PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

30
Octubre
2014

La campanya Afectivitat i Sexualitat. Relacions Sexuals sense Risc arriba un any més per fomentar la prevenció sobre tot entre els joves, tot i que incidint en el conjunt de la població

Del 4 de novembre al 5 de desembre

Un any més, l’Ajuntament de Sabadell, comptant amb la col·laboració de diverses institucions i entitats, impulsa la campanya Relacions sexuals sense risc. El programa té com a objectiu sensibilitzar al conjunt de la població, i molt especialment els joves, sobre la prevenció i alhora fomentar hàbits saludables, tot evitant conductes de risc. La campanya, que comença el proper  4 de novembre, s’allargarà fins al proper 5 de desembre, tot i que algunes accions s’allargaran més en el temps. S’espera que hi participin uns 4.000 joves.

 

Tal i com ha comentat la regidora de Salut, Cristina Moreno, en la roda de premsa d’aquest migdia:

“Aquesta campanya incideix en la prevenció i els hàbits saludables de les persones joves. La desigualtat no només té a veure amb la pobresa de recursos econòmics sinó també de recursos informatius. Per això es vol donar una informació àmplia, plural i transparent. Les activitats que es proposen són importants tant per evitar embarassos no desitjats com malalties de transmissió sexual i s’emmarca en els valors del respecte, la tolerància i la llibertat per tal de tenir relacions responsables. També volem incidir en els mites de les relacions romàntiques i les relacions abusives de gènere”. Moreno també ha comentat que es preveu que “aquesta campanya arribi a uns 4.000 joves”.

Els objectius concrets de les propostes són treballar la importància de l’afectivitat en les relacions sexuals, desmitificar creences i mites en temes sexuals, familiaritzar el col·lectiu jove amb l’ús del preservatiu, analitzar i ampliar el grau de coneixement en temes de VIH i altres infeccions de transmissió sexual.

Les regidories de Drets Civils, Salut i  Educació, impulsores de la campanya, pretenen així garantir l’accés a la informació, una de les bases per a una igualtat efectiva d’oportunitats entre tots els ciutadans i ciutadanes, tot incidint en temes cabdals en la promoció de la salut com són les relacions afectives. Amb aquesta proposta, es vol apropar i donar a conèixer els recursos que la ciutat posa a disposició del jovent i de la ciutadania en general.

Afectivitat i Sexualitat, relacions Sexuals sense Risc és una iniciativa de l’Ajuntament de Sabadell, comptant amb la col·laboració de l’Institut Català de la Salut, la Diputació de Barcelona, Generalitat de Catalunya, Actuavallès i l’Institut Català de les Dones.

Diverses propostes als centres educatius

Una de les activitats que es portaran a terme als centres educatius de la ciutat serà la “Gimcana Relacions sexuals sense risc”, adreçada a l’alumnat de 3r d’ESO. Es tracta d’una activitat lúdica  formativa de dues hores de durada, que inclou la projecció d’un vídeo i 4 proves, la temàtica de les quals gira al voltant dels següents continguts: sexualitat compartida i responsable, utilització del preservatiu,  afectivitat, prevenció de la SIDA i altres ITS i mites i creences.

També als centres educatius i al llarg de tot el curs es portaran a terme “Xerrades sobre sexualitat i diversitat sexual”, adreçades a mares i pares i alumnat interessats dels centres de secundària. Aquestes xerrades formen part del programa Ciutat i Escola.

Una altra de les propostes seran les “Sessions amb el professorat”, basades en l’assessorament als docents de tercer d’ESO per a la continuïtat del treball educatiu a l’aula en aspectes d’educació sexual i afectiva, mitjançant el dossier “Taller Educació de la sexualitat i afectivitat” i  concretament centrant- se en aspectes de diversitat sexual i d’igualtat de gènere.

Per la seva part, Actuavallès, portarà a terme entre el 4  de novembre i el 5 de desembre “Tallers de prevenció del VIH”, en els quals, mitjançant dinàmiques de grup, es tractaran diversos aspectes de la sexualitat i la prevenció de malalties de transmissió sexual. Aquests tallers es portaran a terme a les escoles d’adults i altres centres educatius.

Altres activitats

Una de les propostes de la campanya serà l’exposició ”Violència masclista en la parella: desmuntem els mites”. Cedida per l’Institut Català de les Dones, proposa una revisió dels mites associats a l’amor romàntic oferint idees per a transformar-los i avançar així vers l’assoliment d’unes relacions sanes i lliures de violència masclista. L’exposició es portarà a l’Institut Castellarnau del 4 al 27 de novembre.

En el marc de la campanya també s’ha programat el cinefòrum “Trànsit”, que inclourà el visionat i debat d’una pel·lícula que versa sobre la importància de la prevenció per evitar infeccions de malalties de transmissió sexual, així com destacar la rellevància de la confiança i el respecte en les relacions afectives i sexuals.

També cal recordar que, en commemoració del Dia Mundial contra la SIDA ( 1 de desembre) i coincidint amb la campanya Relacions Sexuals Sense Risc, el servei  Sabadell Atenció Jove (SAJ) i el servei municipal de Promoció de la Salut es desplaçaran, divendres 28 de novembre, als locals d’oci de la Zona Hermètica per tal d’apropar els recursos sobre hàbits saludables al públic jove.

Continuen, d’altra banda, les visites concertades a la Tarda Jove. Es tracta d’una aproximació a aquest recurs de ciutat específic per a joves, que tracta temes de salut sexual, a partir d’una xerrada conduïda pels professionals del servei. Les visites, que s’adrecen a l’alumnat de centres de secundària de la ciutat, es porten a terme durant el curs escolar amb cita prèvia i tenen lloc al Programa d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (PASSIR), ubicat al CAP Sant Fèlix.

Cal recordar, així mateix, que el SAJ disposa de l’Assessoria Psicojove, adreçada tant a joves com a professorat. Es tracta d’un servei que durant tot l’any atén dubtes i inquietuds relacionades amb la sexualitat i l’afectivitat. L’assessorament és confidencial i gratuït i cal demanar-hi cita prèvia.