de participació en premis o projectes innovadors.

Míriam Ferràndiz, regidora de Drets Civils i Gènere, ha afirmat que "des de l'Oficina Jove donem i donarem tot el suport possible als centres educatius i a l'alumnat perquè tinguin tota la informació possible sobre la formació professional i perquè estiguin ben assessorats en relació amb l'orientació educativa".

Centre de Formació Cal Molins i Vapor Llonch

En el marc de la Fira, hi ha haurà l’espai “Formant professionals”, on les persones en actiu o a l’atur podran descobrir l’oferta formativa que l’Ajuntament de Sabadell proposa des del Centre de Formació Cal Molins i el Vapor Llonch. Aquests equipaments són referents a Catalunya quant a la formació professional i, en la majoria de casos, les formacions que allà s’imparteixen permeten obtenir un certificat de professionalitat.

L’oferta engloba molts àmbits, com el comerç internacional, la logística, l’administració, l’atenció a les persones, les noves tecnologies, les energies renovables o els idiomes, entre altres. A més, inclou formació presencial eminentment pràctica, e-learning, aprenentatge a mida, aprenentatge mitjançant simulació i autoaprenentatge tutoritzat, així com assistència a empreses o entitats que necessiten formar el seu personal.

Espai “Diàleg amb les empreses i els gremis”

D’altra banda, l’Ajuntament també habilitarà en aquesta 2a edició un espai perquè el públic pugui conèixer les necessitats del món empresarial al territori. Representants de gremis, associacions professionals i empreses col·laborades amb la borsa de treball de l’Ajuntament de Sabadell es trobaran els dies de la Fira per exposar els perfils professionals que busquen, així com la formació requerida per treballar-hi.

En aquest sentit, el regidor de Treball i Empresa, Eduard Navarro, ha fet èmfasi en el fet que “aquesta fira serà un punt de trobada entre el món empresarial i persones desocupades per poder estar al dia de les demandes del mercat de treball, conèixer a la vegada els sector emergents o descobrir com acreditar l’experiència laboral i millorar la qualificació professional”.

Una fira adreçada a nombrosos col·lectius 

La Fira de la Formació Professional s’adreça a un ventall molt ampli de col·lectius, que trobaran al certamen múltiples continguts que els poden ser d’interès: alumnat de 4t d’ESO, batxillerat i cicles formatius, però també estudiants d’escoles d’adults; pares, mares i famílies, per fer-los més fàcil l’acompanyament i suport als fills i filles en el seu itinerari educatiu i laboral; treballadors i treballadores ocupats o desocupats amb necessitats de millora de la qualificació professional, d’acreditació de l’experiència o planificació d’una carrera professional; professionals de l’educació i persones que vulguin conèixer les demandes del mercat de treball de la mà de les pròpies empreses, associacions professionals i gremis, entre altres col·lectius.

Reduir l’absentisme i reforçar l’orientació

La Fira de la Formació Professional és una iniciativa de l’Ajuntament de Sabadell, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, el Ministeri de Treball i el Consell de l’FP i l’Ocupació de l’àmbit de la Conca del Ripoll - Riera de Caldes. El seu impuls s’emmarca plenament en els objectius del Pla per a l’Equitat i l’Èxit Educatiu de Sabadell, que inclou entre les seves àrees d’intervenció el foment d’accions per reduir l’absentisme i l’abandonament escolar prematur i també la millora de les interrelacions entre el món educatiu i laboral.

Així mateix, en el marc del Pla Eqxit, la Fira s’inscriu entre les accions de Sabadell Orienta, l’estratègia que revisa i coordina les accions d’orientació educativa i laboral que ofereixen els diferents serveis municipals i diferents agents de la ciutat. Del que es tracta és d’articular polítiques educatives transversals per lluitar contra l’abandonament escolar prematur i contribuir a situar-lo per sota del 15%, tal com marca la Unió Europea.

Inscripcions

L’accés a les diferents propostes i a la zona d’exposició i orientació serà lliure i gratuït, tot i que per a les conferències caldrà inscripció prèvia. Els estudiants d’ESO, Batxillerat i cicles formatius hi podran prendre part d’acord amb els criteris i terminis facilitats pels seus centres.

La ciutadania en general interessada s’hi podrà inscriure, a partir del 14 de febrer, per mitjà d’una aplicació mòbil (APP), on es podrà trobar la informació sobre totes les xerrades.